Η ρωσική Σαμάρα έρχεται στην επικαιρότητα με αφορμή την αναμέτρηση του Σαββάτου μεταξύ Αγγλίας-Σουηδίας για το Μουντιάλ. Κάποιοι φίλαθλοι αναζητούν περισσότερα ενδιαφέροντα στοιχεία για την πόλη, πέραν της φιλοξενίας του αγώνα. Έτσι, εκατοντάδες φίλοι του ποδοσφαίρου «έκλεψαν» χρόνο για να επισκεφθούν μια πιο σκοτεινή πλευρά της πόλης, το υπόγειο καταφύγιο στη νοτιοδυτική πλευρά της, το οποίο κατασκευάστηκε στο Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο για να προστατεύσει τον τότε Σοβιετικό ηγέτη Ιωσήφ Στάλιν από μια ενδεχόμενη γερμανική επίθεση.

«Δεν μπορείτε να φανταστείτε όλα αυτά που συνέβησαν εδώ και μόνο πριν από λίγα χρόνια. Είναι μια πολύ καλή εμπειρία για να κρατήσουμε μαζί μας επιστρέφοντας στη χώρα μας», δήλωσε ο Μεξικανός φίλαθλος, Χοσέ Ρεσέντις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι οπαδοί, πολλοί εκ των οποίων ακόμα φορούν τις φανέλες με τα χρώματα των εθνικών τους ομάδων, περπατούν προσεκτικά στα στενά σκαλοπάτια του καταφυγίου έως ότου φτάσουν τα 37 μέτρα κάτω από την επιφάνεια του εδάφους και τους ποδοσφαιρικούς πανηγυρισμούς.

«Θα πρέπει να σκεφτεί κανείς, ότι ένα μέρος που σήμερα δείχνει τόσο ευχάριστο, έχει ένα παρελθόν στο οποίο παιδιά και γυναίκες έφεραν όπλα και κατασκεύαζαν αεροπλάνα με σκοπό να τα στρέψει ένας άνθρωπος εναντίον άλλου ανθρώπου εξαιτίας μιας ιδεολογίας….», είπε από την πλευρά του ο Βραζιλιάνος Τιάγκο Αντράντε. «Είναι πολύ καλό ότι αυτό έχει πλέον τελειώσει και ότι τα πράγματα στον κόσμο λύνονται τώρα με διαφορετικό τρόπο», πρόσθεσε.

Το καταφύγιο χτίστηκε το 1942, αλλά παρέμεινε μυστικό στους πολίτες της Σαμάρας μέχρι το 1990, όταν αποκαλύφθηκε και αργότερα μετατράπηκε σε μουσείο. Τα τείχη του χτίστηκαν για να αντισταθούν σε άμεσο χτύπημα από μια αεροπορική βόμβα και υπήρχε η πρόβλεψη για ανεφοδιασμό του Στάλιν και των συνοδών του για περισσότερες από πέντε ημέρες. Κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, η Σαμάρα, που ονομαζόταν τότε Κουιμπίσεφ, επελέγη ως εναλλακτική πρωτεύουσα της Σοβιετικής Ένωσης, αν την Μόσχα καταλάμβαναν τα γερμανικά στρατεύματα και το καταφύγιο προοριζόταν να είναι το Αρχηγείο των Ενόπλων Δυνάμεων, με επικεφαλής τον Στάλιν. Κάτι τελικά που δεν χρειάστηκε. Ο κάτω όροφος περιλαμβάνει δύο αίθουσες: τον κύριο θάλαμο που μπορούσε να φιλοξενήσει 115 άτομα και προοριζόταν να χρησιμεύσει ως αίθουσα συνεδριάσεων και το προσωπικό γραφείο του Στάλιν, που είναι και το αγαπημένο των τουριστών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εδώ μπορούν να καθίσουν στο γραφείο του Στάλιν, να πάρουν το ακουστικό του τηλεφώνου και να «καλέσουν το Κρεμλίνο». Η παράδοση μάλιστα αναφέρει, σύμφωνα με έναν ξεναγό του μουσείου, ότι η τηλεφωνική γραμμή λειτουργούσε κανονικά, μέχρι που ένας Γάλλος τουρίστας κάλεσε μέσω της γραμμής το σπίτι του και στο μουσείο έφθασε ένας εξαιρετικά υψηλός λογαριασμός. Έτσι άλλωστε δημιουργούνται, κατά κάποιο τρόπο, και οι θρύλοι στην ανθρώπινη ιστορία.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης