Ο Παναθηναϊκός γνώρισε την ήττα με 79-78 από την Βιλερμπάν στο «Αστρομπάλ» στο παιχνίδι για την 2η αγωνιστική της Ευρωλίγκας. Οι «πράσινοι» που απώλεσαν προβάδισμα 13 πόντων, έχασαν την ευκαιρία να φύγουν με τη νίκη, καθώς στο τέλος ο Καλάθης αστόχησε εξ’ επαφής. Από την άλλη, οι Γάλλοι μετά τον Ολυμπιακό κέρδισαν και τον Παναθηναϊκό στην έδρα τους και πέτυχαν το «2 στα 2» στην Euroleague.

Η ολοκλήρωση της τρίτης περιόδου προμήνυε έναν ήσυχο… επίλογο για τους «πράσινους», οι οποίοι είχαν εξασφαλίσει μία διψήφια διαφορά ασφαλείας (50-63) και είχαν επιβάλει πλήρως το ρυθμό τους. Ωστόσο, η σκληρή άμυνα των Γάλλων απέδωσε καρπούς, ο Παναθηναϊκός έχασε τη διάρκεια του και με κομβικά λάθη των Φριντέτ και Καλάθη στο τελευταίο ενάμιση λεπτό η πρώτη εκτός έδρας νίκη των νταμπλούχων Ελλάδας δεν ήρθε ποτέ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πρώτος σκόρερ του Παναθηναϊκού ο ΝτεΣόν Τόμας με 22 πόντους, ενώ 18 πρόσθεσε ο Τζίμερ Φριντέτ. Ο αρχηγός του «τριφυλλιού», Νικ Καλάθης, ο οποίος αστόχησε στο νικητήριο λέι απ, μέτρησε 13 πόντους, 8 ασίστ, αλλά και 7 λάθη (αρνητικό ρεκόρ καριέρας). Από τους Γάλλους έλαμψε ο Ντέιβιντ Λάιτι με 18 πόντους.

 

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Παναθηναϊκός μπήκε στο ματς με τον Φριντέτ «ζεστό». Ο Αμερικανός σκόραρε σε σουτ τριών πόντων και κέρδισε φάουλ στη δεύτερη προσπάθειά του από μακριά με τους «πράσινους» να προηγούνται 5-2. Ο ΝτεΣον Τόμας ήταν σημείο αναφοράς αφού πέτυχε τρίποντο και φάουλ, μαζί με ακόμα δύο καλάθια. Μάλιστα, το ένα ακολούθησε μετά το μοναδικό επιθετικό ριμπάουντ της ομάδας του Αργύρη Πεδουλάκη στο πρώτο δεκάλεπτο.

Οι Γάλλοι που στην πρώτη περίοδο εκμεταλλεύτηκαν τα πέντε επιθετικά τους ριμπάουντ και τα τέσσερα λάθη του Καλάθη δεν έμειναν πίσω στο σκορ, με τις δύο ομάδες να προσπαθούν να επιβάλλουν τον ρυθμό τους. Το δεκάλεπτο ολοκληρώθηκε με το σκορ στο 22-22, με τον Παναθηναϊκό να παίρνει υψηλό βαθμό επιθετικά και να αναζητά λύσεις στο αμυντικό κομμάτι.

Στη δεύτερη περίοδο η Βιλερμπάν συνέχισε να παίρνει επιθετικά ριμπάουντ και έκλεισε το πρώτο μισό του αγώνα με οκτώ, με τον Τζεκίρι που «μάζεψε» 5 να πληγώνει την άμυνα των «πράσινων» σκοράροντας συνολικά 11 πόντους. Πάντως, το «τρυφίλλι» από το ένα «σκουπίδι» του δεκαλέπτου, έφτασε στο 20’ να έχει 6 και να εξισορροπεί το μειονέκτημά του. Οι «πράσινοι» με τον Γουάιλι να δίνει ενέργεια και τους περιφερειακούς συγκεντρωμένους έκοψε το εύκολο καλάθι των Γάλλων σε ικανοποιητικό βαθμό. Παράλληλα, πήρε πόντους από τους Τόμας, Φριντέτ και Καλάθη και με το buzzer beater του Ράις πήγε στα αποδυτήρια με το υπέρ του σκορ 46-40.

Το δεύτερο ημίχρονο έφερε τον Παναθηναϊκό… οδηγό στον αγώνα. Οι παίκτες του Αργύρη Πεδουλάκη βελτίωσαν αισθητά την αποτελεσματικότητά τους στην άμυνα και κατάφεραν να δεχθούν μόλις δέκα πόντους στην τρίτη περίοδο. Με ένα καλό ξεκίνημα και πόντους από τους Παπαγιάννη, Καλάθη, Φριντέτ και Παπαπέτρου οι «πράσινοι» ξέφυγαν με +13 (55-42), διατηρώντας την διαφορά ασφαλείας σε όλο το δεκάλεπτο. Ενδεικτικό είναι ότι οι Γάλλοι μείωσαν μόλις μια φορά κάτω από τους δέκα πόντους (57-48 με τον Νουά), όμως στο 30’ ο Παναθηναϊκός με λέι απ του Ράις έφτασε στο 30’ στο 63-50.

Στον… επίλογο της αναμέτρησης ένα γρήγορο σερί 5-0, δια χειρός Λάιτι, έγραψε το 55-63, ενώ το τρίποντο του Τέιλορ έγραψε το 58-63. Ο Τόμας απάντησε με… γκολ φάουλ (58-66 στο 32΄), αλλά η άμυνα και η ευστοχία των Γάλλων από τα 6.75 είχαν ενεργοποιηθεί, με τον Καουντί να μειώνει αρχικά στο 38΄ σε 73-76, ενώ με δεύτερο προσωπικό του να ισοφαρίζει στα 53΄΄ σε 78-78 και ενώ στην προηγούμενη φάση ο Φριντέτ είχε υποπέσει σε λάθος (μπρος-πίσω). Ένα άστοχο τρίποντο του Καλάθη στην επόμενη επίθεση και το φάουλ του Παπαπέτρου στον Τέιλορ (1/2β.), έβαλαν μπροστά τη Βιλερμπάν (79-78), για να αστοχήσει ο αρχηγός του Παναθηναϊκού στο νικητήριο λέι απ.

Τα δεκάλεπτα: 22-22, 40-46, 50-63, 79-78.

Βιλερμπάν (Μίτροβιτς): Τζάκσον 6, Τέιλορ 8, Τζεκίρι 15 (12 ριμπ.), Καουντί 10, Λόμας 5, Γκαλιού, Νουά 2, Ζαν-Σαρλ 8, Ντιό 6 (6 ασίστ), Μπακό 1, Λάιτι 18, Στρέιζελ

Παναθηναϊκός (Πεδουλάκης): Τόμας 22 (6 ριμπ.), Ράις 6, Παπαγιάννης 6, Παπαπέτρου 4, Βουγιούκας, Τζόνσον, Μπράουν, Φριντέτ 18, Καλάθης 13 (8 ασίστ), Γουάιλι 7, Μήτογλου 2, Μπέντιλ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης