Με το ποθητό τρόπαιο στα… πόδια τους και όλους να εκφράζουν την επιθυμία για όμορφους και ανταγωνιστικούς αγώνες, οι αρχηγοί και οι προπονητές των τεσσάρων ομάδων που εξασφάλισαν παρουσία στην τελική τετράδα της Basket League τέθηκαν σήμερα, σε αίθουσα του Μουσείου της Ακρόπολης, σε δημοσιογράφους, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου που δόθηκε για την έναρξη της ημιτελικής φάσης του πρωταθλήματος της Α1.
Οι Ηλίας Παπαθεοδώρου, Μάκης Γιατράς, Γιάννης Σφαιρόπουλος, Τσάβι Πασκουάλ, τεχνικοί για τον ΠΑΟΚ, τον Προμηθέα Πάτρας, τον Ολυμπιακό και τον Παναθηναϊκό αντίστοιχα, και οι Βαγγέλης Μαργαρίτης, Νίκος Γκίκας, Βασίλης Σπανούλης, Ιαν Βουγιούκας, αρχηγοί των ομάδων, εξέφρασαν τις σκέψεις τους για τους αγώνες της διαδικασίας που αρχίζουν από αύριο. Στη διάρκεια της συνέντευξης παρουσιάστηκαν, επίσης, οι χορηγοί του ΕΣΑΚΕ.

Η εκδήλωση άνοιξε με τοποθέτηση του προέδρου του ΕΣΑΚΕ, Βαγγέλη Γαλατσόπουλου, ο οποίος ανέφερε: «Επιλέξαμε χώρο του Μουσείου, γιατί το μήνυμα που θέλουμε να στείλουμε είναι πως ο αθλητισμός είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με τον πολιτισμό. Το μπάσκετ προβάλει στο εξωτερικό την όμορφη εικόνα της Ελλάδας. Θα κάνουμε το παν να μην έχουμε επεισόδιο στα ημιτελικά και τελικά των πλέι οφ. Η προσπάθεια καταπολέμησης της βίας είναι διαρκής και δε θα κάνουμε πίσω. Φτάσαμε στην πιο ενδιαφέρουσα φάση του πρωταθλήματος.

Η απολογισμός της χρονιάς, ως τώρα, είναι πολύ θετικός. Παρακολουθήσαμε θεαματικούς και ανταγωνιστικούς αγώνες, εκφράστηκε η άποψη ότι επιτέλους έχουμε ξανά άθλημα! Το 40% των αγώνων τελείωσε με μονοψήφιες διαφορές. Στην κανονική περίοδο της σεζόν αναδείχτηκαν νέες δυνάμεις, ο Προμηθέας, μόλις η 2η ομάδα της περιφέρειας που προκρίθηκε στους «4», το Λαύριο και η Κύμη, συμπληρώνοντας τον Κολοσσό Ρόδου και το Ρέθυμνο. Η περιφέρεια αναπτύσσει αξιοσημείωτη δυναμική, που αναζωογονεί τα κύτταρα της Basket League. Η ΑΕΚ, παραδοσιακή δύναμη, επέστρεψε κατακτώντας, μάλιστα, το Κύπελλο και τον ευρωπαϊκό τίτλο του Champions League, ο ΠΑΟΚ επιστρέφει στα ημιτελικά μετά από δύο χρόνια. Μεταδόθηκε το πρωτάθλημα από την ΕΡΤ, το σύνολο των φιλάθλων μπόρεσε να διαπιστώσει την πρόοδο του αθλήματος. Αναβιώσαμε επίσης, με εξαιρετική επιτυχία, στην Πάτρα, τη γιορτή του πρωταθλήματος, το All Star Game. Παρουσιάσαμε το νέο χορηγικό πλάνο και κάναμε άνοιγμα στη χορηγική αγορά. Δημιουργήσαμε ένα νέο παιχνίδι, για τη διασκέδαση φιλάθλων, που λειτουργεί στο σάιτ του ΕΣΑΚΕ. Όλα αυτά τα κάνουμε για να επιστρέψουμε στην κοινωνία, την αγάπη και το ενδιαφέρον της. Σήμερα παρουσιάζουμε και τους χορηγούς του ΕΣΑΚΕ, εκφράζοντας το ευχαριστώ σε όσους μας στήριξαν. Εύχομαι όλοι να παραμείνουν πολύτιμοι συνεργάτες μας. Να ευχηθώ σε όλες τις ομάδες καλή επιτυχία, να παρακολουθήσουμε όμορφες και συναρπαστικές αναμετρήσεις».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Γαλατσόπουλος πήρε το λόγο και στην ολοκλήρωση της συνέντευξης Τύπου, τονίζοντας: «Ο χώρος που βρισκόμαστε στέλνει το καλύτερο μήνυμα κατά της βίας. Είναι ο καλύτερος χώρος για να δείξουν το παράδειγμα στον κόσμο.

Συμπλήρωσα ένα χρόνο στην προεδρία του ΕΣΑΚΕ και θέλω να ευχαριστήσω τις 14 ομάδες, που είναι μέλη του ΕΣΑΚΕ, γι’ αυτό. Πραγματικά θέλω να κάνουμε καινούργια πράγματα, θέλουμε να φέρουμε χορηγούς, στόχος είναι να φέρουμε την οικογένεια και τα παιδιά στα γήπεδο. Το παράδειγμα του Προμηθέα είναι οδηγός. Έχουμε μεράκι, όρεξη, η δουλειά είναι όλου του διοικητικού συμβουλίου. Αυτό που προσπαθούμε είναι να δημιουργήσουμε νέες συνθήκες για το καλό του μπάσκετ, για περισσότερα έσοδα για τις ομάδες. Συμμετέχουμε παντού, επίσης, στο εξωτερικό, με τον κ. Μπάνε Πρέλεβιτς, ήμασταν σε όλα τα μίτιγκ της Ευρώπης, στο final Four της Αθήνας, για το Champions League και του Βελιγραδίου, για την Ευρωλίγκα και αυτό είναι το σωστό για να εκφράζουμε και τη θέση μας για την Ελλάδα, να στηρίζουμε το πρωτάθλημα και την Εθνική ομάδα. Πρέπει, κάποια στιγμή, η FIBA και η Euroleague να δώσουν λύση στο πρόβλημα που υπάρχει. Ευχαριστώ όλο το προσωπικό του ΕΣΑΚΕ».

Οι πρωταγωνιστές στο παρκέ, οι αρχηγοί και οι προπονητές των ομάδων, που θα συμμετέχουν στα ημιτελικά των πλέι οφ, με τη σειρά τους, δήλωσαν:

Βαγγέλης Μαργαρίτης (αρχηγός ΠΑΟΚ):
«Μετά από τρία χρόνια είμαστε πάλι στην τετράδα. Είχαμε μια δύσκολη χρονιά, ειδικά στην αρχή, όπου είχαμε ήττες και τραυματισμούς, χωρίς να έχουμε έτσι ρυθμό. Δουλέψαμε, πιστεύαμε στην ομάδα, ήταν στόχος η τετράδα. Δεν έχει τελειώσει τίποτα, έχουμε δύσκολη σειρά με τον Παναθηναϊκό, θέλει συγκέντρωση απέναντι στην ομάδα που δεν έκανε ήττα στο πρωτάθλημα μέχρι τώρα. Θα παλέψουμε για νίκη μας. Σημαίνει πολλά να είμαστε στην τετράδα, “ιδρώνουμε”, θέλαμε να μπούμε στην τετράδα, πρέπει να παλέψουμε για το καλύτερο».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ηλίας Παπαθεδώρου (προπονητής ΠΑΟΚ): «Η ομάδα μας εξελίχθηκε στη διάρκεια της χρονιάς. Όταν επέστρεψαν οι τραυματίες μας, κάναμε δυνατό φίνις και είμαστε στους “4”. Η δουλειά συνεχίζεται, η εξέλιξη δε σταματά, έχουμε απέναντί μας τον Παναθηναϊκό στα ημιτελικά. Είναι ένα καλό τεστ για να δούμε τις πραγματικές διαφορές που υπάρχουν ανάμεσα σε ομάδα της τετράδας και τον πρωταθλητή.

Οι προπονητές και παίκτες δίνουμε πάντα το καλό παράδειγμα. Ερώτηση για τη βία θα πρέπει να τεθεί σε όποιον δίνει “σπίθα” στον κακό οπαδό να δημιουργήσει επεισόδια. Δίνουμε καλά ερεθίσματα, ειδικά οι παίκτες, έχουν υψηλό επίπεδο και οι Έλληνες και οι ξένοι του ελληνικού πρωταθλήματος.

Η πορεία και η σταθερότητα του Προμηθέα, το υψηλό αγωνιστικό του επίπεδο, είναι καλό μήνυμα για όλες τις πόλεις στην περιφέρεια. Μέσα από την τεχνογνωσία και τον ενθουσιασμό, μπορούν να δημιουργηθούν προϋποθέσεις για καλές ομάδες. Είναι μια ομάδα που ξεκίνησε χαμηλά να είναι στους “4” του πρωταθλήματος.

Για τον ΠΑΟΚ ήταν η τετράδα από τους βασικούς στόχους, θέλαμε να κάνουμε ένα βήμα παραπάνω, η διαδρομή ήταν δύσκολη, χρειάστηκε να κάνουμε στο τέλος υπερπροσπάθεια για να πάρουμε το πλεονέκτημα έδρας στα πλέι οφ και να αποκλείσουμε τους φετινούς Κυπελλούχους και κατόχους του Champions League. Είμαστε χαρούμενοι που τα καταφέραμε. Θα προσπαθήσουμε να συνεχίσουμε την προσπάθεια απέναντι στον Παναθηναϊκό».

Νίκος Γκίκας (αρχηγός Προμηθέα Πάτρας):
«Για μας είναι απόλυτη τιμή που είμαστε εδώ. Οταν ξεκίνησε η χρονιά, πέρα από τους ανθρώπους ίσως του Προμηθέα, κανείς δεν πίστευε ότι θα καθόμαστε εδώ. Βγήκαμε τρίτοι σε ένα ανταγωνιστικό πρωτάθλημα. Είναι τα παιχνίδια που έχουμε να δώσουμε τώρα, χωρίς άγχος. Έχουμε τραυματισμούς, εύχομαι να δείξουμε ότι δεν είμαστε τυχαία σε αυτή τη θέση και να δείξουμε καλό εαυτό, απέναντι σε έναν πολύ δυνατό αντίπαλο».

Μάκης Γιατράς (προπονητής Προμηθέας Πάτρας):
«Είναι μεγάλη τιμή που κάθομαι δίπλα σε κορυφαίους προπονητές στην Ευρώπη, έχουν αποδείξει ο Τσάβι Πασκουάλ, ο Γιάννης Σφαιρόπουλος, ο Ηλίας Παπαθεοδώρου, τι είναι, αλλά και σε παίκτες όπως ο Βασίλης Σπανούλης, ο Ιαν Βουγιούκας, ο Βαγγέλης Μαργαρίτης, με τον οποίο συνεργαστήκαμε στη Γ’ Εθνική. Αυτό που ζω είναι μεγάλη περηφάνια. Θέλουμε τη σταθερή πορεία που είχαμε στην κανονική διάρκεια της σεζόν, την ανταγωνιστικότητά μας, να τη δείξουμε και τώρα. Να χαρούμε τα παιχνίδια με τον Ολυμπιακό και να πάρουμε ό,τι μας αξίζει. Να υπάρχει πολιτισμός στα παιχνίδια, χωρίς βία».

Βασίλης Σπανούλης (αρχηγός Ολυμπιακού):
«Πάμε να διεκδικήσουμε τους στόχους που έμειναν. Εύχομαι ο κόσμος να δει ωραία παιχνίδια και ο καλύτερος να κερδίσει. Θα κάνουμε την προσπάθειά μας, θα κοιτάξουμε να είμαστε σοβαροί, οι ομάδες εδώ είναι έμπειρες, δεν έχουν να αιφνιδιαστούν από κάτι».

Γιάννης Σφαιρπόπουλος (προπονητής Ολυμπιακού):
«Έχουμε τους ημιτελικούς με μια ομάδα που έχει κερδίσει το σεβασμό όλων μας, έπαιξε καλό μπάσκετ, είχε χημεία, ρόλους, σωστή καθοδήγηση από τον πάγκο. Ο Προμηθέας ως ομάδα, από τη διοίκηση ως τον κόσμο, λειτουργεί ωραία, χρειάζονται αυτές οι ομάδες στο πρωτάθλημα. Δίνουμε έμφαση σε αυτή τη σειρά. Θέλουμε να ξεπεράσουμε τους τραυματισμούς μας και να βρούμε ξανά το βηματισμό μας. Εδώ και ένα μήνα προσπαθούμε να συνέλθουμε από τους τραυματισμούς, από το μπες-βγες και την αλλαγή ρόλων. Ευελπιστώ ότι την κατάλληλη στιγμή θα είμαστε όλοι έτοιμοι.

Ο Προμηθέας, επίσης, είναι πολύ αξιόλογη ομάδα και στα τμήματα υποδομής, είναι κάτι που πρέπει να προσέξουμε όλοι στην Ελλάδα. Το μπάσκετ στην Ελλάδα πάντα είχε ταλέντα, πρέπει αυτά να τα βοηθήσουμε να είναι σε υψηλό επίπεδο. Εχω δουλέψει σε επαρχιακή ομάδα, ήταν μεγάλο… σχολείο, δεν είναι εύκολο να είσαι ομάδα της επαρχίας και να προσπαθείς να ξεπεράσεις αντιξοότητες. Το μπάσκετ είναι αποκεντρωμένο, πλέον, και αυτό λειτουργεί προς όφελος του αθλήματος. Ο Προμηθέας έχει κερδίσει το σεβασμό μας. Δίνουμε σημασία στην ημιτελική σειρά. Μπορεί να σου κάνει ζημιά. Αυτό σκεφτόμαστε πρώτα. Ο Παναθηναϊκός έχει παίξει καλά, είναι αήττητος, πρώτα, όμως, πρέπει να περάσουμε τα ημιτελικά.

Ο αθλητισμός ενώνει, είναι μια έκφραση πολιτισμού. Τα φαινόμενα βίας είναι κατακριτέα και δεν πρέπει να υπάρχουν. Στο τέλος, ένας θα είναι πρώτος και αυτή είναι η ομορφιά του αθλητισμού. Χρειάζεται να έχουμε καλή παιδεία και παιχνίδια χωρίς βία. Κάποια στιγμή πρέπει να αλλάξει ό,τι συμβαίνει στα γήπεδα. Να δούμε αγώνες όμορφους».

Ιαν Βουγιούκας (αρχηγός Παναθηναϊκού):
«Το 26-0 δουλέψαμε πολύ σκληρά για να το πετύχουμε. Τα πλέι οφ είναι κάτι διαφορετικό, το μόνο που μας δίνει το αήττητο στην κανονική διάρκεια, είναι το πλεονέκτημα έδρας. Το αήττητο είναι κάτι που πρέπει να ξεχάσουμε. Ο ΠΑΟΚ είναι δύσκολος, έχουμε δύο ματς πρώτα σε μας και βλέπουμε. Αν προχωρήσουμε, θα αντιμετωπίσουμε μια ομάδα δυνατή, που είχε τα προβλήματά της, αλλά οι τελικοί θα είναι δύσκολοι».

Τσάβι Πασκουάλ (προπονητής Παναθηναϊκού):
«Πιστεύω τον επόμενο χρόνο δε θα χρειάζομαι μεταφραστή. Είμαι πολύ περήφανος που βρίσκομαι εδώ, με σπουδαίους προπονητές και παίκτες, θέλω να γίνουν δυνατοί ημιτελικοί και τελικοί. Πάντα, δυστυχώς, ένας κερδίζει και οι άλλοι χάνουν. Θα προσπαθήσουμε να δώσουμε τα πάντα. Η ζωή έχει δείξει ότι αυτός που προσπαθεί άλλες φορές κερδίζει και άλλες όχι. Θα προσπαθήσουμε να κάνουμε το καλύτερο για την ομάδα. Ελπίζω και οι τέσσερις ομάδες να χαρίσουν το καλύτερο θέαμα στην Ελλάδα και πιστεύω πως μπορούν να το κάνουν και οι θεατές να παρακολουθήσουν αγώνες χωρίς βία.

Θα αντιμετωπίσουμε μια ομάδα πάρα πολύ καλή. Σε 12 αγώνες τελευταία, έχει κερδίσει τους 11. Είναι μια ομάδα που τακτικά προετοιμάζει καλά τους αγώνες, θα έχουμε όμορφα παιχνίδια, πρέπει να δώσουμε το 100%. Στην τελική, ας κερδίσει ο καλύτερος.

Όλοι οι πρωταγωνιστές του πρωταθλήματος, θα πρέπει να δίνουμε το καλό παράδειγμα για να μην υπάρχει κανένα είδος βίας στα γήπεδα. Και αφού είμαστε και κάτω από την Ακρόπολη, να μας δώσει ο χώρος τον πολιτισμό να λειτουργήσουμε έτσι.

Είναι εδώ ο Προμηθέας γιατί το αξίζει. Εχουν παίξει μπάσκετ έξυπνο, συνεχώς είναι καλύτεροι και δεν ξέρω τι σημασία έχει για σας αυτή η ομάδα, αλλά είμαι σίγουρος ότι ήρθε το αποτέλεσμά της από σοβαρή δουλειά. Μπορούν να γίνουν το παράδειγμα για ομάδες στο μέλλον.

Οι κοινωνίες της Ισπανίας και της Ελλάδας είναι διαφορετικές για να απαντήσω για τη διαφορά του ελληνικού με το ισπανικό μπάσκετ. Έχω προσαρμοστεί στην Ελλάδα και μπορώ να πιω καφέ με τον οποιονδήποτε και να εξηγήσω περισσότερα.

Ξεκινάμε καλά για τα ημιτελικά, είμαστε σε καλό επίπεδο, είμαστε χαρούμενοι για το αήττητο ρεκόρ, αλλά δεν μετράει αυτό στα πλέι οφ. Εδώ τα πράγματα είναι διαφορετικά, είμαστε ήρεμοι και αποφασισμένοι να δουλέψουμε. Θα δούμε τι θα κάνουμε με τον ΠΑΟΚ, ο οποίος έδειξε ότι είναι ομάδα πολύ δυνατή. Θα πρέπει να προετοιμαστούμε σοβαρά για τα παιχνίδια, θα είναι δύσκολα. Ο ΠΑΟΚ είναι ομάδα επιθετικά διαβασμένη, τακτικά και αμυντικά, καλή ομάδα. Όταν μια ομάδα σαν τον ΠΑΟΚ, αλλάζει καλά και γρήγορα τα συστήματά της, θα είναι πάντα ομάδα δύσκολη για μας και πρέπει να κάνουμε το καλύτερο απέναντί της».

Το πρόγραμμα των πρώτων ημιτελικών:

Πέμπτη 24/5
18.00 ΣΕΦ Ολυμπιακός-Προμηθέας Πάτρας
20.00 ΟΑΚΑ Παναθηναϊκός-ΠΑΟΚ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης