Ο Ολυμπιακός βρήκε ρυθμό στην επίθεση μέσα από την άμυνά του στο δεύτερο μέρος, άφησε πίσω του το κακό πρώτο ημίχρονο, πέτυχε την ανατροπή, αλλά τελικά ηττήθηκε στις… λεπτομέρειες, χάνοντας την ευκαιρία να μειώσει στη μία νίκη τη διαφορά από την οκτάδα.

Οι «ερυθρόλευκοι» (11-12) ηττήθηκαν 74-76 από την Μπαρτσελόνα στο ΣΕΦ, για την 23η αγωνιστική της Euroleague, αστοχώντας δις (Μάρτιν, Σλούκας) κάτω από το καλάθι των «μπλαουγκράνα» στα τελευταία δευτερόλεπτα και χάνοντας την ευκαιρία να στείλουν το ματς στην παράταση. Στον αντίποδα, η Μπαρτσελόνα έμεινε και πάλι μόνη στην κορυφή της κατάταξης με ρεκόρ 17-6.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το ματς ολοκληρώθηκε με τον Γιώργο Μπαρτζώκα να αποβάλλεται με δεύτερη τεχνική ποινή στα 6΄΄ πριν τη λήξη, μετά από διαμαρτυρίες του για ένα αμφισβητούμενο φάουλ του Ζαν-Σαρλ στον Χίγκινς και το εκπρόθεσμο φόλοου του Γιώργου Πρίντεζη.

Δείχνοντας για πολλοστή φορά φέτος πολλά πρόσωπα, η ομάδα του Πειραιά επέστρεψε από το -12 ενός κακού πρώτου μέρους, χάρη σε επιμέρους σκορ 23-10 στην 3η περίοδο, όταν πίεσε στην άμυνα, μάζεψε τα επιθετικά ριμπάουντ, σκόραρε στο low post με Πρίντεζη (10π.) και Έλις (8π., 13ρ.), έβαλε και τα μακρινά σουτ με ΜακΚίσικ (18π.) και Σπανούλη (12π. με 1/6 τρίποντα). Ο Κώστας Σλούκας πέτυχε 11 πόντους και είχε 5 ασίστ.

Παρά τις απουσίες δύο παικτών «κλειδιά» στη θέση «3», τους Κώστα Παπανικολάου και Σάσα Βεζένκοφ, οι «ερυθρόλευκοι» κοίταξαν την ομάδα του Σαρούνας Γιασικεβίτσιους στα μάτια, αλλά στο τέλος συμβιβάστηκαν σε μία 3η διαδοχική ήττα και ρεκόρ 11-12 που τους απομακρύνει ακόμη περισσότερο από την οκτάδα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Πλήγωσαν» στα τελευταία λεπτά τον Ολυμπιακό, οι έξι πόντοι του Νικ Καλάθη (12π., 7ασ.)! Η Μπαρτσελόνα που δεν είχε τον Άλεξ Αμπρίνες στη σύνθεσή της παραμένει στην πρώτη θέση με 17-6. Τεράστια ζημια στην 4η περίοδο έκανε ο Νίκολα Μίροτιτς που τέλειωσετον αγώνα με 16 πόντους. Ο Κόρι Χίγκινς πέτυχε 14 πόντους, 11 ο Πιερ Οριόλα (τους 10 στην 1η περίοδο) και 10 ο Μπράντον Ντέιβις.

 

Η διαφορά δυναμικότητας των δύο ομάδων φάνηκε από το ξεκίνημα. Με τον Καλάθη να μοιράζει ασίστ και να σκοράρει σε σουτ τριών πόντων η Μπαρτσελόνα προηγήθηκε 7-0, με τον Έλις, ο οποίος είχε 8 ριμπάουντ στο πρώτο δεκάλεπτο να μειώνει. Η μεγάλη αστοχία των «ερυθρόλευκων» και τα πολλά λάθη δεν άφησαν περιθώρια για να μειωθεί η διαφορά με τους Καταλανούς να προηγούνται 18-6 με δέκα πόντους του Οριόλα. Μάρτιν και Πρίντεζης μείωσαν σε 10-18, ενώ ο Μίροτιτς με τρίποντο και ο Ζαν Σαρλ με δύο πόντους διαμόρφωσαν το 12-21 στο 10’.

Ο Ολυμπιακός κατάφερε στο μεγαλύτερο μέρος του δευτέρου δεκαλέπτου να σφίξει την άμυνά του, ωστόσο με 1 στα 12 τρίποντα δεν κατάφερε να πετύχει πολλά πράγματα. Με τους Ζαν Σαρλ, Σπανούλη και ΜακΚίσικ οι παίκτες του Γιώργου Μπαρτζώκα μείωσαν στους 5 (22-27), ωστόσο από εκείνο το σημείο η Μπαρτσελόνα έτρεξε επί μέρους σκορ 8-13 και πήγε στα αποδυτήρια με διαφορά δέκα πόντων (30-40).

Οι παίκτες του Γιώργου Μπαρτζώκα αφυπνίστηκαν στην 3η περίοδο. Πίεσαν στην άμυνα, κράτησαν χωρίς σκορ την Μπαρτσελόνα για τριάμισι λεπτά και από εκεί βρήκαν ρυθμό στην επίθεση. Ο Ολυμπιακός απάντησε με επιμέρους σκορ 23-10 στο 3ο δεκάλεπτο! Αφού έκανε το ένα κλέψιμο μετά το άλλο στο «ζωγραφιστό», πήρε τα επιθετικά ριμπάουντ και τροφοδότησε τους Πρίντεζη και Έλις, οι οποίοι πέτυχαν πόντους στο low post. Καταλυτικός ήταν και ο Σακίλ ΜακΚίσικ που πέτυχε 9 πόντους στην 3η περίοδο φτάνοντας τους 14 στο 30ο λεπτό. Από πλευράς Καταλανών, ο Νίκολα Μίροτιτς ήταν αυτός που πέτυχε τους 6 από τους 10 πόντους της ομάδας του. Ο Σπανούλης ισοφάρισε σε 50-50, 59΄΄ πριν ολοκληρωθεί η 3η περίοδος, επιχείρησε τρίποντο αλλά ήταν άστοχος αμέσως μετά, αλλά πήρε ο ίδιος το επιθετικό ριμπάουντ, βρήκε «στημένο» τον ΜακΚίσικ έξω από τη γραμμή του τριπόντου και ο Αμερικανός ήταν εύστοχος δίνοντας την πρωτοπορία στον Ολυμπιακό, 53-50 (σκορ 3ης περιόδου).

Με τρίποντο του ΜακΚίσικ, για το 56-50 ξεκίνησε η τελευταία περίοδος. Ο Μπράντον Ντέιβις ανέλαβε να βγάλει από τη δύσκολη θέση την Μπαρτσελόνα, πέτυχε 6 πόντους, 59-57, αλλά ο Σπανούλης, μετά από 4 άστοχα τρίποντα, αποδείχτηκε αποτελεσματικός στο 5ο, 62-57. Το παιχνίδι έγινε «θρίλερ» με την Μπαρτσελόνα να ισοφαρίζει σε 67-67, στο 37ο λεπτό, μετά από 6 πόντους του Νικ Καλάθι και 2 βολές του Μίροτις. Ο Σλούκας ήταν εύστοχος σε τρίποντο (70-67), αλλά δέχτηκε αμέσως μετά τρίποντο του Κόρι Χίγκινς (70-70). Σπανούλης και Μίροτιτς διαμόρφωσαν το 72-72, με τον αρχηγό του Ολυμπιακού να παίρνει και την επόμενη επίθεση για το 74-72, 1:10 πριν τη λήξη. Ο Τζένκινς έστειλε τον Μίροτιτς στη γραμμή των βολών και ο ψηλός των «μπλαουγκράνα» δεν λάθεψε, 74-74. Απέμεναν 44΄΄, όμως ο Καλάθης έκλεψε την μπάλα και ο Ζαν-Σαρλ χρεώθηκε με φάουλ στον Χίγκινς στα 6’’.

Οι διαμαρτυρίες του Γιώργου Μπαρτζώκα είχαν ως αποτέλεσμα να χρεωθεί με τεχνική ποινή, ήταν η δεύτερη, και ο προπονητής του Ολυμπιακού αποχώρησε για τα αποδυτήρια. «Αποφασίζετε για την τύχη του ματς» φώναξε στους διαιτητές και συγκεκριμένα στον 3ο διαιτητή, τον Πολωνό Τόμας Τραβίτσκι που τον χρέωσε με τεχνική ποινή, αποχωρώντας ο Μπαρτζώκας. Ο Μίροτιτς ήταν άστοχος στη βολή της τεχνικής ποινής, όμως ευστόχησε και στις δύο από το φάουλ του Ζαν-Σαρλ ο Χίγκινς (74-76). Μετά το τάιμ άουτ, ο Σπανούλης ήταν άστοχος σε τρίποντο στα 3΄΄, ο Χασάν Μάρτιν πήρε το ριμπάουντ αλλά αστόχησε, ο Σλούκας πήρε με τη σειρά του το επιθετικό ριμπάουντ αλλά ήταν άστοχος και εν συνεχεία στο φόλοου ο Πρίντεζης ευστόχησε μεν… όμως οι διαιτητές συμβουλεύτηκαν το instant replay και ήταν εκπρόθεσμο.

Τα δεκάλεπτα: 12-21, 30-40, 53-50, 74-76.

Ολυμπιακός (Γιώργος Μπαρτζώκας): Χάρισον 1, Χαραλαμπόπουλος, Λαρεντζάκης 3 (1), Σπανούλης 12 (1), Σλούκας 11 (1), Μάρτιν 5, Πρίντεζης 10 (1), Ζαν-Σαρλ 6, Τζένκινς, Έλις 8, ΜακΚίσικ 18 (4)

Μπαρτσελόνα (Σαρούνας Γιασικεβίτσιους): Ντέιβις 10, Βέστερμαν, Χανγκά 3 (1), Μπολμάρο, Σμιτς 7 (1), Οριόλα 11, Χίγκινς 14 (2), Μαρτίνεθ, Κούριτς 3, Μίροτιτς 16 (1), Καλάθης 12 (1)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης