Την παραμονή του νοκ άουτ αγώνα με την Σερβία ο ομοσπονδιακός τεχνικός, Φώτης Κατσικάρης, «συνοδευόμενος» από τους Νίκο Ζήση και Βαγγέλη Μάντζαρη έδωσαν συνέντευξη Τύπου.

Ο κόουτς της Εθνικής διευκρίνισε πως η παρουσία των Ζήση και Μάντζαρη στο πάνελ δεν ήταν τυχαία… «Θα είναι και οι δύο προπονητές σε μερικά χρόνια, γιατί πέρα από καλοί παίκτες είναι τετράγωνα μυαλά και οι δύο. Είμαστε και οι τρεις ένα προπονητικό επιτελείο».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Για την αναμέτρηση με τους Πλάβι, είπε: «Το ξέραμε από την αρχή πως το μέλλον μας σε αυτή τη διοργάνωση κρίνεται στο ματς των 16. Ξέραμε επίσης πως με όποιον κι αν παίζαμε θα ήταν δύσκολο παιχνίδι. Υπάρχουν σίγουρα κάποια δεδομένα που πρέπει να προσέξουμε, πρώτα στο κομμάτι της πνευματικής προετοιμασίας που η ομάδα έδειξε ένα πολύ υψηλό επίπεδο, με την έννοια ότι θέλαμε να δούμε κάθε κατοχή, κάθε απόφαση, κάθε παιχνίδι ξεχωριστά. Μείναμε συγκεντρωμένοι σε αυτό το κομμάτι και γι’ αυτό παίξαμε καλό μπάσκετ και ελέγξαμε όλα τα ματς. Αυτό είναι σημαντικό για τα νοκ άουτ. Αποκτήσαμε κάποιες καλές συνήθειες. Αυτό που θα ζητήσω από τα παιδιά είναι να είναι έτσι και την Κυριακή. Το κομμάτι της πίεσης υπάρχει, αλλά αν λειτουργήσουμε με τον ίδιο τρόπο μπορούμε να τα καταφέρουμε. Το τεχνικό κομμάτι τα παιδιά έχουν αφομοιώσει όσα ζητάμε σε υψηλό επίπεδο. Θα κριθούν πολλά από την άμυνα και από τη θέληση, όπως και από τη σωστή προετοιμασία, γιατί οι Σέρβοι έχουν παίκτες με ταλέντο, όπως ο Τεόντοσιτς που είναι απρόβλεπτος, αλλά κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει το ταλέντο του. Υπάρχει ο Μπιέλιτσα που είναι παιδί με μεγάλο ταλέντο κι ο Μπογκντάνοβιτς που είναι πολύ καλός σκόρερ. Είναι τρεις σημαντικοί παίκτες στο κομμάτι της επίθεσης. Στην άμυνα, ειδικά στο μισό γήπεδο, οι Σέρβοι είναι σκληροί. Οι διαιτητές αφήνουν τις επαφές, αλλά είμαστε προετοιμασμένοι για κάτι τέτοιο. Θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί με την μπάλα. Ο μέσος όρος των λαθών μας είναι ικανοποιητικός για μια καινούρια φιλοσοφία, αλλά θα παίξει μεγάλο ρόλο το κομμάτι αυτό την Κυριακή. Θα πρέπει να λειτουργήσουμε καλά στο ομαδικό πνεύμα. Υπάρχει αυτοπεποίθηση σε ό,τι αφορά το σουτ. Δεν με ενδιαφέρει να αστοχούμε, αν είναι σωστά τα σουτ. Μπορεί να μην έχουμε τους σουτέρ-δολοφόνους, πέρα από τον Βασιλειάδη, αλλά έχουμε καλούς σουτέρ».

Για το πώς θα προσπαθήσει η Σερβία να σταματήσει την Ελλάδα: «Μπορεί οι Σέρβοι να προσπαθήσουν να χαλάσουν το παιχνίδι μας. Ο Τζόρτζεβιτς μπορεί να μην έχει μεγάλη εμπειρία σαν προπονητής, αλλά είναι μεγάλη προσωπικότητα κι έχει ένα πολύ έμπειρο επιτελείο. Εμείς δεν έχουμε έναν ή δύο παίκτες σημεία αναφοράς στην επίθεση, σε αντίθεση με τη Σερβία. Εμείς είμαστε μια ομάδα που οποιοσδήποτε μπορεί να σκοράρει. Από όλους περνά η μπάλα. Θα προσπαθήσουν να περιορίσουν τις επιλογές μας στο τρέξιμο και στο τρανζίσιον. Σημαντικό είναι το κομμάτι των ριμπάουντ. Θα πρέπει να παίξουμε κατοχή με κατοχή, αλλά κι αυτό με ταχύτητα».

Για τα σημεία που θα κριθεί ο αγώνας: «Σε έναν αγώνα μπάσκετ μπορεί να γίνουν πολλά πράγματα. Δεν είναι μια σεζόν που θα παίξουμε 80 ματς, είναι μια σύντομη διοργάνωση και σε ένα παιχνίδι μπορούν να συμβούν διάφορα. Εμείς ξεκινάμε από την προετοιμασία κάθε παίκτη. Για κανέναν παίκτη δεν είναι εύκολο, ειδικά αν παίζει λιγότερο όπως ο Μάντζαρης, να κάνει το ρόλο του άψογα. Αυτό που προσπαθούμε είναι να προσεγγίζουμε τα παιχνίδια, ώστε να μπορούμε να αντιμετωπίσουμε κάθε δυσκολία. Όπως έγινε με την Αργεντινή σε μια άτυχη στιγμή με τον Μπουρούση, που μπορεί να μας στοίχιζε. Όμως οι παίκτες είναι ζωντανοί οργανισμοί. Γι’ αυτό κι εμείς δεν έχουμε ρίξει την ευθύνη σε 2-3 παίκτες, την ευθύνη την έχουν όλοι κι ανά πάσα στιγμή μπορούν να βγουν μπροστά. Είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε οποιαδήποτε δυσκολία. Αυτό είναι ένα θετικό σημείο για μας. Το πνευματικό κομμάτι θα παίξει πολύ μεγάλο ρόλο. Προκλήσεις μπορεί να υπάρξουν, αλλά είναι ένα παιχνίδι 40 λεπτών και πρέπει να συνεχίσεις».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Για τα κολακευτικά λόγια του Σέρτζιο Σκαριόλο (είπε στην Marca ότι η Ελλάδα είναι φαβορί για το χάλκινο μετάλλιο και ότι παίζει πολύ όμορφο μπάσκετ), υποστήριξε: «Είναι κολακευτικά τα σχόλια ανθρώπων όπως ο Σκαριόλο. Νομίζω παίξαμε πολύ σωστά και καλά, τόσο στην ουσία, όσο και γιατί προσφέραμε όμορφο θέαμα. Κάθε φίλαθλος αυτό ζητά. Εμείς προσπαθήσαμε να κερδίζουμε τα παιχνίδια με αυτή τη φιλοσοφία. Το έχουμε καταφέρει και δεν περίμενα να είναι τόσο γρήγορα τόσο αποτελεσματική η ομάδα. Δεν υπάρχει λόγος να αλλάξουμε και τα παιδιά να βάλουμε δεύτερη και τρίτη σκέψη στο μυαλό μας. Αν βάλουμε το ‘αν’ στο μυαλό μας, θα είναι λάθος. Παίζουμε με τη φάση, που πλέον γίνεται αυτοματοποιημένα. Προσθέτοντας σε αυτό και την αυτοπεποίθηση, έχουμε κι ένα καλό αποτέλεσμα. Το γαργάλημα του άγχους είναι το πιο ωραίο. Το άγχος είναι για να συνεχίσουμε να κάνουμε αυτό που κάνουμε. Πρέπει να το απολαύσουμε και την Κυριακή, όπως κάναμε μέχρι τώρα».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης