Με μεγάλο πρωταγωνιστή τον γκολκίπερ της, Ιγκόρ Ακινφέεφ, ο οποίος απέκρουσε δύο πέναλτι, η «οικοδέσποινα» του Μουντιάλ, Ρωσία έκανε τη μεγάλη έκπληξη απέναντι στην Ισπανία, καταφέρνοντας να πάρει την πρόκριση για τα προημιτελικά της διοργάνωσης.
Αντίπαλος της Ρωσίας στον προοημιτελικό του Σαββάτου θα είναι η Κροατία…
Η «αρκούδα» άντεξε στην πίεση της ομάδας του Ιέρο και με τον διεθνή τερματοφύλακα της ΤΣΣΚΑ Μόσχας να κάνει επίδειξη ισχύος στη «ρώσικη ρουλέτα», σφράγισε, με 4-3 σκορ στα πέναλτι, το εισιτήριο για τους «8», αφήνοντας εκτός νυμφώνος τους Παγκόσμιους πρωταθλητές του 2010.
Το τέλος της κανονικής διάρκειας του νοκ-άουτ αγώνα για τη φάση των 16, που διεξήχθη στο Λουζνίκι της Μόσχας, βρήκε τις δύο ομάδες να είναι ισόπαλες 1-1 και ως εκ τούτου το ματς οδηγήθηκε σε ημίωρη παράταση.
Ούτε εκεί όμως άλλαξε κάτι, κι έτσι το παιχνίδι οδηγήθηκε στα πέναλτι, όπου, όπως προαναφέραμε, ο Ακινφέεφ νίκησε τους Κόκε και Άσπας και έστειλε την αρκούδα στους «8» του 21ου Παγκοσμίου Κυπέλλου.

Η Ισπανία είχε προηγηθεί με αυτογκόλ του Σεργκέι Ιγκνάσεβιτς στο 12ο λεπτό), αλλά το χέρι του Πικέ στο 40ο λεπτό, έδωσε την ευκαιρία στον Αρτέμ Τζιούμπα να ισοφαρίσει από το σημείο του πέναλτι. Αντίπαλος της Ρωσίας το Σάββατο θα είναι η Κροατία, με φόντο την τετράδα.

Η διαδικασία των πέναλτι:

1-0: Ο Ινιέστα ευστόχησε…

1-1: Ο Σμολόφ σούταρε και μολονότι ο Ντε Χέα βρήκε την μπάλα, αυτή κατέληξε στα δίχτυα…

2-1: Ο Πικέ είναι ψύχραιμος και νικάει τον Ρώσο γκολκίπερ…

2-2: Ο Ιγκνασέβιτς είναι εύστοχος…

Χαμένο πέναλτι για την Ισπανία: Ο Κόκε εκτέλεσε αλλά ο Ακινφέεφ απέκρουσε την μπάλα…

2-3: Ο Κολόβιτς νικάει τον Ντε Χέα…

3-3: Ο Σέρχιο Ράμος ισοφάρισε για τους Ισπανούς…

3-4: Ο Τσερίσεφ είναι εύστοχος…
Χαμένο πέναλτι για την Ισπανία: Ο Ακινφέεφ αποκρούει και στέλνει τη Ρωσία στα προημιτελικά…
To αυτογκόλ του Ιγκνασέβιτς (1-0)

Το εύστοχο πέναλτι του Τζιούμπα (1-1)
Η διαδικασία των πέναλτι
Με αλλαγές παρέταξε την ομάδα εν συγκρίσει με τα προηγούμενα ματς ο Φερνάντο Ιέρο: Οι Ασένσιο (πρώτη φορά στο Μουντιάλ) και Νάτσο ξεκίνησαν βασικοί αντί των Ινιέστα και Καρβαχάλ. Στον αντίποδα, ο Στάνισλαβ Τσερτσέσοφ παρέταξε τη Ρωσία με 5 παίκτες στην άμυνα (3 στόπερ και 2 μπακ).
Η Ισπανία είχε την κατοχή και προηγήθηκε νωρίς, μόλις στο 11ο λεπτό, με αυτογκόλ του Σεργκέι Ιγκνάσεβιτς, υπό την πίεση του Σέρχιο Ράμος.
Συγκεκριμένα, μετά από εκτέλεση φάουλ από τα δεξιά για την «Φούρια Ρόχα» με τον Ασένσιο, η λαβή που θύμιζε ελληνορωμαϊκή πάλη ανάμεσα σε Σέρχιο Ράμος και Σεργκέι Ιγκνασέβιτς είχε ως αποτέλεσμα να βρει η μπάλα στο πόδι του Ρώσου στόπερ και να καταλήξει στα δίχτυα του Ίγκορ Ακινφέεφ.
Κόντρα στη ροή του ματς πάντως η Ρωσία ισοφάρισε από το σημείο του πέναλτι! Στο 40ο λεπτό, η μπάλα βρήκε τον αγκώνα του Πικέ στην κεφαλιά του Αρτέμ Τζιούμπα. Μετά την κίτρινη κάρτα που αντίκρισε ο Πικέ, ο Τζιούμπα έστειλε την μπάλα στην αριστερή γωνία, κι ενώ ο Ντε Χέα έπεσε από την άλλη πλευρά,, κάνοντας το 1-1.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Στο δεύτερο μέρος οι Ισπανοί επιδόθηκαν σε φλύαρη κατοχή της μπάλας, χωρίς ωστόσο να μπορούν να απειλήσουν ουσιαστικά την εστία της «αρκούδας».
Εν συνεχεία ο Τσερσέσοφ απέσυρε στον πάγκο τους Σαμέντοφ και Τζιούμπα (στη θέση τους μπήκαν οι Τσερίσεφ και Σμολόφ), ενώ και ο Ιέρο αναγκάστηκε να περάσει μέσα τους Ινιέστα, Καρβαχάλ, για να δώσει ζωντάνια στους Ίβηρες.
Οι φάσεις μπροστά από τις δύο εστίες ήταν ελάχιστες μέχρι το 85ο λεπτό που χρειάστηκε να κάνει διπλή επέμβαση ο Ακινφέεφ: Ο Ινιέστα έκανε το σουτ λίγο έξω από την περιοχή, με τον Ρώσο γκολκίπερ να πέφτει και να αποκρούει στη δεξιά του γωνία, ενώ στην εξέλιξη της φάσης ο Άσπας έκανε το κοντινό διαγώνιο σουτ, αλλά και πάλι είπε «όχι» ο Ακινφέεφ.
Στο 82ο λεπτό, ο Ολλανδός διαιτητής Μπιορν Κάιπερς έκανε χρήση VAR όταν οι Ισπανοί διαμαρτυρήθηκαν για χέρι του Ιγκνάσεβιτς, αλλά δεν υπύρχε κάτι το επιλήψιμο. Η Ισπανία κέρδισε αλλεπάλληλα κόρνερ στο 90ο λεπτό, ψάχνοντας το γκολ στο τέλος, αλλά αυτό δεν ήρθε ποτέ.

Στην παράταση, η Ρωσία είχε κλειστεί και δεν άφηνε χώρο στους Ισπανούς, με τους Ίβηρες να επιχειρούν με μακρινά σουτ να απειλήσουν την εστία του Ντε Χέα. Καλή στιγμή για την Ισπανία ήταν αυτή στο 92ο λεπτό, όταν ο Άσπας έκανε το γύρισμα, ο Καρβαχάλ δεν κατάφερε να πλασάρει από κοντά και απομάκρυνε η ρωσική άμυνα.
Για πρώτη φορά στο Παγκόσμιο Κύπελλο, πραγματοποιήθηκε μια 4η αλλαγή, όταν στο 97ο λεπτό, ο Αλεξάντερ Ερόκιν πέρασε αντί του Κουζιάεβ για τη Ρωσία, βάσει του νέου κανονισμού. Σε 4η αλλαγή προχώρησε και ο Ιέρο, ρίχνοντας στον αγωνιστικό χώρο τον Ροντρίγκο, στο 104ο λεπτό στη θέση του Ασένσιο.
Οι Ιβηρες έψαχναν απεγνωσμένα το δεύτερο γκολ, αλλά η ρωσική άμυνα αποδεικνυόταν… γρανίτης. Στο 109΄, η Ισπανία έφαστε κοντά στο στόχο της, όταν ο Ροντρίγκο Μορένο, μπήκε στην περιοχή από δεξιά, έκανε το σουτ, αλλά ο Ακινφέεβ απέκρουσε.
Στη συνέχεια της φάσης ο Καρβαχάλ σούταρε από καλή θέση με το αριστερό, αλλά η μπάλα βρήκε σε αντίπαλο και απομακρύνθηκε.
Στο 114ο λεπτό, κι αφού η Ισπανία είχε μόλις φτάσει τον αριθμό ρεκόρ χιλίων πασών σε Μουντιάλ, ο Κάιπερς ζήτησε να γίνει χρήση VAR σε τράβηγμα του Πικέ στην περιοχή της Ρωσίας και η απόφαση ήταν αρνητική.

Έτσι φτάσαμε στα πέναλτι, όπου ο Ακινφέεφ, αποκρούοντας την μπάλα στις προσπάθειες των Κόκε και Ιάγκο Άσπας έστειλε την εθνική του ομάδα στα προημιτελικά, την ώρα που οι Ισπανοί θα πάρουν πρόωρα τον… δρόμο της επιστροφής για την πατρίδα τους.
Ισπανία (Φερνάντο Ιέρο): Ντε Χέα, Τζόρντι Άλμπα, Πικέ, Ράμος, Νάτσο (70′ Καρβαχάλ), Μπουσκέτς, Κόκε, Ασένσιο (103′ Ροντρίγκο), Σίλβα (67′ Ινιέστα), Ίσκο, Ντιέγκο Κόστα (80′ Άσπας)

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Ρωσία (Στάνισλαβ Τσερτσέσοφ): Ακινφέεφ, Κουντριασόβ, Ιγκνασέβιτς, Κουτέποφ, Ζιρκόφ (46′ Γκράνατ), Φερναντές, Ζομπνίν, Σαμέντοφ (61′ Τσερίσεφ), Κουζιάεβ (97′ Ερόκιν), Γκολόβον, Τζιούμπα (65′ Σμόλοφ)

 

fff


 

 
 
 
 
 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης