Πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη στο Μόναχο η γενική συνέλευση των μετόχων της ECA (Ένωση Ευρωπαϊκών Ομάδων) και ένα από τα πολλά θέματα που συζητήθηκαν στη διάρκειά της ήταν και το αν τίθεται θέμα με τη συμμετοχή του Ολυμπιακού στη διοργάνωση τη νέα σεζόν, δεδομένου ότι δεν θα αγωνίζεται στην πρώτη κατηγορία του πρωταθλήματος Ελλάδας.

H Ευρωλίγκα, διά στόματος του εκτελεστικού της διευθυντή, Τζόρντι Μπερτομέου, παρουσίασε την εξαίρεση που υπάρχει στο καταστατικό που αναφέρει ότι μπορεί μια ομάδα να μη συμμετέχει στο πρωτάθλημα της χώρας της και να παίζει κανονικά στη διοργάνωση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Υπενθυμίζεται άλλωστε οτι οι «ερυθρόλευκοι» συγκαταλέγονται στις 11 ομάδες που έχουν εγγυημένο συμβόλαιο, οπότε η συμμετοχή τους στη διοργάνωση δεν αμφισβητήθηκε.

Από πλευράς Παναθηναϊκού, υπήρξε έντονη αντίδραση, με τον πρόεδρο και Γενικό Διευθυντή της «πράσινης» ΚΑΕ, Μάνο Παπαδόπουλο, να κάνει λόγο για δυσφήμιση της διοργάνωσης και να διερωτάται με σαφή υπαινιγμό για τον Ολυμπιακό: «Τι θα κάνει η Ευρωλίγκα για τις ομάδες που εκβιάζουν τις τοπικές λίγκες και δεν συμμετέχουν, θα κάνει κάτι;».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Από την πλευρά του ο Μπερτομέου, απάντησε πως αυτό δεν είναι θέμα της Ευρωλίγκας, αλλά των πρωταθλημάτων και είναι κάτι που πρέπει να εξετάσουν οι λίγκες.

Σε εκείνο το σημείο, ο εμπορικός διευθυντής της ΚΑΕ Ολυμπιακός, Νίκος Λεπενιώτης, ο οποίος εκπροσώπησε τους «ερυθρόλευκους», ανέφερε:

«Με μεγάλη έκπληξη διαπιστώνω το ενδιαφέρον του κ. Παπαδόπουλου για τις εξελίξεις στην Ελληνική λίγκα, αλλά θα έπρεπε να ασχοληθεί με το θέμα τους προηγούμενους μήνες και σε τοπικό επίπεδο όχι εδώ μέσα. Επίσης, αυτό είναι κάτι που αφορά την ελληνική λίγκα και όχι την Ευρωλίγκα και φυσικά η κίνησή μας δεν έχει να κάνει με εκβιασμούς αλλά με την αξιοπιστία του πρωταθλήματος. Επιπλέον, θα ήθελα να ρωτήσω τον Μάνο, τις ομάδες και την Ευρωλίγκα, αν πρέπει να γίνει κάτι τις ομάδες-μέλη της Ευρωλίγκας που στο πρόσφατα εκβίαζαν την διοργάνωση αλλά και τις υπόλοιπες ομάδας».

Η πλευρά των «πράσινων» δεν απάντησε, αλλά ο Τζόρντι Μπερτομέου θέλησε να βάλει άμεσα τέλος στον διάλογο, λέγοντας σχετικά: «Είχαμε κάποια προβλήματα με τον Παναθηναϊκό, σίγουρα παραδεχτήκαν και αυτοί κάποια λάθη και υπερβολές, τα βρήκαμε όμως και συνεχίζουμε μαζί».

Μεταξύ των αποφάσεων που ελήφθησαν στο συμβούλιο των μετόχων της ECA (European Clubs Association) ήταν η πλήρη αποσύνδεση των θέσεων στη Euroleague από την κατάταξη των εθνικών πρωταθλημάτων.

Έτσι, από την περίοδο 2020-21, οι 18 θέσεις στην κορυφαία ευρωπαϊκή διασυλλογική διοργάνωση του μπάσκετ θα διανέμονται ως εξής:

– 11 σύλλογοι με εγγυημένα συμβόλαια

– 2 wild card σε Βιλερμπάν και Μπάγερν

– 3 ετήσιες wild card

– Νικητής και (επιπλέον) φιναλίστ του Eurocup

Μία έξτρα αλλαγή είναι η δυνατότητα σε μία ομάδα προερχόμενη από το Eurocup να ανανεώσει για δεύτερη σεζόν τη συμμετοχή της στη Euroleague.

Προβλέπεται ότι η καλύτερη από τις δύο ομάδες θα αποκτά το δικαίωμα να αγωνιστεί και την επόμενη χρονιά, υπό την προϋπόθεση όμως να έχει φτάσει στα πλέι-οφ.

Αν συμβεί αυτό, τότε από το Eurocup της ίδιας χρονιάς, μόνο ο νικητής θα παίρνει το εισιτήριο για τη Euroleague.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι καταργείται ο μέγιστος αριθμός ομάδων ανά χώρα στη Euroleague.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης