Ομόφωνη ήταν η απόφαση των ομάδων για οριστικό «λουκέτο» στο ελληνικό πρωτάθλημα μπάσκετ, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.

Πιο συγκεκριμένα, στη σημερινή τηλεδιάσκεψη, που έγινε παρουσία του προέδρου του ΕΣΑΚΕ, Βαγγέλη Γαλατσόπουλου, οι σύλλογοι με ψήφους 14-0 αποφάσισαν την οριστική αναβολή της Basket League.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Για να επισημοποιηθεί όμως αυτή η απόφαση για το πρωτάθλημα της Α1, ο EΣΑΚΕ θα αποστείλει την επίσημη και ολοκληρωμένη πρότασή του στο υφυπουργείο Αθλητισμού κατόπιν συνεννόησης με την Ελληνική Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης (ΕΟΚ).

Οι εκπρόσωποι των 14ων ΚΑΕ συμφώνησαν πως με τη δεδομένη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί από την πανδημία του κορωνοϊού δεν είναι δυνατή η ολοκλήρωση της πρώτης τη τάξει κατηγορίας του ελληνικού μπάσκετ.

Όλα ανοιχτά για πρωταθλητή, υποβιβασμό και συμβόλαια των παικτών!

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μετά από αυτήν την απόφαση προκύπτουν βέβαια σημαντικά ζητήματα, για τα οποία θα πρέπει να μεριμνήσουν οι ΚΑΕ και ο ΕΣΑΚΕ όπως τα συμβόλαια, τα δεδουλευμένα των παικτών, καθώς και τα κριτήρια από τα οποία θα προκύψει η τελική κατάταξη.

Πλέον μένει να δούμε αν θα αναδειχτεί πρωταθλητής, ποιες ομάδες θα υποβιβαστούν και τι θα γίνει με τα ευρωπαϊκά εισιτήρια, όπως και τι θα συμβεί και με τα παραπάνω ανοιχτά ζητήματα.

Στην αρχική του τοποθέτηση, ο πρόεδρος του ΕΣΑΚΕ, Βαγγέλης Γαλατσόπουλος ενημέρωσε τις ομάδες ότι τα γήπεδα είναι κλειστά μέχρι το τέλος του Μαρτίου και ότι έχει πληροφόρηση για να υπάρξει παράταση στο «λουκέτο» για έναν ακόμη μήνα.

Παράλληλα, τόνισε τη σοβαρότητα της κατάστασης στις ομάδες και εισηγήθηκε τη διακοπή του πρωταθλήματος για λόγους ανωτέρας βίας, προτείνοντας εν συνεχεία να μεταφερθεί σε όσα συνεπάγονται μίας τέτοιας απόφασης.

Η ΚΑΕ Παναθηναϊκός, η οποία βρίσκεται και στην πρώτη θέση του βαθμολογικού πίνακα εξέφρασε την άποψη ότι το πρωτάθλημα δεν μπορεί να συνεχιστεί και ζήτησε να υπάρχει ακριβής ενημέρωση σχετικά με το πώς θα αποφασιστεί η διακοπή και τι θα σημαίνει αυτό στην τελική κατάταξη και την επικύρωση της βαθμολογίας.

Εν συνεχεία ο Βαγγέλης Γαλατσόπουλος τόνισε πως η απόφαση σχετικά με τη διακοπή του Πρωταθλήματος πρέπει να παρθεί στην τρέχουσα τηλεδιάσκεψη και έπειτα να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες με την ΕΟΚ και την Πολιτεία ώστε να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση που θα νομιμοποιεί τη διακοπή.

Η ανακοίνωση του ΕΣΑΚΕ

Το βράδυ της Δευτέρας ο ΕΣΑΚΕ εξέδωσε ανακοίνωση για όσα έγιναν στην τηλεδιάσκεψη με τις ομάδες.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της διοργανώτριας αρχής της Α1, αναστέλλεται η λειτουργία των ΚΑΕ, ενώ θα υποβληθεί αίτημα στον Υφυπουργό Αθλητισμού, Λευτέρη Αυγενάκη για την οριστική διακοπή λόγω ανωτέρας βίας.

Μεταξύ άλλων ο ΕΣΑΚΕ ενημέρωσε ότι θα αιτηθεί στον κ. Αυγενάκη νομοθετική ρύθμιση, που θα του δίνει το δικαίωμα να προβεί στην τροποποίηση της Προκήρυξης του πρωταθλήματος.

Η σχετική ανακοίνωση:

«Στις κρίσιμες στιγμές που περνάει ο πλανήτης προτεραιότητα για όλες και όλους μας είναι η προστασία της ζωής και της δημόσιας υγείας. Η προτροπή μας προς όλες και όλους που αγαπούν το μπάσκετ είναι να επιδείξουν υπεύθυνη στάση και να ακολουθούν τις εντολές των ιατρών.

Λαμβάνοντας υπ΄οψιν το χωρίς προηγούμενο στη σύγχρονη ιστορία φαινόμενο της πανδημίας του COVID 19, η οποία από τις 13 Μαρτίου 2020 οδήγησε στην αναστολή του Πρωταθλήματος της EKO Basket League και από τις 18 Μαρτίου 2020 σε αναστολή λειτουργίας των ΚΑΕ και του ΕΣΑΚΕ, βρισκόμαστε αντιμέτωποι με κατάσταση ανωτέρα βίας που απαιτεί άμεσες αποφάσεις.

Ως εκ τούτου το Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΣΑΚΕ αποφάσισε ομόφωνα να εισηγηθεί την οριστική διακοπή του Πρωταθλήματος και να συνεργασθεί με την ΕΟΚ για την επίτευξη συμφωνίας προκειμένου να υποβληθεί αίτημα στον Υφυπουργό Αθλητισμού  αφ’ ενός να διακόψει οριστικά το Πρωτάθλημα Καλαθοσφαίρισης της EKO Basket League (A1 Εθνικής Κατηγορίας) αγωνιστικής περιόδου 2019-2020 λόγω ανωτέρας βίας με ειδική για αυτό νομοθετική ρύθμιση και αφ΄ ετέρου να προβεί σε εξαιρετική νομοθετική ρύθμιση, που θα δίνει στον ΕΣΑΚΕ (κατά παρέκκλιση των ισχυουσών διατάξεων) το δικαίωμα να προβεί στην τροποποίηση της Προκήρυξης του άνω Πρωταθλήματος.

Οι ευχές, οι σκέψεις και οι προσευχές μας είναι για όλους τους συνανθρώπους μας που δοκιμάζονται. Ευχή μας, επίσης, είναι μετά το τέλος αυτής της δοκιμασίας να σμίξουμε ξανά όλες και όλοι στα γήπεδα του μπάσκετ προκειμένου να χαρούμε το αγαπημένο μας άθλημα. Και επιδίωξη μας αποτελεί στο νέο ραντεβού με τους φιλάθλους μας το Πρωτάθλημα μας να είναι ακόμη πιο ισχυρό».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης