Του Ανδρέα Αθανασούλη

Προβληματισμό έφερε το… στραπάτσο των Μπακς στη Νέα Υόρκη. Το Μιλγουόκι συνετρίβη 130-110 από τους Νικς στη «Μέκκα του μπάσκετ», υποχρεώθηκε σε δεύτερη ήττα στα τρία πρώτα ματς της regular season του ΝΒΑ και τέσσερις ημέρες μετά το ξεκίνημα το ερώτημα «τι φταίει;» βασανίζει τα «ελάφια».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Πολλά από τα σουτ των Νικς ήταν ελεύθερα και πρέπει να τους παραδεχθούμε για την προσπάθειά τους. Έκαναν καλύτερη δουλειά. Εμείς πρέπει να παίξουμε καλύτερα, πρέπει να παίζουμε ο ένας για τον άλλο, να είμαστε σκληροί. Όσο το ματς προχωράει, πρέπει να βελτιωνόμαστε, αμυντικά πρώτα απ’ όλα. Έβαλαν πολλά τρίποντα, προφανώς θα έπρεπε να τους έχουμε δυσκολέψει περισσότερο», δήλωσε μετά τον αγώνα ο Γιάννης, ωστόσο η εξήγηση αφορά την απόδοση του Μιλγουόκι μόνο στο τελευταίο ματς.

Το ηχηρό χαστούκι από τους αδύναμους Νικς ήρθε να συμπληρώσει την ήττα από τους Σέλτικς στην πρεμιέρα (σ.σ. με την χαμένη βολή του Αντετοκούνμπο). Κοινός παράγοντας στο ξεκίνημα των «ελαφιών» είναι ο μέτριος σε απόδοση Γιάννης Αντετοκούνμπο, ο οποίος δεν έχει βρει ακόμα τον καλό του εαυτό και βγάζει άγχος στο παρκέ, με αποτέλεσμα να κάνει αρκετά λάθη.

Είναι γνωστό πως ο «Greek Freak» τα τελευταία χρόνια κατάφερε να βγάλει τους Μπακς από την αφάνεια, να τους κάνει διεκδικητές του τίτλου και να γεμίσει προσδοκίες τους φίλους του μπάσκετ αναφορικά με το μέλλον των Μπακς. Πλέον, οι απαιτήσεις είναι πολλές, καθώς το Μιλγουόκι δεν έχει ρόλο κομπάρσου, ούτε είναι μία ομάδα που παλεύει να μπει στα πλέι οφ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Λίγο οι δύο τίτλοι του MVP, λίγο το πιο ακριβό συμβόλαιο στην ιστορία του ΝΒΑ αναγκάζουν τον «Giannis» να θέλει να αποδείξει πράγματα στο παρκέ, με αποτέλεσμα αυτή η συλλογιστική να μετατρέπεται σε… τροχοπέδη για τον Αντετοκούνμπο και κατ’ επέκταση για τους Μπακς. Ο Γιάννης δεν είναι πλέον ο παίκτης που θα αιφνιδιάσει τον αντίπαλο και όλες οι ομάδες του ΝΒΑ γνωρίζοντας την εξωπραγματική του ικανότητα στο ένας εναντίον ενός, στοχεύουν να του κόψουν τη διείσδυση προς το καλάθι, ακυρώνοντας με αυτόν τον τρόπο το μεγάλο όπλο του «Greek Freak».

Μοιραίος στην πρεμιέρα

Στην πρεμιέρα κόντρα στους Σέλτικς η Βοστώνη έκλεισε τους διαδρόμους και ανάγκασε τον Γιάννη σε τέσσερα (!) επιθετικά φάουλ, τα τρία εξ αυτών πάνω στον Μάρκους Σμαρτ. Ο Αντετοκούνμπο σε 36 αγωνιστικά λεπτά μέτρησε 10/18 δίποντα, 3/8 τρίποντα, 6/8 βολές. Μάζεψε 13 ριμπάουντ, μοίρασε 2 ασίστ και 2 μπλοκ, όμως υπέπεσε σε 7 λάθη, έχοντας στην συνολική αξιολόγηση -1. Αν και η επιστροφή του Μιλγουόκι στη διεκδίκηση της νίκης οφείλεται στον ίδιο, έχοντας άξιους συμπαραστάτες τους Μίντλετον και Χόλιντεϊ, έχασε την βολή στο τέλος και έτσι η ομάδα του δεν έστειλε το ματς στην παράταση, γνωρίζοντας την ήττα με 1 πόντο (122-121).

Στο ματς που ακολούθησε με τους Γουόριορς οι Μπακς έδειξαν το καλό τους πρόσωπο και άνοιξαν από νωρίς την άμυνα του Γκόλντεν Στέιτ με αποτέλεσμα να μην αντιμετωπίσουν ιδιαίτερα προβλήματα. Ο Γιάννης πραγματοποίησε μέτρια εμφάνιση, η οποία όμως μακιγιαρίστηκε από τον εντυπωσιακό Μίντλετον, που ολοκλήρωσε το ματς με 31 πόντους σε 25 λεπτά, και τα 20/37 τρίποντα που σημείωσαν οι Ντι Βιντσέντζο, Όγκουστιν, Γουίλσον, Φορμπς, Μέριλ και Νουόρα. Ο Greek Freak σημείωσε μόλις 15 πόντους με 4/11 δίποντα, 0/3 τρίποντα και 7/15 βολές. Παράλληλα, είχε 13 ριμπάουντ, τέσσερις ασίστ, ένα μπλοκ, δύο φάουλ και δύο λάθη σε μόλις 26:42. Η εμφάνισή του δεν τον ικανοποίησε, καθώς αστόχησε σε εύκολα καλάθια.

Καταστροφή στη Νέα Υόρκη

Τα ξημερώματα της Δευτέρας οι Μπακς επί της ουσίας δεν πάτησαν ποτέ στο παρκέ του «Μάντισον Σκουέρ Γκάρντεν». Ασύνδετοι, άστοχοι, χωρίς προσήλωση στην άμυνα και εμφανώς εκνευρισμένοι έχασαν με… κάτω τα χέρια από μία ομάδα με τεράστια ιστορία στο ΝΒΑ, που όμως τα τελευταία χρόνια και την φετινή σεζόν είναι πολύ πιθανό να μην μπουν καν στη διαδικασία των πλέι οφ. Οι Μπακς βρέθηκαν να χάνουν από την αρχή του αγώνα, δεν επέστρεψαν ποτέ, αναγκάζοντας τον προπονητή, Μάικ Μπουντενχόλζερ, να πετάξει λευκή πετσέτα επτά λεπτά πριν το τέλος, αποσύροντας στον πάγκο όλους τους βασικούς και δίνοντας χρόνο συμμετοχής στους αναπληρωματικούς.

Ο εφιάλτης του Μιλγουόκι στη Νέα Υόρκη ήρθε μοιραία, καθώς ο Γιάννης για τρίτο παιχνίδι δεν κατάφερε να αποδώσει τα αναμενόμενα. Μπορεί να σημείωσε 27 πόντους, με 8/10 δίποντα, 1/5 τρίποντα και 8/13 βολές, ωστόσο για τρίτο ματς δεν βρήκε χώρους και αναγκάστηκε να μοιράσει την μπάλα. Οι υπόλοιποι Μπακς τα «έσπασαν» μετρώντας μόλις 7/38 τρίποντα (18,4%) και το παιχνίδι του Μιλγουόκι έγινε προβλέψιμο και αντιμετωπίστηκε πολύ εύκολα από τους Νικς του Τιμποντό που έδειξαν ενθουσιασμό και πήραν αυτοπεποίθηση. Πρέπει να σημειωθεί ότι ο Γιάννης φάνηκε μέσα στο παρκέ ο μόνος από την ομάδα του που πίστεψε στην ανατροπή, αλλά δεν μπόρεσε κανείς να τον ακολουθήσει με αποτέλεσμα να έρθει η βαριά ήττα με 130-110.

Όταν μάλιστα αποσύρθηκε στον πάγκο και η κάμερα εστίασε πάνω του ήταν εμφανώς εκνευρισμένος, καθώς το ματς δεν του βγήκε και ήρθε ως κερασάκι στην τούρτα του άγχους και της πίεσης που νιώθει για να δικαιολογήσει τους τίτλους του MVP και τον πακτωλό των εκατομμυρίων που έχουν πέσει στα πόδια του. Μάλιστα, ο Γιάννης βλέποντας τον αδερφό του Θανάση να μπλέκει σε καυγά στο παρκέ με τον Ίγκνας Μπραζντέικις σηκώθηκε από τον πάγκο και χρειάστηκε να τον συγκρατήσουν οι ψυχραιμότεροι για να αποφευχθούν αχρείαστοι… μπελάδες.

Όλα αυτά δείχνουν πως ο ίδιος ο δύο φορές MVP νιώθει πως πρέπει να βγει μπροστά, να ηγηθεί και να πάει την απόδοσή του ένα βήμα παραπάνω, καθώς μόνο έτσι οι Μπακς θα φτάσουν στα νέκταρ της επιτυχίας. Σίγουρα ο Γιάννης θέλει και μπορεί να γίνει πρωταθλητής, ωστόσο αυτό δεν φτάνει. Ο Μάικ Μπουντενχόλζερ θα πρέπει να χτίσει ένα σύνολο με πολυδιάστατους τρόπους στην επίθεση και στην άμυνα, έχοντας να παντρέψει το ηγετικό ταπεραμέντο και το ταλέντο του Γιάννη, καλύπτοντας την αδυναμία του στο σουτ. Το έργο δεν είναι εύκολο και τα παιχνίδια έρχονται το ένα πίσω από το άλλο.

Το καμπανάκι έχει ήδη χτυπήσει

Ακόμα είναι νωρίς, καθώς έχουν παιχτεί μόλις τρία ματς στη φετινή regular, ενώ το νέο σύστημα λόγω του κορωνοϊού προβλέπει πολλά παιχνίδια σε λίγες ημέρες για να μπορέσει να βγει το καλεντάρι.

Το καμπανάκι πάντως έχει ήδη χτυπήσει και οι Μπακς έχουν δείξει έως τώρα μία ομάδα που εάν τα σουτ δεν μπουν, βραχυκυκλώνουν. Μπροστά τους έχουν back to back ματς στο Μαϊάμι με τους Χιτ (29 και 30/12), ενώ στη συνέχεια αντιμετωπίζουν τους Μπουλς και τους Πίστονς.

Ο Γιάννης «φωνάζει» πως χρειάζεται ματς για να… ξεμπουκώσει μπασκετικά, να πάρει αυτοπεποίθηση και να επιστρέψει σε ρυθμούς… MVP, ωστόσο θεωρώ πως και φέτος οι Μπακς δεν θα καταφέρουν να κάνουν το βήμα παραπάνω (σ.σ. να κατακτήσουν τον τίτλο). Ο τρόπος παιχνιδιού τους δύσκολα θα αλλάξει και για να γίνει η υπέρβαση θα πρέπει όλος ο οργανισμός και ειδικά το σταφ να κάνουν την δική τους υπέρβαση.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης