Στην ανωτερότητα των ΗΠΑ υποκλίθηκε η Εθνική μας ομάδα μπάσκετ, γνωρίζοντας την ήττα με 69-53 το Σάββατο στη Σενζέν, για τη φάση των 16 του Παγκοσμίου Κυπέλλου.

Πληρώνοντας την αστοχία της και με τον Γιάννη Αντετοκούνμπο να μοιάζει απελπιστικά μόνος απέναντι στα… θηρία του Πόποβιτς, η «γαλανόλευκη» έχασε από τους Αμερικανούς, ωστόσο δεν… χάθηκε, όσον αφορά στην υπόθεση-πρόκριση για τα προημιτελικά της διοργάνωσης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κι αυτό γιατί η ευρεία επικράτηση της Τσεχίας επί της Βραζιλίας με 93-71 σκορ μας δίνει ακόμη μία ευκαιρία να διεκδικήσουμε το εισιτήριο για τους «8».

Πιο συγκεκριμένα η «επίσημη αγαπημένη» την προσεχή Δευτέρα (11.30, ΕΡΤ Sports) θα τεθεί αντιμέτωπη με το συγκρότημα του Γκίνσμπουργκ, και για να προκριθεί θα πρέπει να επικρατήσει με τουλάχιστον 12 πόντους, υπό την προϋπόθεση ότι οι Βραζιλιάνοι θα χάσουν από τους Αμερικανούς.

Τα highlights του αγώνα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

 

 

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο (15 πόντοι, 13 ριμπάουντ) και ο Σλούκας (13 πόντοι) ήταν οι κορυφαιοι για την ελληνική ομάδα στο σημερινό ματς, ενώ από τους Αμερικανούς ξεχώρισε ο Κέμπα Γουόκερ (15 πόντοι, 6 ασίστ).

 

Ο αγώνας

Mε τους Καλάθη, Παπανικολάου, Παπαπέτρου, Γιάννη Αντετοκούνμπο και Μπουρούση ξεκίνησε στην πεντάδα της η Εθνική μας, ενώ στον αντίποδα ο Πόποβιτς παρέταξε στο παρκέ τους Γουόκερ, Μίτσελ, Χάρις, Μπαρνς και Τέρνερ.

Οι  πρώτες τρεις ελληνικές κατοχές στο παιχνίδι εκδηλώθηκαν από τον «Greek Freak», ο οποίος με πέντε προσωπικούς πόντους έγραψε το 5-2 για την Εθνική μας, ενώ με ένα εντυπωσιακό κάρφωμα ισοφάρισε σε 9-9 περίπου στα μισά του πρώτου δεκαλέπτου.

 

Με τρίποντο του Παπανικολάου η «γαλανόλευκη» προηγήθηκε με 12-9, ωστόσο εν συνεχεία ο «Παπ» υπέπεσε στο δεύτερο του φάουλ και τον απέσυρε ο Σκουρτόπουλος, περνώντας στο ματς τον Σλούκα.

Στη συνέχεια ο Έλληνας κόουτς άνοιξε το ροτέισον και πέρασε στο παρκέ τους Παπαγιάννη, Πρίντεζη και Λαρεντζάκη, βλέποντας όμως το συγκρότημα του Πόποβιτς να τρέχει επιμέρους σκορ 10-3 και να φτάνει στο 19-15, πριν ο Παπαπέτρου με κάρφωμα μειώσει σε 19-17 στο 10’.

O διεθνής φόργουορντ του Παναθηναϊκού στο πρώτο δεκάλεπτο έδωσε πολλές βοήθειες στο σκοράρισμα, καθώς μέτρησε επτά πόντους, όσους είχε και ο Αντετοκούνμπο.

Στο δεύτερο δεκάλεπτο η εθνική μας ξεκίνησε με τους Σλούκα, Λαρεντζάκη, Παπαπέτρου, Πρίντεζη και Παπαγιάννη, με τον γκαρντ της Φενέρμπαχτσε να ευστοχεί σε τρίποντο, ισοφαρίζοντας σε 20-20.

Ο Θανάσης Σκουρτόπουλος, βλέποντας τον Πόποβιτς να παίζει χωρίς κλασικό σέντερ, χαμήλωσε κι αυτός το σχήμα και στη θέση του Παπαγιάννη πέρασε στο «5» τον Γιάννη Αντετοκούνμπο.

 

Το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα όμως δεν είχε καθαρό μυαλό στις επιθέσεις του, ήταν εκνευριστικά άστοχο, κι έτσι έδωσε την ευκαιρία στους παίκτες του Πόποβιτς να τρέξουν ένα σερί 9-0 και να πάρουν προβάδισμα με 29-20, χάρη σε δύο εύστοχες βολές του Μίντλετον.

Μετά από περίπου τέσσερα λεπτά επιθετικής ανομβρίας η «γαλανόλευκη» σκόραρε και πάλι με τρίποντο το Σλούκα, ο οποίος μείωσε 29-23, δίνοντας ανάσα στην ομάδα μας.

Στη συνέχεια, παρά το φρεσκάρισμα της πεντάδας από τον Έλληνα κόουτς ,οι παίκτες του Πόποβιτς, έχοντας μπλοκάρει τον Αντετοκούνμπο, κατάφεραν να φτάσουν στο 38-25, που ήταν το σκορ του πρώτου μέρους.

Το τέλος του πρώτου μισού της αναμέτρησης βρήκε την ομάδα μας να έχει 6/22 δίποντα και 4/17 τρίποντα.

Με την Εθνική μας λοιπόν να έχει… σπάσει τα καλάθια και να έχει και αρκετά προβλήματα στις επιστροφές της στην άμυνα μοιραία ήρθε το -13 από τις ΗΠΑ στο 20′.

Χαρακτηριστικό της αστοχίας μας είναι το γεγονός ότι ο Αντετοκούνμπο, στον οποίο έπεφταν πάνω του 2 και 3 Αμερικανοί, παρά τις τόσες πάσες του σε ελεύθερο παίκτη για σουτ τελείωσε το πρώτο μέρος με… μηδέν ασίστ!

Στο τρίτο δεκάλεπτο  η «γαλανόλευκη» παρατάχθηκε με τους Σλούκα, Παπανικολάου, Παπαπέτρου, Πρίντεζη και Γιάννη Αντετοκούνμπο στην πεντάδα, με τον Σκουρτόπουλο να επιλέγει άμυνα ζώνης έχοντας στο «5» τον «Greek Freak».

Η ομάδα μας με καλάθι του Σλούκα, μία ελεύθερη βολή από τον Πρίντεζη και ένα λέι απ του Γιάννη έριξε τη διαφορά στους οκτώ πόντους (38-30), ωστόσο η απάντηση των Αμερικανών ήταν άμεση, καθώς με κάρφωμα του Μπαρνς έφτασαν γρήγορα στο +15 (45-30).

Στη συνέχεια ο Αντετοκούνμπο χρεώθηκε με αντιαθλητικό φάουλ στον Γουόκερ, ο οποίος ευστόχησε και στις δύο βολές, διατηρώντας τη διαφορά των 15 πόντων (47-32).

Παρά τις προσπάθειες των διεθνών μας και, με τον Έλληνα αστέρα να έχει αντιμετωπίσει πολλές φορές το μαρκάρισμα ακόμη και τεσσάρων παικτών, το συγκρότημα του Ποποβιτς κράτησε άνετα τη διαφορά σε διψήφια τιμή, φτάνοντας με δύο καλάθια του Γουάιτ στο υπέρ τους 54-37 στο 30’.

Εκκινώντας με -17 στο τέταρτο δεκάλεπτο η Εθνική μας είχε να ανέβει ένα… βουνό για να μπει εκ νέου στη διεκδίκηση της νίκης στον επίλογο του ματς.Με πέντε διαδοχικούς πόντους του Σλούκα η «γαλανόλευκη» μείωσε σε 56-42, ωστόσο στη συνέχεια ο Σκουρτόπουλος άρχισε τη διαχείριση εν όψει του «τελικού» της Δευτέρας με την Τσεχία, αποσύροντας τον Γιάννη, την ώρα που η πεντάδα της ομάδας μας αποτελούσαν οι Καλάθης, Μάντζαρης, Βασιλόπουλος, Θανάσης Αντετοκούνμπο και Πρίντεζης.

Οι Αμερικανοί έφτασαν στη συνέχεια τη διαφορά στο +19, με την ελληνική ομάδα να μειώνει στους 11 (61-50) με λέι απ του Καλάθη στον αιφνιδιασμό!

Στα λεπτά που απέμεναν οι ΗΠΑ δεν απειλήθηκαν και επικράτησαν με 69-53 της ελληνικής ομάδας, η οποία πλέον στρέφει την προσοχή της στον ματς «do or die» με τους Τσέχους, όπου θα παίξει τα ρέστα της για την πρόκριση.

Τα δεκάλεπτα: 19-17, 38-25, 54-37, 69-53

ΗΠΑ (Πόποβιτς): Μπαρνς 9 (7 ριμπάουντ), Μπράουν 8 (0/3 τρίποντα, 9 ριμπάουντ), Χάρις 3 (1/3 τρίποντα, 8 ριμπάουντ), Μίντλετον 4 (1/4 δίποντα, 0/4 τρίποντα, 2/2 βολές, 4 ριμπάουντ), Μίτσελ 10 (2/2 δίποντα, 2/8 τρίποντα, 5 ριμπάουντ, 3 ασίστ), Πλάμλι, Σμαρτ 3 (3/3 βολές), Τέρνερ 8 (3/6 δίποντα, 2/2 βολές, 7 ριμπάουντ), Γουόκερ 15 (2/6 δίποντα, 3/6 τρίποντα, 2/2 βολές, 4 ριμπάουντ, 6 ασίστ), Γουάιτ 9 (1).

Ελλάδα (Σκουρτόπουλος): Αντετοκούνμπο Γιάννης 15 (6/9 δίποντα, 1/2 τρίποντα, 0/2 βολές, 13 ριμπάουντ, 2 λάθη, 2 κλεψίματα και 1 τάπα σε 26’43»), Αντετοκούνμπο Θανάσης 1 (2 ριμπάουντ, 2 ασίστ), Μπουρούσης 3 (1/5 σουτ, 5 ριμπάουντ), Καλάθης 5 (2/5 δίποντα, 0/1 τρίποντο, 1/2 βολές, 5 ασίστ), Λαρεντζάκης (2 ασίστ), Μάντζαρης 3 (1), Παπαγιάννης (0/3 δίποντα), Παπανικολάου, Παπαπέτρου 7 (2/6 δίποντα, 1/5 τρίποντα, 4 ριμπάουντ), Πρίντεζης (2/7 δίποντα, 0/3 τρίποντα, 2/4 βολές), Σλούκας 13 (2/6 δίποντα, 3/6 τρίποντα, 3 ριμπάουντ), Βασιλόπουλος.

 

 

 

 

Eπιμέλεια: Μπάμπης Παπαφιλιππάκης

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης