Ο Ολυμπιακός έχασε ένα δικό του παιχνίδι στο ΣΕΦ, κάνοντας «ποδαρικό» με το… αριστερό στην εφετινή Euroleague.

Οι «ερυθρόλευκοι» ηττήθηκαν 68-67 από τη Ζαλγκίρις Κάουνας, στην πρεμιέρα της κορυφαίας ευρωπαϊκής διασυλλογικής διοργάνωσης, με την μπάλα να μένει στα χέρια του Κώστα Σλούκα στην τελευταία επίθεση των Πειραιωτών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

 

Ο Ολυμπιακός ήταν ανώτερος από τη Ζαλγκίρις τόσο στη δεύτερη, όσο και στην 3η περίοδο, ξέφυγε με +12 (58-47) στο 30ο λεπτό, αλλά στο 4ο δεκάλεπτο δέχτηκε επιμέρους σκορ 9-21 και γνώρισε την ήττα, αποτέλεσμα που αδικεί την προσπάθεια των Πειραιωτών στην πρεμιέρα της Euroleague που υπερτερούσαν σε ασίστ και εύστοχα τρίποντα.

Ο Χασάν Μάρτιν με 12 πόντους έδειξε εξαιρετικές ικανότητες στη ρακέτα και ήταν ο πρώτος σκόρερ του Ολυμπιακού.  Στον αντίποδα, ο νεαρός Ρόκας Γιοκουμπάιτις (12πλ.) έκανε «ζημιά» στον Ολυμπιακό, όπως και οι Γκριγκόνις (15π.), Λοβέρν (13π.).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Με τον καλύτερο τρόπο έδωσε τα διαπιστευτήριά του, στην πρεμιέρα του Ολυμπιακού στη Euroleague, o Άαρον Χάρισον. Ο Αμερικανός γκαρντ πέτυχε τους πρώτους 8 πόντους των «ερυθρόλευκων» για το 8-2. Στον άσο, ο Μπαρτζώκας είχε ξεκινήσει τον Κώστα Σλούκα, στα φορ οι Χαραλαμπόπουλος και Λιβιό Ζαν-Σαρλ, ενώ στο «5» ο μόνος ξένος που παρέμεινε από πέρυσι, Οκτάβιους Έλις.

Ο Ολυμπιακός ξέφυγε και με +7, 10-3, δια χειρός Λιβιό, αλλά η συνέχεια ήταν ένα σερί 8-0 της Ζαλγκίρις που προσπέρασε 10-11. Ο Γιοκαμπούιτις που ήταν η πρώτη αλλαγή του Σίλερ, έδωσε ενέργεια στους Λιθουανούς, ενώ ταχύτητα έδωσε ο Λεκαβίτσιους που αντικατέστησε τον Ουόλκαπ και είχε κάνει μεγάλες εμφανίσεις στο ΣΕΦ, ως παίκτης του Παναθηναϊκού.

Η Ζαλγκίρις ξέφυγε και με +6 (12-18) με καλάθι του πρώην «ερυθρόλευκου, Ογκάστιν Ρούμπιτ. Τότε ανέλαβαν οι Σπανούλης και Σλούκας, οι οποίοι έμειναν αρκετή ώρα στο παρκέ στο δεύτερο μισό της 1ης περιόδου. Με ένα τρίποντο έκαστος μείωσαν σε 18-23 (σκορ 1ου δεκαλέπτου).

Πάντως και οι δύο προπονητές έκαναν πολλές αλλαγές και δοκίμασαν διάφορα σχήματα στα πρώτα δέκα λεπτά. Ο Ολυμπιακός τέλειωσε την 1η περίοδο με 3/6 δίποντα και 6 λάθη έναντι 8/11 δίποντα της Ζαλγκίρις που υπέπεσε σε 2 λάθη.

Η δεύτερη περίοδος, όμως είχε την υπογραφή του Χασάν Μάρτιν! Ο Αμερικανός σέντερ σημείωσε 8 πόντους και ήταν εξαιρετικός και στην άμυνα.

Οι Λιθουανοί δεν μπορούσαν να περάσουν τη ρακέτα και δέχτηκαν επιμέρους σκορ 19-11 μέχρι το ημίχρονο. Η πεντάδα με Σπανούλη, Τζένκινς, Παπανικολάου, Πρίντεζη και Μάρτιν αποδείχτηκε η πιο αποτελεσματική, αφού ο Ολυμπιακός από το 18-23 στο 10΄, με επιμέρους σκορ 9-6, ισοφάρισε σε 29-29.

Ο Μπαρτζώκας έριξε και τους ΜακΚίσικ, Βεζένκοφ στο παρκέ και παρά το γεγονός πως με τρίποντο, ο Ουόλκαπ, έβαλε την ομάδα του Κάουνας και πάλι μπροστά (33-34), πρώτα ι Βεζένκοφ και μετά ο MVP της 2ης περιόδου, Χασάν Μάρτιν, διαμόρφωσε το σκορ του ημιχρόνου, 37-34.

Αν και η Ζαλγκίρις ισοφάρισε σε 41-41 με τον Τζόφρεϊ Λοβέρν να παίρνει πρωτοβουλίες, ο Κώστας Σλούκας με τρίποντο έδωσε έναυσμα για αντεπίθεση. Ο Μάρτιν επέστρεψε στο «5» αντί του Οκτάβιους Έλις και η άμυνα των Πειραιωτών έγινε πιο αποτελεσματική.

Οι «ερυθρόλευκοι» απομακρύνθηκαν με +11 πόντους, 52-41. Παίκτης «κλεδί» σε αυτό το σερί 11-0 του Ολυμπιακού αποδείχτηκε ο Σάσα Βεζένκοφ, πετυχαίνοντας τους 6 τελευταίους πόντους. Με την «υπογραφή» του Χασάν Μάρτιν (12π. έως τότε), η 3η περίοδος έληξε 58-47 υπέρ του Ολυμπιακού, αφού ο Σλούκας ήταν άστοχος σε τρίποντο στην εκπνοή.

Στο 30ο λεπτό ο Ολυμπιακός είχε 19 ασίστ (9 η ομάδα του Κάουνας), με 6 του Σλούκα και 5 του Σπανούλη. Οι «ερυθρόλευκοι» όχι μόνο ισορρόπησαν στα δίποντα εν συγκρίσει με το πρώτο δεκάλεπτο, αλλά είχαν και 8 εύστοχα τρίποντα έναντι 3 της Ζαλγκίρις, μιας ομάδας που παραδοσιακά αρέσκεται σε run ‘n’ gun στιλ παιχνιδιού με βροχή από τρίποντα.

Η Ζαλγκίρις, κάτι που ήταν αναμενόμενο, θα έκανε την αντεπίθεσή της στην 4η περίοδο. Γκριγκόνις και Μιλάκνις μείωσαν στους 6, 58-52, με την επανέναρξη.

Οι ΜακΚίσικ και Τζένκις πέτυχαν σημαντικά καλάθια για τον Ολυμπιακό, αλλά με το σκορ, 62-54, ο Χασάν Μάρτιν τραυματίστηκε στο χέρι, έδειξε να πονάει και αντικαταστάθηκε από τον Έλιτς. Το εύστοχο τρίποντο του Γκριγκόνις είχε ως αποτέλεσμα το 62-57 (4:34’’ πριν τη λήξη).

Ο Τζόφρι Λοβέρν μείωσε στο καλάθι με τρεις διαδοχικούς πόντους (62-60), ο Σλούκας ήταν άστοχος σε τρίποντο, όπως και ο Σπανούλης μετά.

Ο Οκτάβιους Έλις έβγαλε από τη δύσκολη θέση τον Ολυμπιακό, 64-62, «έκανε» και ένα στοπ στη ρακέτα, αλλά αμέσως μετά υπέπεσε σε 5ο φάουλ, στον Ρόκας Γιοκουμπάιτις. Αυτός μείωσε στον πόντο, με μία εύστοχη βολή, 64-63.

Ο Σπανούλης μπήκε στη ρακέτα, ευστόχησε σε λέι απ, κέρδισε το φάουλ και χάρη στο έμμεσο τρίποντο, ο Ολυμπιακός πήρε ανάσα 67-63. Νέο τρίποντο από τη Ζαλγκίρις, αυτή τη φορά από τον Τόμας Ουόλκαπ, 67-66 και ο Σλούκας ήταν άστοχος στα 30΄΄.

Άστοχος ήταν και ο Γκριγκόνις στα 4΄΄, αλλά ο Ρόκας Γιοκουμπάιτις πήρε το επιθετικό ριμπάουντ, κέρδισε το φάουλ από τον Σπανούλη και είχε 2 βολές, με εναπομείναντα χρόνο 3,5’’. Ο νεαρός ήταν εύστοχος και στις 2 βολές (67-68), ο Μπαρτζώκας πήρε τάιμ άουτ.

Η εντολή του Μπαρτζώκα ήταν να φτάσει η μπάλα στον Σλούκα στην κορυφή για να εκτελέσει τρίποντο, αλλά κλείστηκε, ο χρόνος εξέπνευσε, με τον Έλληνα διεθνή γκαρντ να ζητά φάουλ από τους διαιτητές, αλλά… η Ζαλγκίρις θα έφευγε με τη νίκη, 67-68.

 

 

Τα δεκάλεπτα: 18-23, 37-34, 58-47, 67-68

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Γιώργος Μπαρτζώκας): Χάρισον 8 (2), Χαραλαμπόπουλος, Σπανούλης 9 (2), Σλούκας 6 (2), Μάρτιν 12, Βεζένκοφ 8 (1), Πρίντεζης 4, Παπανικολάου 2, Ζαν-Σαρλ 2, Τζένκινς 5 (1), Έλις 4, ΜακΚίσικ 7.

ΖΑΛΓΚΙΡΙΣ ΚΑΟΥΝΑΣ (Μάρτιν Σίλερ): Ουόκαπ 6 (2), Λεκάβιτσους 6, Χέιζ 2, Γιανκούνας, Μιλάκνις 6 (2), Γκέμπεν 2, Ρούμπιτ 4, Γιοκουμπάιτις 12 (1), Βαστούρια 2, Γκριγκόνις 15 (1), Λοβέρν 13.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης