Μία κίνηση… ζωής που εμπνεύστηκε το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και την οποία αποφάσισε να στηρίξει, με μία σημαίνουσα ιδρυτική δωρεά, πάνω στον εμβληματικό αρχηγό της «χρυσής» εθνικής στο Ευρωμπάσκετ του 1987 και Ομοσπονδιακού προπονητή της «χρυσής» εθνικής του Ευρωμπάσκετ του 2005, Παναγιώτη Γιαννάκη, θα «γεννήσει» σε δυόμιση χρόνια από σήμερα το «Γήπεδο Ζωής»!

Έναν υπερσύγχρονο χώρο μεγάλης έκτασης, στην γειτονιά που ανδρώθηκε ο Παναγιώτης Γιαννάκης στα δυτικά προάστια της Αττικής και συγκεκριμένα στη Νίκαια, όπου 450 παιδιά και νέοι, ηλικίας 6-18 ετών, θα απασχολούνται καθημερινά σε πλήθος δραστηριοτήτων, μετά το τέλος του σχολείου τους και μέχρι τις 21:00. Τα προγράμματα του νέου Κέντρου «Γήπεδο Ζωής» θα περιλαμβάνουν δραστηριότητες ψυχαγωγίας, εκπαίδευσης και πολιτισμού, όπως αθλητική εκπαίδευση, βοήθεια στη σχολική μελέτη, προγράμματα ευεξίας, ακαδημαϊκής και επαγγελματικής προετοιμασίας, καλλιτεχνικές δραστηριότητες, ποικίλα προγράμματα δεξιοτήτων, καθώς και ένα καθημερινό ζεστό γεύμα και υγιεινό σνακ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Θα αφορά παιδιά των οποίων εργάζονται και οι δύο γονείς, παιδιά που οι γονείς τους δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να τα απασχολούν με δραστηριότητες μετά το σχολείο. Η πλήρης λειτουργία του «Γηπέδου Ζωής» αναμένεται να τεθεί σε ισχύ το 2022, αλλά ήδη από την Άνοιξη του 2020, ο Παναγιώτης Γιαννάκης και η ομάδα του θα ξεκινήσουν την πιλοτική εφαρμογή της πρωτοβουλίας μέσα από πληθώρα δραστηριοτήτων, παρουσιάσεων και δωρεάν δράσεων σε όλη την Αθήνα, ερχόμενοι σε επαφή με τους νέους της κάθε περιοχής.

Η φράση «μία πάσα κάνει δύο ευτυχισμένους» ανήκει στον Παναγιώτη Γιαννάκη. Σε ερώτηση αν αυτή τη συμβουλή που έδινε σε επαγγελματίες παίκτες του υψηλότερου επιπέδου στη Euroleague, θα τη δώσει και στα παιδιά του «Γηπέδου Ζωής», ο «Δράκος» απάντησε: «Φυσικά! Γιατί νομίζω ότι την πρώτη πάσα την κάνουν άνθρωποι που τους αγαπούν και τους σκέφτονται. Τη δεύτερη πάσα πρέπει να την κάνουν οι ίδιοι στον φίλο ή τη φίλη τους, τον συμπαίκτη τους ή τον συναθλητή τους για να τον παρακινήσουν να έρθει κι εκείνος και η τρίτη πάσα θα είναι στον εαυτό τους γιατί πρέπει να τον ξυπνήσουν, να του δώσουν τη δυνατότητα να βγάλει πράγματα που έχει κρυμμένα μέσα του».

Παρουσία του Βύρωνα Κρίθαρη, του ανθρώπου που τον έπιασε από το χέρι και τον οδήγησε στον Ιωνικό Νικαίας, ο Παναγιώτης Γιαννάκης τόνισε κατά την παρουσίαση της σημαντικής αυτής πρωτοβουλίας: «Όταν ήμουν πιτσιρικάς είχα ανησυχίες, γύριζα στο δρόμο, αλλά τότε υπήρχαν οι αλάνες, οι γειτονιές που μας έδιναν την ευκαιρία να κάνουμε φίλους, να γνωρίσουμε διάφορα παιχνίδια και μέσα από όλη αυτή τη δράση μπορούσε κάποιο παιδί να αγαπήσει κάτι που ήταν ενδιαφέρον γι’ αυτόν. Εγώ, είχα την πολύ μεγάλη τύχη, εκεί στην άκρη της Νίκαιας, άνθρωποι που αγαπούσαν τα παιδιά που μεγάλωναν να μας δώσουν την ευκαιρία να γνωρίσουμε το μπάσκετ. Εδώ είναι ο πρώτος μου δάσκαλος! Ο άνθρωπος που εκεί που έτρεχα στους δρόμους μόνος μου ή με παρέα τα παιδιά της γειτονιάς μου με είδε ψηλόλιγνο, με μάτια που είχαν πάθος για προσπάθεια και μου είπε: “εσύ γιατί δεν έρχεσαι για μπάσκετ;” Και νομίζω πως αυτό ονειρεύεται και ο πρόεδρος του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος Ανδρέας Δρακόπουλος. Έναν άνθρωπο που νιώθω πάρα πολύ κοντά μου και όλοι οι Έλληνες πρέπει να τον νιώθουν πολύ κοντά τους, γιατί αγαπά την Ελλάδα, αγαπά τα ελληνόπουλα και θέλει σίγουρα θα δώσει την ευκαιρία σε παιδιά να κάνουν κάτι με μεγάλη επιτυχία».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο πρόεδρος του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, Ανδρέας Δρακόπουλος, ο οποίος συμμετείχε στην παρουσίαση μέσω τηλεδιάσκεψης από τη Νέα Υόρκη, δήλωσε: «Το όραμα του Παναγιώτη Γιαννάκη, να δημιουργήσει έναν οργανισμό που θα βοηθά τα παιδιά και τους νέους να ανακαλύψουν τα ταλέντα και τις δεξιότητές τους μέσα σε ένα ασφαλές πλαίσιο, δένει αρμονικά με το όραμα που υπηρετούν με μεγάλη επιτυχία εδώ και δεκαετίες οργανισμοί όπως το Madison Square Boys and Girls Club, στη Νέα Υόρκη. Οργανισμοί με τους οποίους το ΙΣΝ έχει συνεργαστεί εκτενώς τα τελευταία χρόνια και που σήμερα προσφέρουν τις γνώσεις και συμβουλές τους, καθώς προετοιμαζόμαστε μαζί με τον Παναγιώτη Γιαννάκη και την ομάδα του «Γηπέδου Ζωής» για το νέο αυτό ταξίδι. Όσο μπορούμε να συμβάλουμε από τη θέση μας, ως διεθνές κοινωφελές ίδρυμα, ώστε τα παιδιά να έχουν όλες τις ευκαιρίες και τα εφόδια να κυνηγήσουν τα όνειρά τους, θα το κάνουμε, με όραμα, επιμονή, αφοσίωση και ελπίδα».

Πρωταρχικός σκοπός του μη κερδοσκοπικού οργανισμού «Γήπεδο Ζωής» είναι να ενθαρρύνει την ανάπτυξη, εξέλιξη και θετική αλλαγή των νέων, προσφέροντας πληθώρα υποστηρικτικών προγραμμάτων. Τα προγράμματα αυτά θα προάγουν τον υγιεινό, ενεργό και δημιουργικό τρόπο ζωής. Στόχος της πρωτοβουλίας είναι η υλοποίηση ενός ευρύτερου οράματος για την ενίσχυση της συμμετοχής και ενεργοποίησης των νέων ανθρώπων, προσφέροντας προγράμματα και σε δημόσιους χώρους, όπως σχολεία, δημοτικά κέντρα, κ.ά., σε πολλές διαφορετικές γειτονιές, εξυπηρετώντας όσο το δυνατόν περισσότερα παιδιά και νέους.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης