Μπάσκετ: Ο Παναθηναϊκός ζήτησε να αποχωρήσει από την Euroleague!

Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 11 Ιουνίου 2020, 18:09
Μπάσκετ: Ο Παναθηναϊκός ζήτησε να αποχωρήσει από την Euroleague!

Επιστολή προς τον Τζόρντι Μπερτομέου, μέσω της οποίας κατέθεσε επίσημο αίτημα αποχώρησης από την Euroleague, απέστειλε η ΚΑΕ Παναθηναϊκός.

Πιο συγκεκριμένα, οι «πράσινοι» στην επιστολή τους, την οποία υπογράφει ο πρόεδρός τους, Μάνος Παπαδόπουλος, εκφράζουν στον εκτελεστικό διευθυντή της διοργάνωσης την πρόθεσή τους να τερματιστεί το εγγυημένο συμβόλαιο των δύο πλευρών.

Οι ιθύνοντες του Παναθηναϊκού ουσιαστικά ζητούν συναινετικό «διαζύγιο» με την Euroleague, στην οποία προτίθενται να μεταβιβάσουν την άδεια συμμετοχής και τις μετοχές τους στη διοργάνωση.

Όπως αναφέρεται στη σχετική επιστολή το «τριφύλλι» είχε εκφράσει και στο παρελθόν πρόθεση αποχώρησής του από τη διοργάνωση, ωστόσο, οι εξελίξεις με την πανδημία του κορωνοϊού μετέθεσαν τις εξελίξεις.

Υπενθυμίζεται ότι ο Παναθηναϊκός, ο οποίος φαίνεται να οδεύει προς το Basketball Champions League, το 2015 υπέγραψε συμβόλαιο διάρκειας 10 ετών με την Euroleague.

Αξίζει να σημειωθεί δε ότι, βάσει της συμφωνίας που υπάρχει οι ομάδες, που έχουν υπογράψει εγγυημένο συμβόλαιο με τη διοργάνωση και θέλουν να το «σπάσουν» νωρίτερα, θα πρέπει να καταβάλουν τη ρήτρα αποδέσμευσης, η οποία είναι ύψους 10 εκατ. ευρώ.

Πάντως κάθε ομάδα που έχει συμβόλαιο με την Euroleague έχει το δικαίωμα να παραχωρήσει την εγγυημένη θέση της και τις μετοχές της στη διοργάνωση, σε άλλον ενδιαφερόμενο.

Για να συμβεί αυτό θα πρέπει πρώτα να υπάρξει έγκριση από τη Γενική Συνέλευση και η θέση της να δοθεί σε ομάδα, η οποία θα πληροί τα κριτήρια συμμετοχής στη διοργάνωση (αυτή τη στιγμή υπάρχουν δύο ομάδες που πληρούν τις προϋποθέσεις και δεν είναι άλλες από τη Βίρτους Μπολόνια και την Παρτιζάν).

Συγκεκριμένα, στο Κεφάλαιο 4 το άρθρο 15 αναφέρει χαρακτηριστικά: «Μόνο οι ομάδες που έχουν εγγυημένο συμβόλαιο και παρουσία στη διοργάνωση για τρία συναπτά έτη, μπορούν να μεταβιβάσουν την άδεια συμμετοχής τους σε τρίτες ομάδες, αφού πρώτα αυτή εγκριθεί από τη Γενική Συνέλευση και εφόσον αυτή πληροί τις προϋποθέσεις συμμετοχής. Οποιαδήποτε αντικατάσταση ομάδας, για τον οποιονδήποτε λόγο, προϋποθέτει ο παλαιός σύλλογος να προχωρήσει στην πώληση των μετοχών του σύμφωνα με τις διαδικασίες και τα κριτήρια που έχουν αποφασιστεί».

Αναλυτικά όσα αναφέρονται στην επιστολή του «τριφυλλιού»:

Κύριε Bertomeu,

Όπως καλώς γνωρίζετε, τους τελευταίους δύο μήνες, η ΚΑΕ Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ επικοινωνεί μαζί σας, τόσο εκφράζοντας, διακριτικά μεν, αλλά με σαφήνεια, τη θέλησή της να λήξει το εγγυημένο συμβόλαιό της με τη Euroleague Properties Α.Ε. όσο και ζητώντας το σημαντικό αυτό θέμα να τεθεί ενώπιον των αρμόδιων οργάνων το συντομότερο δυνατό.

Ωστόσο, η απάντησή σας ότι μια τέτοια εξέλιξη θα έβλαπτε ουσιωδώς τις διαπραγματεύσεις της Euroleague Basketball με τους χορηγούς της, καθώς και το ίδιο το προϊόν αυτής εκείνη τη χρονική περίοδο, κατά την οποία βρισκόταν σε έξαρση η κρίση της πανδημίας, είχε ως αποτέλεσμα η ομάδα μας να λάβει υπόψη τον προβληματισμό σας και να επιλέξει να ενεργήσει καλόπιστα, με τη μέγιστη λεπτότητα. Δεν στείλαμε επίσημη ειδοποίηση, ούτε προσπαθήσαμε να ασκήσουμε οποιαδήποτε πίεση, σεβόμενοι τη συγκυρία.

Παρόλα αυτά, ο καιρός πλέον έχει περάσει προ πολλού και ακόμη δεν έχουμε λάβει οποιαδήποτε απάντηση στο εύλογο και νόμιμο ανωτέρω αίτημά μας.

Κατά συνέπεια, ενόψει του γεγονότος ότι - ενδεικτικά - η παρουσία της ομάδας μας στη διοργάνωση δεν αποδείχθηκε καθόλου επωφελής για εμάς, ενώ ταυτόχρονα, δεν υπήρξε ωφέλιμη εκμετάλλευση ούτε αύξηση των εσόδων του προϊόντος της Euroleague, η ΚΑΕ Παναθηναϊκός εκφράζει γραπτώς και επισήμως την πρόθεσή της να μεταβιβάσει την άδεια συμμετοχής και τις μετοχές της στη διοργάνωση. Ζητούμε επισήμως από τα αρμόδια όργανα της Euroleague να προβούν αμελλητί και δεόντως σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες σχετικά με το θέμα αυτό.

Σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων.

Παραμένουμε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε διευκρίνιση.
 
Με εκτίμηση,

Για την ΚΑΕ Παναθηναϊκός

Ο Πρόεδρος

Μάνος Παπαδόπουλος

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 11 Ιουνίου 2020, 20:58