Των Μπάμπη Παπαφιλιππάκη-Ανδρέα Αθανασούλη

Την υπέρτατη τιμή για έναν μπασκετμπολίστα βίωσε τα ξημερώματα του Σαββάτου ο Νίκος Γκάλης στο Σπρίνγκφιλντ της Μασαχουσέτης στην τελετή εισαγωγής της «τάξης» του 2017 στο Naismith Hall of Fame.

Ο Έλληνας θρύλος του ελληνικού αθλητισμού στις 04.05 ώρα Ελλάδας έγινε κι επίσημα μέλος του Hall Of Fame του αμερικανικού μπάσκετ.

Ο «γκάνγκστερ» έγραψε ιστορία. Πέρασε στην μπασκετική αιωνιότητα και έγινε ο πρώτος Έλληνας που βλέπει το όνομά του να φιγουράρει στο Naismith Hall of Fame.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Νίκος Γκάλης μόλις ακούστηκε το όνομά του κέρδισε το πιο θερμό χειροκρότημα με τον ίδιο να δηλώνει στη συνέχεια συγκινημένος:

“Ένα όνειρο έγινε πραγματικότητα κι εδώ δίπλα μου είναι ο Bob McAdoo, ένας από τους μεγαλύτερους παίκτες που έχω αντιμετωπίσει στην καριέρα μου. Μας συνδέουν σπουδαίες μονομαχίες με τον Bob. Ευχαριστώ τους φίλους μου που με ακολούθησαν εδώ, είναι σαν αδέρφια για μένα. Παλιοί συμπαίκτες μου στο Seton Hall. Τότε δεν θα μπορούσα να φανταστώ ότι θα έφτανα εδώ.

Το όνειρό μου ήταν πάντα να παίξω στο ΝΒΑ. Επιλέχθηκα από τους Celtics στο Draft μαζί με τον τρομερό Larry Bird, που τον βλέπω εδώ. Είχα όμως γενναιόδωρες προτάσεις από αρκετές ομάδες από την Ελλάδα και προερχόμουν από φτωχή οικογένεια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μέχρι τότε δεν ήξερα ότι υπήρχε μπάσκετ στην Ελλάδα. Ο Red Auerbach ήθελε να μείνω, αλλά πήρα μια απόφαση για την οποία δεν θα μετανιώσω ποτέ στη ζωή μου. Πήγα στην Ελλάδα και το 1987 η Ελλάδα κατέκτησε το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα κόντρα στη Σοβιετική Ένωση. Όλη η χώρα βγήκε στους δρόμους, το μπάσκετ έγινε εθνικό άθλημα και η Ελλάδα είναι από τις κορυφαίες ομάδες στο ευρωπαϊκό μπάσκετ. Από τότε, σε κάθε αυλή σπιτιού, σε κάθε αυλή σχολείου τοποθετήθηκε μια μπασκέτα.

Eίμαι ευγνώμων γι’ αυτό που ζω σήμερα. Το θέμα δεν είναι η κατάκτηση τίτλων αλλά και κάτι άλλο πιο σημαντικό που θα σας αποκαλύψω σήμερα. Μια ημέρα περπατούσα στη γειτονιά μου στη Θεσσαλονίκη και με σταμάτησε μία κυρία.

Νόμιζα ότι ήθελε μια αναμνηστική φωτογραφία ή ένα αυτόγραφο. Μου φώναξε «Νίκο, Νίκο» και μου είπε «θέλω να σ’ ευχαριστήσω μέσα από την καρδιά μου γιατί έσωσες τον γιο μου, του έκανες το μεγαλύτερο δώρο». Μετά μου εξήγησε ότι ο γιος της ήταν εθισμένος στα ναρκωτικά αλλά το ξεπέρασε, βρήκε το νόημα της ζωής κι έγινε μπασκετμπολίστας.

Θέλω να ευχαριστήσω τους προπονητές μου και τους συμπαίκτες μου στο Seton Hall, τον σύλλογό μου, τον Αρη που έπαιξε καταλυτικό ρόλο στην καριέρα μου, τη γυναίκα μου και την κόρη μου Στέλλα”.

Μου είπε «θέλω να σ’ ευχαριστήσω μέσα από την καρδιά μου γιατί έσωσες τον γιο μου, του έκανες το μεγαλύτερο δώρο». Μετά μου εξήγησε ότι ο γιος του ήταν εθισμένος στα ναρκωτικά αλλά το ξεπέρασε, βρήκε το νόημα της ζωής κι έγινε αθλητής μπάσκετ. Θέλω να ευχαριστήσω τους προπονητές μου και τους συμπαίκτες μου στο Σίτον Χολ, τον σύλλογό μου τον Άρη Θεσσαλονίκης που έπαιξε καταλυτικό ρόλο στην καριέρα μου, τη γυναίκα μου και την κόρη μου Στέλλα».

Το λαμπερό λευκό σακάκι του Έλληνα θρύλου

Ο Νίκος Γκάλης επέλεξε γι’ αυτήν τη ξεχωριστή βραδιά, τόσο για τον ίδιο όσο και για τον ελληνικό αθλητισμό, δεδομένου ότι έγινε ο πρώτος Έλληνας που θα είδε το όνομά του να φιγουράρει στο Naismith Hall of Fame, ένα λαμπερό λευκό σακάκι, με το χαμόγελό του πραγματικά να έχει φτάσει μέχρι τα… αυτιά στις καθιερωμένες αναμνηστικές φωτογραφίες.

Πιο λαμπερός από ποτέ ο Νίκος Γκάλης
Το λευκό σακάκι που επέλεξε ο Νίκος Γκάλης γι' αυτήν τη ιστορική βραδιά


Η άφιξη του Νίκου Γκάλη

Υπενθυμίζεται ότι την τάξη του 2017 αποτέλεσαν εκτός του Γκάλη, o οποίος είναι ήδη μέλος του Hall of Fame της FIBA από το 2007, οι Τρέισι Μακ Γκρέιντι, Μπιλ Σελφ, Ρεμπέκα Λόμπο, Μάφετ ΜακΓκρόου, Ρόμπερτ Χιουζ, Τζέρι Κράουζ, Τζορτζ ΜακΓκίνις, Τομ Γιάρνστεντ, Ζακ Κλέιτον και Μάνι Τζάκσον.

τάξη του 2017 του Hall of Fame
.

Αυτός είναι ο θρύλος του ελληνικού μπάσκετ και του ελληνικού αθλητισμού

Ο Νίκος Γκάλης (Νικόλαος Γεωργαλής) γεννήθηκε στις 23 Ιουλίου 1957 στο Νιου Τζέρσεϊ των ΗΠΑ και είναι Ελληνοαμερικανός πρώην καλαθοσφαιριστής. Είναι η σημαντικότερη μορφή στην ιστορία του αθλήματος στην Ελλάδα.

Στις ΗΠΑ έως το 1979

Γιος μεταναστών με καταγωγή από τη Ρόδο (ο πατέρας του ήταν από τον Άγιο Ισίδωρο της Ρόδου), μεγάλωσε στην Αμερική. Εκεί ασχολήθηκε αρχικά με την πυγμαχία, αλλά γρήγορα τον κέρδισε η καλαθοσφαίριση. Το 1975 εισήχθη στο καθολικό πανεπιστήμιο του Σίτον Χολ, του οποίου η ομάδα μπάσκετ φημίζεται για τις διακρίσεις της. Ξεχώρισε γρήγορα και έγινε ένας από τους καλύτερους καλαθοσφαιριστές του κολεγιακού πρωταθλήματος. Αγωνιζόταν στη θέση του σούτιγκ γκαρντ και σκόραρε με μεγάλη ποικιλία κινήσεων. Αγαπημένη του κίνηση, το τζαμπ σουτ από μέση απόσταση ή το λέι απ με σπάσιμο στον αέρα (πολλές φορές με ολόκληρη την αντίπαλη ομάδα να αμύνεται μπροστά του). Την περίοδο 1978-79 αναδείχθηκε τρίτος σκόρερ στο κολεγιακό πρωτάθλημα του NCAA με 27,5 πόντους μ.ο., πίσω από τον δεύτερο (και μετέπειτα θρύλο του ΝΒΑ) Λάρι Μπερντ. Στο τέλος εκείνης της σεζόν συμμετείχε στο ντραφτ (θεσμοθετημένη διαδικασία επιλογής μελλοντικών επαγγελματιών από αθλητικά σωματεία στις Η.Π.Α.) του NBA και επιλέχθηκε από την ομάδα Boston Celtics μόλις στον τρίτο γύρο της διαδικασίας και συνολικά στην 68η θέση.

Η καταξίωσή του στην Ελλάδα (1979-1984)

Το καλοκαίρι του 1979 οι ελληνικές ομάδες του Παναθηναϊκού και του Ολυμπιακού εκδήλωσαν το ενδιαφέρον τους για να τον αποκτήσουν, όμως τελικά ο ίδιος προτίμησε να ενταχθεί στην ομάδα του Άρη Θεσσαλονίκης, ο οποίος είχε αναδειχθεί πρωταθλητής Ελλάδας.

Την πρώτη του σεζόν στην Ελλάδα αναδείχθηκε 3ος σκόρερ στο ελληνικό πρωτάθλημα. Από την επόμενη χρονιά, όμως, έγινε ο πρώτος σκόρερ του ελληνικού πρωταθλήματος και συνέχισε να κατακτά την πρώτη θέση για συνολικά 11 συνεχόμενα έτη. Ολοκλήρωσε την περίοδο 1980-81 με 44 πόντους μ.ο., σημειώνοντας την καλύτερη επίδοση σε συγκομιδή πόντων σε μέσο όρο στην καριέρα του.

Την περίοδο 1981-82 ο Γκάλης αγωνίστηκε με τον Άρη εναντίον του Ιωνικού Ν.Φ. σε παιχνίδι που έληξε με σκορ 114-113 υπέρ των «κίτρινων» και υπήρξε ένας από τους πιο αξιομνημόνευτους αγώνες της εποχής. Ο Νίκος Γκάλης πέτυχε 63 πόντους για τον Άρη και ο Παναγιώτης Γιαννάκης 72 για τον Ιωνικό. Τα πρώτα τρία του χρόνια στην Ελλάδα δεν κατάφερε να γνωρίσει επιτυχίες σε συλλογικό επίπεδο, καθώς η ομάδα του Παναθηναϊκού διατηρούσε την πρώτη θέση, όμως το 1983 αναδείχθηκε για πρώτη φορά πρωταθλητής Ελλάδας με την ομάδα του Άρη. Με την Εθνική Ελλάδος συμμετείχε στο Ευρωμπάσκετ του 1983 και βγήκε πρώτος σκόρερ της διοργάνωσης. Την επόμενη χρονιά, ο Άρης ήταν φαβορί για να κατακτήσει το πρωτάθλημα, όμως το έχασε από τον Παναθηναϊκό, στον αγώνα μπαράζ της Κέρκυρας, ενώ εξίσου οδυνηρή για τον σύλλογο ήταν και η απώλεια του κυπέλλου στον τελικό των «ξυρισμένων κεφαλιών».

Η γιγάντωση του Άρη και το χρυσό του Ευρωμπάσκετ (1984-1987)

Το καλοκαίρι του 1984, ο Άρης προχώρησε σε μια μετεγγραφή που θα άλλαζε τις ισορροπίες στο ελληνικό μπάσκετ και θα έκανε την ομάδα πρωταγωνίστρια. Με την απόκτηση του Παναγιώτη Γιαννάκη ο Νίκος Γκάλης μπορούσε πλέον να οδηγήσει τον Άρη σε μεγαλύτερες διακρίσεις. Το 1985, οι «κίτρινοι» κατέκτησαν το Πρωτάθλημα και το Κύπελλο Ελλάδας, που ήταν και το πρώτο νταμπλ του συλλόγου. Στην Ευρώπη σημειώθηκε η μεγαλύτερη διάκριση του Άρη έως τότε, με τη συμμετοχή στον ημιτελικό του Κυπέλλου Κόρατς εναντίον της Ciao Crem Varese. Το 1986 ο Γκάλης κατέκτησε το πρωτάθλημα Ελλάδας και αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ στο Μουντομπάσκετ της Ισπανίας, με την Ελλάδα να τερματίζει 10η συμμετέχοντας για πρώτη φορά στην ιστορία της στην τελική φάση της διοργάνωσης.

Το 1987 πανηγύρισε το δεύτερο νταμπλ του με τον Άρη. Το 1987 υπήρξε μία από τις πιο σπουδαίες χρονιές στην καριέρα του Γκάλη, αλλά και στην ιστορία της ελληνικής καλαθοσφαίρισης. Μετά την επιτυχημένη σεζόν του με τον Άρη αγωνίστηκε στο Ευρωμπάσκετ του 1987 με την Εθνική Ελλάδας.

Ο Γκάλης αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ (με μ.ο. 37 πόντους) και MVP της διοργάνωσης, ενώ η Εθνική Ελλάδας χρίστηκε πρωταθλήτρια Ευρώπης, πέρα από κάθε προγνωστικό. Με κορυφαίο αθλητή μακράν τον Νίκο Γκάλη, η Εθνική, που δεν είχε έως τότε καμιά διάκριση σε επίπεδο κορυφής, επικράτησε απέναντι σε ομάδες με τεράστια ιστορία στον θεσμό, όπως η Σοβιετική Ένωση και η Γιουγκοσλαβία. Αναδείχθηκε κορυφαίος Ευρωπαίος καλαθοσφαιριστής για το 1987. Πλέον και τυπικά αποτελούσε έναν από τους κορυφαίους αθλητές του ευρωπαϊκού μπάσκετ.

Στην ελίτ της Ευρώπης με τον Άρη και την Εθνική Ελλάδας (1987-1992)

Οι επόμενες τρεις σεζόν αποτέλεσαν μια περίοδο που ο Άρης ήταν κυρίαρχος του αθλήματος στην Ελλάδα, αλλά και μια από τις κορυφαίες ομάδες της Ευρώπης. Το 1988, το 1989 και το 1990 ο Άρης κατέκτησε το νταμπλ στην Ελλάδα και συμμετείχε σε τρία διαδοχικά φάιναλ φορ του Κυπέλλου Πρωταθλητριών Ευρώπης, με τον Γκάλη να ηγείται της ομάδας.

Το 1989, στο φάιναλ φορ του Μονάχου ο Άρης πλασαρίστηκε στην 3η θέση στο Κύπελλο Πρωταθλητριών και αυτή είναι η καλύτερη επίδοση στην ιστορία του συλλόγου στην κορυφαία ευρωπαϊκή διοργάνωση.

Το καλοκαίρι του ίδιου έτους, ο Γκάλης αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ στο Ευρωμπάσκετ και οδήγησε την Εθνική Ελλάδος στην κατάκτηση του ασημένιου μεταλλίου. Η διάκριση θεωρήθηκε ανάλογης αξίας με την κατάκτηση της πρώτης θέση του 1987, καθώς οι αντίπαλοι υπήρξαν ακόμα πιο ισχυροί και το επίπεδο πιο δύσκολο. Στον ημιτελικό απέναντι στη Σοβιετική Ένωση ο Γκάλης σημείωσε 45 πόντους, εξασφαλίζοντας το ασημένιο μετάλλιο και αποδεικνύοντας ότι η Εθνική Ελλάδος ανήκε πλέον στις κορυφαίες της Ευρώπης.

Το 1991, ο Γκάλης κατέκτησε το τελευταίο του πρωτάθλημα Ελλάδας και αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος, πετυχαίνοντας την 3η καλύτερη επίδοση στην ιστορία του θεσμού με 46 πόντους ενάντια στη Λιμόζ. Με την «επίσημη αγαπημένη» αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ στο Ευρωμπάσκετ του 1991, για τέταρτη φορά στην καριέρα του.

Την ίδια χρονιά ψηφίστηκε μέσα στους 50 κορυφαίους καλαθοσφαιριστές στην ιστορία της ΦΙΜΠΑ από το επίσημο περιοδικό της FIBA Magazine. Το 1992 ήταν πάλι κυπελλούχος Ελλάδας και για πρώτη φορά έπειτα από 11 χρόνια δεν αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ, απουσιάζοντας και από την πρώτη πεντάδα της λίστας. Στο τέλος της χρονιάς αποχώρησε από τον Άρη, καθώς το συμβόλαιό του δεν ανανεώθηκε.

Αναγεννητής του Παναθηναϊκού (1992-1994)

Το 1992 αποκτήθηκε από τον Παναθηναϊκό, ο οποίος είχε τερματίσει στην 8η θέση, που αποτέλεσε την πιο άσχημη επίδοση στην ιστορία του. Ο Νίκος Γκάλης υπήρξε ο ηγέτης στην ανάκαμψη των «πράσινων» και η άφιξή του τερμάτισε την περίοδο αγωνιστικής κρίσης, με τον σύλλογο να επιστρέφει σε πορεία πρωταθλητισμού.

Το 1993, με 36 πόντους στον τελικό ενάντια στον Άρη, ο Γκάλης οδήγησε τον Παναθηναϊκό στην κατάκτηση του Κυπέλλου Ελλάδας ύστερα από 7 έτη. Παράλληλα, έφερε τον Παναθηναϊκό στον τελικό του ελληνικού πρωταθλήματος με πλεονέκτημα έδρας, όμως έπειτα από απόφαση του Παύλου Γιαννακόπουλου η ομάδα αποχώρησε διαμαρτυρόμενη για τη διαιτησία. Την περίοδο 1992-93 επανήλθε στην πρώτη τριάδα των σκόρερ, κάτι το οποίο συνέβη και την επόμενη σεζόν.

Τη χρονιά της άφιξής του, ο Παναθηναϊκός είχε μείνει εκτός Ευρώπης ύστερα από 24 χρόνια, ωστόσο με την άφιξη του Γκάλη το «τριφύλλι» απέκτησε και πάλι δικαίωμα συμμετοχής στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα έπειτα από 9ετή απουσία και σημείωσε τη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή επιτυχία στην ιστορία του έως τότε.

Την περίοδο 1993-94, ο Γκάλης αναδείχθηκε με τον Παναθηναϊκό κορυφαίος σκόρερ και πασέρ στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα, οδηγώντας τον σύλλογο στο φάιναλ φορ του Τελ Αβίβ. Με 30 πόντους του ενάντια στην Μπαρτσελόνα, ο Παναθηναϊκός κατέκτησε την τρίτη θέση στην Ευρώπη, ενώ ο Γκάλης – για δεύτερη φορά στην καριέρα του – αναδείχθηκε τριταθλητής Ευρώπης μετά το 1989 με τον Άρη. Επίσης, με τη συγκομιδή των πόντων που σημείωσε στο φάιναλ φορ του Τελ Αβίβ έφτασε τους 231 σε φάιναλ φορ, επίδοση που τον κατατάσσει πρώτο έως σήμερα.

Η χρονιά της αποχώρησής του (1994-1995)

Με την έναρξη της περιόδου 1994-95, ο Παναθηναϊκός απέκτησε τον Παναγιώτη Γιαννάκη και έθεσε ως στόχο την κατάκτηση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος.

Ο Γκάλης εξακολουθούσε να είναι ο κορυφαίος σε επιδόσεις, όμως η ομαδική λειτουργία παρουσίασε αδυναμίες σε μια περίοδο που το «τριφύλλι» έπρεπε να διεκδικήσει προκρίσεις από πολύ νωρίς σε αγώνες νοκ άουτ.

Χρειάστηκαν 2 μεγάλες εμφανίσεις του Νίκου Γκάλη στα προκριματικά των ομίλων για να αποφύγει τον αποκλεισμό από την Μπουντιβέλνικ Κιέβου, ενώ στα προκριματικά του Κυπέλλου ήταν ο κορυφαίος του Παναθηναϊκού στην πρόκριση επί του Ολυμπιακού. Ο προπονητής Κώστας Πολίτης αποφάσισε να περιορίσει τον χρόνο συμμετοχής του και ο Γκάλης θεώρησε ότι δεν είχε δίκαιη αντιμετώπιση, καθώς ο ίδιος συνέχιζε να έχει αξιόλογη απόδοση. Στις 18 Οκτωβρίου 1994, σε αγώνα με τους Αμπελοκήπους, ο θρύλος δεν ξεκίνησε ως βασικός και αποχώρησε από το γήπεδο, θεωρώντας άδικη τη συμπεριφορά του προπονητή.

Ο πρόεδρος της ομάδας Παύλος Γιαννακόπουλος επιχείρησε να γεφυρώσει το χάσμα, χωρίς επιτυχία. Στη συνέχεια, προχώρησε σε αλλαγή προπονητή, με σκοπό την επιστροφή του Γκάλη.

Παρά τις αρνήσεις του, ο Γιαννακόπουλος εξακολουθούσε να δεσμεύει και να πληρώνει το συμβόλαιό του, ώστε να επανενταχθεί την επόμενη χρονιά στην ομάδα πλάι στον Ντομινίκ Ουίλκινς, κίνηση που συνάντησε την άρνηση του Μάλκοβιτς.

Προτάθηκε, επίσης, από τον Γιαννακόπουλο στον Γκάλη να επιστρέψει στον Άρη, αλλά ο προπονητής Λευτέρης Σούμποτιτς αρνήθηκε, ενώ ο «γκάνγκστερ» προτιμούσε να μετεγγραφεί στην ΑΕΚ. Συνέπεια του αδιεξόδου υπήρξε η απόφαση του Νίκου Γκάλη να ανακοινώσει στις 29 Σεπτεμβρίου 1995 το τέλος της καριέρας του. Στις 21 Οκτωβρίου 1999, οι σχέσεις των αδελφών Γιαννακόπουλων και του Γκάλη αποκαταστάθηκαν και επίσημα, καθώς βραβεύτηκε από τον Παναθηναϊκό στο ημίχρονο αγώνα της Ευρωλίγκα απέναντι στη Ρεάλ.

Μετά την αποχώρηση (1995)

Μετά την απόσυρσή του από το άθλημα, ασχολήθηκε με τη δημιουργία αθλητικής κατασκήνωσης για παιδιά στη Χαλκιδική έως το 2006. Το 2004 μετέφερε την Ολυμπιακή Φλόγα ως πρώτος λαμπαδηδρόμος μέσα στο Ολυμπιακό Στάδιο για την τελετή έναρξης της διοργάνωσης. Το 2007 τιμήθηκε με το μετάλλιο τιμής στην Ευρωλίγκα και έγινε μέλος του ευρωπαϊκού Hall of Fame της ΦΙΜΠΑ κατά την πρώτη επιλογή του θεσμού. Το 2013 έγινε υποψήφιος για να ενταχθεί στο Hall of Fame του NBA, στο οποίο μπήκε τα ξημερωματα της 9ης Σεπτεμβρίου του 2017.

Στις 7 Μαϊου του 2013 διοργανώθηκε από την ΚΑΕ Άρης εκδήλωση προς τιμήν του.

Η εκδήλωση έλαβε χώρα στο Αλεξάνδρειο Μέλαθρο της Θεσσαλονικής, παρεβρέθησαν μεγάλα αστέρια της ιστορίας του Ευρωπαϊκού μπάσκετ (όπως οι Παναγιώτης Γιαννάκης, Ντίνο Ράτζα, Ζέλικο Ομπράντοβιτς, Στόγιαν Βράνκοβιτς, Ντορόν Τζαμσί, Ρισάρ Ντακουρί, Φρεντερίκ Φορτέ, Αλεξάντερ Βολκόφ, Τζόρντι Βιγιακάμπα, Οντι Νόρις κ.α.).

Στα πλαίσια της εκδήλωσης διεξήχθη φιλικός αγώνας μεταξύ Άρη και Λιμόζ. O Νίκος Γκάλης δήλωσε “Αυτό είναι το σπίτι μου (σ.σ. το Αλεξάνδρειο) και όλοι (σ.σ. ο κόσμος του Άρη) η οικογένειά μου. Δεν υπάρχει μεγαλύτερη τιμή για έναν αθλητή από τη στιγμή που η αγαπημένη του ομάδα κρεμάει ψηλά τη φανέλα του”, ενώ ύστερα από απόφαση της Ελληνικής κυβέρνησης, η κεντρική σάλα του Αλεξανδρείου (ο αγωνιστικός χώρος) μετονομάστηκε σε Σάλα Νίκος Γκάλης (Nick Galis Hall), προς τιμήν του Νίκου Γκάλη.

Στις 14 Ιουνίου του 2016 ημέρα κατά την οποία συμπληρώθηκαν 29 έτη από την κατάκτηση του Ευρωμπάσκετ 1987 από την εθνική Ελλάδος το ΟΑΚΑ μετονομάστηκε σε κλειστό γυμναστήριο “Νίκος Γκάλης”

Το who is who του Νίκου Γκάλη

Όνομα: Νίκος
Επώνυμο: Γεωργαλής (Γκάλης)
Ημερομηνία γέννησης: 23 Ιουλίου 1957
Τόπος: Νιου Τζέρσεϊ (ΗΠΑ)
Ύψος: 1,83μ.
Θέση: Σούτινγκ γκαρντ
Ομάδες: Σίτον Χολ (1975-1979), Αρης (1979-1992), Παναθηναϊκός (1992-1995) Διεθνής: 168 φορές (5.131 πόντοι)

Τίτλοι:
8 Πρωταθλήματα Ελλάδος
: 1983, 1985, 1986, 1987, 1988, 1989, 1990, 1991
7 Κύπελλα Ελλάδας: 1985, 1987, 1988, 1989, 1990, 1992, 1993
1 Χρυσό Μετάλλιο Ευρωμπάσκετ: 1987
1 Ασημένιο Μετάλλιο Ευρωμπάσκετ: 1989

Τα ρεκόρ του Νίκου Γκάλη:

# Πρώτος σκόρερ όλων των εποχών στο ελληνικό πρωτάθλημα (12.714 πόντοι)

# Πρώτος σκόρερ όλων των εποχών στο ελληνικό κύπελλο (1.485 πόντοι)

# Έπαιξε 5 φορές στην μικτή Ευρώπης

# Ρέκορντμαν πόντων σε φάϊναλ φορ κυπέλλου πρωταθλητριών

# Ρέκορντμαν πόντων σε τελικούς κυπέλλων Ελλάδα (πάνω από 200 πόντοι)

# Έχει το καλύτερο ρεκόρ σκοραρίσματος σε έναν τελικό (52 πόντους το 1987 με τον Πανελλήνιο)

# Ρεκόρ 62 πόντων στο πρωτάθλημα (1981, Άρης-Ιωνικός)

# Ρεκόρ 53 πόντων με την Εθνική (Ελλάδα-Παναμάς)

# Σε 105 αγώνες (με τον Άρη), έχει σημειώσει πάνω από 40 πόντους

# Αναδείχθηκε 11 φορές πρώτος σκόρερ του Ελληνικού πρωταθλήματος (με τον Άρη)

# Ήταν 1ος σκόρερ του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος το 1983 (231 πόντους!)

# Ήταν 1ος σκόρερ του Παγκόσμιου πρωταθλήματος του 1986 (332 πόντους σε 9 αγώνες)

# Πρωταθλητής Ευρώπης το 1987

# Ήταν 1ος σκόρερ του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος το 1989 (με 178 πόντους) και δευτεραθλητής Ευρώπης το 1989

# Ήταν 1ος σκόρερ του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος το 1991 (με 158 πόντους)

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης