Άγγλοι φίλαθλοι και ένας κορυφαίος Βρετανός διπλωμάτης απέτισαν τη Δευτέρα (18/6) φόρο τιμής σε όσους έχασαν τη ζωή τους στη μάχη του Στάλινγκραντ κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, σε ειδική τελετή πριν από τον αγώνα της εθνικής τους ομάδας εναντίον της Τυνησίας στο Βόλγογκραντ, για το Μουντιάλ της Ρωσίας.

Πρόκειται για μια κίνηση η οποία μπορεί να βοηθήσει στη διάσωση των τραυματισμένων σχέσεων μεταξύ Λονδίνου και Μόσχας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το παιχνίδι της Δευτέρας, το πρώτο της Αγγλίας στο Παγκόσμιο Κύπελλο, διεξάγεται στο Βόλγκογκραντ, το οποίο μέχρι το 1961 ονομαζόταν Στάλινγκραντ και ήταν η πόλη στην οποία σημειώθηκε η πιο αιματηρή μάχη του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου, όπου ο Σοβιετικός Κόκκινος Στρατός στην μάχη με τις δυνάμεις του Άξονα απώλεσε πάνω από 1 εκατομμύριο άνδρες του.

Η Αγγλία μπαίνει στη μάχη του Παγκοσμίου Κυπέλλου, σε μια εποχή που οι σχέσεις μεταξύ Μόσχας και Λονδίνου βρίσκονται στο χειρότερο δυνατό επίπεδο μετά τον Ψυχρό Πόλεμο, με τις δύο χώρες να διαφωνούν σε θέματα που έχουν να κάνουν με την Ουκρανία, τη Συρία και τη δηλητηρίαση του πρώην Ρώσου διπλού κατάσκοπου στην Αγγλία, Σεργκέι Σκριπάλ.

Ο αναπληρωτής Βρετανός πρέσβης στη Ρωσία, Λίντσεϊ Σκοτ, κατέθεσε στεφάνη στη μνήμη των θυμάτων σε ένα αναμνηστικό σημείο των υπερασπιστών της πόλης, που βρίσκεται σε ένα λόφο πάνω από το ποδοσφαιρικό στάδιο, το οποίο κυριαρχείται από ένα λαξευμένο άγαλμα μιας γυναίκας που χειρίζεται ένα γιγάντιο σπαθί.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το Βόλγογκραντ είναι αδελφοποιημένο με την αγγλική πόλη Κόβεντρι, η οποία επίσης υπέστη βαρύ βομβαρδισμό κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου. Στεφάνι κατέθεσε και ο πρόεδρος τη;ς αγγλικής ομοσπονδίας, Γκρεγκ Κλαρκ.

«Ήμουν πολύ νευρικός στη σκέψη να έρθω στη Ρωσία», είπε ο Μπίλι Γκραντ, ένας μαύρος Βρετανός στους δημοσιογράφους, κάνοντας αναφορά στα βρετανικά δημοσιεύματα για το ρατσισμό στη Ρωσία. «Αλλά από την πρώτη μέρα που συναντήθηκα εδώ με τους ανθρώπους μου είπαν “είμαστε φίλοι σου“ και με ευχαρίστησαν που ήρθα στη Ρωσία».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης