Με ένα απίστευτο buzzer beater τρίποντο του Άαρον Χάρισον, ο Ολυμπιακός ολοκλήρωσε ιδανικά την πρώτη «διαβολοβδομάδα» της Euroleague, μετρώντας «2 στις 2» εντός έδρας νίκες.

Πιο συγκεκριμένα οι «ερυθρόλευκοι», χάρη στη «βόμβα» του Αμερικανού από τα 8,5 μέτρα (!) στην εκπνοή του αγώνα, επικράτησαν με 85-82 της Μακάμπι Τελ Αβίβ στο ΣΕΦ, για την 4η αγωνιστική και βελτίωσαν σε 3-1 το ρεκόρ τους, υποχρεώνοντας την ομάδα του Γιάννη Σφαιρόπουλου στην τρίτη διαδοχική της ήττα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Ολυμπιακός περιόρισε τα λάθη εν συγκρίσει με το ματς με την Αρμάνι Μιλάνο, ενώ είχε και πάλι πολλούς πρωταγωνιστές. Ο Μάρτιν πέτυχε 16π. και μάζεψε 8ρ., ο Βεζένκοφ σημείωσε 14π. και είχε και 5 ριμπάουντ, ο Χάρισον έφτασε τους 12π. και ο Σπανούλης τους 11π.

Από την ομάδα του Γιάννη Σφαιρόπουλου, ο Σκότι Ουίλμπεκιν πέτυχε 18 πόντους με 3/6 τρίποντα, 15 πόντους και 7 ριμπάουντ είχε συγκομιδή ο πρώην παίκτης του Ολυμπιακού Οθέλο Χάντερ, ενώ από 12 πόντους πρόσθεσαν οι Μπράιαντ και Τζόουνς.

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Ολυμπιακός (Σλούκας, ΜακΚίσικ, Παπανικολάου, Βεζένκοφ, Έλις) προηγήθηκε με 5-2 και 8-4 από τρίποντα των Βεζένκοφ και Παπανικολάου αντίστοιχα, αλλά τα δύο διαδοχικά τρίποντα του Οζ Μπλέιζερ έφεραν γρήγορα στο +4 τους Ισραηλινούς (8-12).

Ο ΜακΚίσικ ήταν… φλύαρος έξω από τα 6.75 με 0/3 τρίποντα και δεν ήταν ο μόνος… άστοχος από τους παίκτες του Μπαρτζώκα στην 1η περίοδο. Ο Ολυμπιακός είχε 3/8 τρίποντα στα πρώτα δέκα λεπτά, ενώ και στην άμυνα οι «ερυθρόλευκοι» δεν τα πήγαιναν καλά στις αλλαγές, με αποτέλεσμα να βγαίνει συχνά μόνος παίκτης από το συγκρότημα του Σφαιρόπουλου και να πετυχαίνει εύκολο καλάθι (8/11 δίποντα η Μακάμπι, μόνο 3/6 οι Πειραιώτες).

Οι Ελίτζα Μπράιαντ και Οζ Μπλέιζερ πέτυχαν από 6 πόντους για τους φιλοξενούμενους στην 1η περίοδο. Ο Σφαιρόπουλος πάντως έκανε πολλές αλλαγές εν αντιθέσει με τον Μπαρτζώκα που μόνο στο τέλος της 1ης περιόδου έστειλε στο παρκέ τον Σπανούλη αντί του ΜακΚίσικ και τον Χασάν Μάρτιν αντί του καλύτερου παίκτη του Ολυμπιακού στην πρώτη περίοδο, Οκτάβιους Έλις (6π.).

Οι Ισραηλινοί διατηρούσαν μία διαφορά έξι πόντων (8-14, 10-16 και 12-18) , ενώ με την είσοδό του ο Τάιλερ Ντόρσεϊ (στη θέση του Ελίτζα Μπράιαντ) πέτυχε τα δύο τελευταία καλάθια της Μακάμπι (15-22), για το +7 της ομάδας του Σφαιρόπουλου στο 10ο λεπτό.

Ένα τελείως διαφορετικό πρόσωπο έδειξε ο Ολυμπιακός στη 2η περίοδο, σημειώνοντας τους διπλάσιους πόντους (29-18 το επιμέρους σκορ) εν συγκρίσει με την πρώτη. Τελείως διαφορετική ήταν και η πεντάδα που παρέταξε ο Μπαρτζώκας, με Σπανούλη, Χάρισον, Τζένκινς, Πρίντεζη και Μάρτιν.

Ο Σφαιρόπουλος δεν μπορούσε να πιστέψει πως δέχτηκαν οι παίκτες του επιμέρους σκορ 16-4 και το 15-22 μετετράπη σε 31-26! Από το –7 ο Ολυμπιακός βρέθηκε στο +5, με «επιθετικές αιχμές» τους Σπανούλη, Χάρισον και Πρίντεζη!

Ο τελευταίος με τρίποντο εκτόξευσε τη διαφορά για πρώτη φορά στο +7 (38-31). Η Μακάμπι έπαιζε με Ουίλμπεκιν και Ντόρσεϊ μαζί στην περιφέρεια και τους θηριώδεις Μπέντερ και Ζίζιτς στη ρακέτα.

Ο Μπαρτζώκας, όμως σε αυτήν την περίοδο «ανακάτευε την τράπουλα». Ο Έλις μπήκε για δύο λεπτά στη θέση του Μάρτιν, για να πατήσει για πρώτη φορά παρκέ μετά τον τραυματισμό του και Λιβιό Ζαν-Σαρλ.

Ο Χάντερ φτάνοντας τους 8 πόντους μείωσε για τους Ισραηλινούς σε 41-38, αλλά ο Ααρόν Χάρισον επιβεβαίωνε την αξία του, όπως είχε φανεί και κόντρα στην Αρμάνι Μιλάνο, για το 44-38 με τρίποντο. Ο σούπερ σταρ της Μακάμπι Τελ Αβίβ, Σκότι Ουίλμπεκιν μείωσε σε 44-40, σκορ με το οποίο πήγαν στα αποδυτήρια του ΣΕΦ οι δύο ομάδες, στο ημίχρονο.

Αφηνιασμένος ήταν και στις αρχές της 3ης περιόδου ο Ολυμπιακός, όταν με δύο τρίποντα του Βεζένκοφ και καλάθια από Έλις και Μάρτιν έκανε επιμέρους σκορ 10-4, για το +10 (54-44). Πάντως, οι παίκτες του Μπαρτζώκα θα ένιωθαν διαρκώς καυτή την ανάσα των αντιπάλων: Τα τρίποντα των Κρις Τζόουνς και Άντζελο Κολοϊάρο είχαν ως αποτέλεσμα το 56-52.

Ο ΜακΚίσικ έδωσε λύσεις, αλλά η Μακάμπι προερχόταν από δύο διαδοχικές ήττες και «μάτωνε» στο παρκέ. Μετά το 61-58 με καλάθι του Οθέλο Χάντερ, ο Χασάν Μάρτιν έδωσε ανάσα στον Ολυμπιακό (63-58), ο ΜακΚίσικ ευστόχησε σε 1/2 βολές (64-58), αλλά ο Μπράιαντ έριξε και πάλι στους 3 τη διαφορά, 64-61.

Οι παίκτες των δύο ομάδων είχαν… ζεσταθεί για τα καλά και έμπαιναν όλα! Οι Μάρτιν και Σλούκας (τρίποντο) έδωσαν αέρα στον Ολυμπιακό (69-63), αλλά με buzzer beater τρίποντο o Κρις Τζόουνς τιμώρησε την ολιγωρία των γηπεδούχων στην άμυνα, 69-66 (σκορ 3ης περιόδου).

Από το +10 (54-44) στα μισά του 3ου δεκαλέπτου, ο Ολυμπιακός είδε την Μακάμπι να ισοφαρίζει σε 71-71 δια χειρός Ουίλμπεκιν στο 32ο λεπτό και να προσπερνά με μία βολή του Μπλέιζερ με 71-72. Ο Τσαρλς Τζένκινς ξανάβαλε τον Ολυμπιακό μπροστά με 73-72, αλλά ο Οθέλο Χάντερ έκανε «ζημιά» στην πρώην ομάδα του, (73-74), φτάνοντας τους 15 προσωπικούς πόντους.

Για 3 λεπτά έκτοτε καμία ομάδα δεν μπορούσε να βάλει την μπάλα στο καλάθι, απόδειξη της αγωνίας λόγω της μεγάλης επιθυμίας για τη νίκη εκατέρωθεν. Σε αυτό το διάστημα ο Μάρτιν έκανε επιθετικό φάουλ στον Μπλέιζερ, ο Ουίλμπεκιν έκανε βήματα, ενώ επιθετικό φάουλ έκανε και ο Βεζένκοφ στον Ντόρσεϊ. Εν τέλει, ο Βασίλης Σπανούλης το πήρε πάνω του και μπαίνοντας μόνος του στη ρακέτα «έγραψε» το 75-74.

Ακολούθησαν τρίποντο από τον Ουίλμπεκιν (75-77) και ένα ακόμη από τον Βεζένκοφ (78-77) ενώ απέμεναν 3 λεπτά! Ο Ουίλμπεκιν ευστόχησε σε 1/2 από φάουλ του Τζένκινς (78-78), ενώ ο Βεζένκοφ με 2/2 βολές έφερε στο +2 τους Πειραιώτες (80-78). Ο Μπλέιζερ έβαλε μία μόνο βολή (από φάουλ του Σπανούλη) για το 80-79 και ο αρχηγός του Ολυμπιακού με ένα ακόμη παλικαρίσιο καλάθι έγραψε το 82-79.

Ο Βεζένκοφ έπαιρνε αμυντικά και επιθετικά ριμπάουντ στις επιθέσεις που ακολούθησαν σώζοντας την ομάδα του, με τον Κρις Τζόουνς να παίρνει θέση στη γραμμή των βολών 1:11’’ πριν τη λήξη! Αν και ήταν άστοχος και στις δύο βολές, ο Κολοϊάρο πήρε το επιθετικό ριμπάουντ πάσαρε στον Ουίλμπεκιν που περίμενε έξω από τη γραμμή του τριπόντου και ήταν… εύστοχος, ισοφαρίζοντας σε 82-82!

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας πέρασε στο παρκέ τους Ααρόν Χάρισον και Σακίελ ΜακΚίσικ (αντί των Τζένκις και Ζαν-Σαρλ) για τα τελευταία δευτερόλεπτα! Η Μακάμπι έκανε φάουλ σε Χάρισον και σε Βεζένκοφ, στην τελευταία επίθεση του Ολυμπιακού.

Στην επαναφορά, ο Σάσα Βεζένκοφ έβγαλε ασίστ στον Ααρόν Χάρισον με τον τελευταίο να ευστοχεί σε τρίποντο από την κορυφή σε νεκρό χρόνο, διαμορφώνοντας το τελικό 85-82 υπέρ των Πειραιωτών.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Γιώργος Μπαρτζώκας): Χάρισον 12 (2), Λαρεντζάκης, Σπανούλης 11 (1), Σλούκας 6 (2), Μάρτιν 16, Βεζένκοφ 14 (4), Πρίντεζης 6 (1), Παπανικολάου 3 (1), Ζαν-Σαρλ, Τζένκινς 5 (1), Έλις 8, ΜακΚίσικ 4

ΜΑΚΑΜΠΙ ΤΕΛ ΑΒΙΒ (Γιάννης Σφαιρόπουλος): Μπράιαντ 12 (1), Ουίλμπεκιν 18 (3), Τζόουνς 12 (2), Κολοϊάρο 7 (1), Χάντερ 15, Κοέν, Ντόρσεϊ 4, Μπλέιζερ 10 (2), Μπέντερ, Ζίζιτς 4

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης