Συνεπής στο ραντεβού που είχε με την ιστορία της αποδείχθηκε η ΑΕΚ.

Ο «δικέφαλος», μισό αιώνα μετά το «κιτρινόμαυρο» έπος στο Καλλιμάρμαρο επί της Σλάβια και 18 χρόνια μετά το Κύπελλο Σαπόρτα στη Λωζάνη, κατάφερε να κατακτήσει το τρίτο ευρωπαϊκό τρόπαιο της ιστορίας της, στέλνοντας στον… έβδομο ουρανό τους 18.000 φιλάθλους της που κατέκλυσαν το κλειστό του ΟΑΚΑ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η «Ένωση» είναι πλέον «βασίλισσα» του Basketball Champions League, καθώς στον μεγάλο τελικό επιβλήθηκε την Κυριακή με… κατοστάρα (100-94) της μαχητικής Μονακό, η οποία αν και ήταν το φαβορί του ματς εν τέλει λύγισε μπροστά στη θέληση και το αστείρευτο πάθος που έβγαλαν στο παρκέ οι παίκτες του Σάκοτα.

Και αν αγχώθηκε η ΑΕΚ στο τέλος κι έκανε δύο απανωτά λάθη, δίνοντας διαστάσεις θρίλερ στο ματς, λίγη σημασία έχει, αφού εν τέλει είχε «happy end» το… παραμύθι της στη φετινή διοργάνωση του Basketball Champions League, η κορυφή του οποίου από το βράδυ της 6ης Μαΐου απέκτησε «κιτρινόμαυρο» χρώμα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μεγάλος πρωταγωνιστής της ελληνικής ομάδας στον αποψινό τελικό ήταν ο Μάικ Γκριν ο οποίος είχε 19 πόντους, 5 ριμπάουντ, ενώ άξιοι συμπαραστάτες του ήταν οι Πάντερ και Ντούσαν Σάκοτα, που είχαν από 16 πόντους.

Στον αντίποδα ο Γκλαντίρ κράτησε ζωντανούς τους Μονεγάσκους με 16 πόντους και απίθανα τρίποντα.

Η στέψη της ΑΕΚ

Την «υπογραφή» του Βινς Χάντερ είχαν τα πρώτα λεπτά του τελικού, με τον Αμερικανό να σημειώνει 6 πόντους για το 2-11 της ΑΕΚ.

Η Μονακό απάντησε όμως με επιμέρους σκορ 9-4 μειώνοντας στους 4 (11-15), χάρη στους 5 πόντους του Ααρον Κραφτ ωστόσο ο Μάικ Γκριν ευστόχησε σε τρίποντο αμέσως μετά κάνοντας το σκορ 15-24 υπέρ της ελληνικής ομάδας.

Οι παίκτες του Ζβέζνταν Μίτροβιτς που κάλυπταν εύκολα τη διαφορά σε αυτή την πρώτη περίοδο, απάντησαν με τρίποντο του Έβανς και δίποντο του Κικάνοβιτς μειώνοντας σε 20-24, εντούτοις η ΑΕΚ πάντως βρήκε λύσεις στο σκοράρισμα και με ενα τρίποντο του Πάντερ και ένα δίποντο του Μαυροειδή έφτασε στο +9 (20-29) στο τέλος του πρώτου δεκαλέπτου.

Στην πεντάδα της Ένωσης, ο Ξανθόπουλος στη δεύτερη περίοδο έκανε εκπληκτική δουλειά σε οργάνωση και ασίστ (4 σε 8 λεπτά), την ώρα που τρίποντο του Σάκοτα έφερε την ΑΕΚ στο +6, κάνοντας το 29-35.

Οι Αμάρα Σι, Λακόμπ και Ντι Τζέι Κούπερ έριξαν και πάλι την τιμή της διαφοράς σε 39-43, ωστόσο η ΑΕΚ είχε πολυφωνία στην επίθεση.

Το γκολ-φάουλ του Μάικ Γκριν και το τρίποντο του αρχηγού Ντούσαν Σάκοτα αμέσως μετά εκτόξευσαν για πρώτη φορά τη διαφορά στο +10 (39-49), πριν ο Μάικ Γκριν με ένα παλικαρίσιο buzzer beater λέι απ στείλει τους «κιτρινόμαυρους» στο +9 (44-53) στα αποδυτήρια, με την ολοκλήρωση του πρώτου μέρους.

Η ΑΕΚ στην αρχή του τρίτου δεκαλέπτο προηγήθηκε 48-57 έχοντας «καυτούς» τους Γκριν και Τζέιμς, όμως στη συνέχεια εγκλωβίστηκε, έκανε βεβιασμένες και κακές επιλογές, με τη Μονακό να το εκμεταλλεύεται.

Οι Μονεγάσκοι πλησίασαν ακόμη και στον πόντο, 59-60 (27ο λεπτό) δια χειρός Κικάνοβιτς, με επιμέρους σκορ 11-3 και τον Τραορέ να έχει υπερισχύσει μέσα στη ρακέτα.

Ο Λαρεντζάκης τότε πήγε στη γραμμή των βολών και με 2/3 βολές… ξεκόλλησε την Ένωση.

Το 59-62 μετετράπη σε 63-73, με τους Μάνι Χάρις και Μάικ Γκριν να κάνουν τα πάντα στο παρκέ, όμως ακολούθησαν επτά γρήγοροι πόντοι για τη Μονακό (βολή του Κικάνοβιτς και 2 διαδοχικά τρίποντα του Γκλαντίρ με αποτέλεσμα να μειωθεί το σκορ με συνοπτικές διαδικασίες, σε 70-73 στο 30ο λεπτό.

Στον επίλογο του μεγάλου τελικού οι Γάλλοι πλησίασαν και στο καλάθι (71-73) με μία βολή του Ρόμπινσον, ωστόσο τότε «μίλησε» ο Πάντερ απαντώντας με τρίποντο, 71-76.

Αυτός άλλωστε έκανε και το 73-80, με νέο τρίποντο, με 8 λεπτά να απομένουν για τη λήξη, για να έρθει στη συνέχεια ο Ντούσαν Σάκοτα να δώσει στην ελληνική ομάδα προβάδισμα 11 πόντων (76-87).

Οι Πάντερ και Τζέιμς διαμόρφωσαν το 84-93, 3:30΄΄πριν τη λήξη, ενώ ο Πολ Λακόμπ πέτυχε διαδοχικούς πόντους κι έτσι το 87-94 ήταν το σκορ του ματς 2 λεπτά πριν τη λήξη.

Αυτή τη φορά ο Γκλαντίρ ήταν άστοχος στο τρίποντο! Ο Ξανθόπουλος πήρε το ριμπάουντ και ο Σάκοτα έκανε το 87-96, πριν ο Ντι Τζέι Κούπερ πετύχει τρίποντο απέναντι στην πρώην ομάδα του γράφοντας το 90-96, με μόνο 1 λεπτό να απομένει.

Ο Σάκοτα πήγε στη γραμμή των βολών ευστοχώντας μόνο στην πρώτη (90-97), με τον Ρόμπινσον να ευστοχεί από τη γραμμή της… φιλανθρωπίας, μειώνοντας στους πέντε πόντους (92-97), πριν ο Ντράγκαν Σάκοτα πάρει τάιμ άουτ στα 59΄΄.

Ακολούθησαν δύο λάθη στην επαναφορά για την ΑΕΚ κι ένα κόψιμο του Ντιλρόι Τζέιμς σε προσπάθεια του Ντι Τζέι Κούπερ, με τον παίκτη της «Ένωσης» να κάνει κλέψιμο και να παίρνει το φάουλ ευστοχώντας στις δύο βολές με της οποίες έγινε το σκορ 94-99 στα 16’’.

Ο Κούπερ ακολούθως πήρε φάουλ από τον Μάικ Γκριν και είχε δικαίωμα για 3 βολές, όμως τις έχασε και τις 3, την ώρα που το κλειστό του ΟΑΚΑ είχε πάρει… φωτιά! Το τελευταίο πόντο του παιχνιδιού σημείωσε ο Γκριν, ο οποίος με μία βολή έκανε… τριψήφια την κιτρινόμαυρη συγκομιδή και έδωσε χαρακτήρα θριάμβου στη νίκη της ΑΕΚ.

Τα δεκάλεπτα: 20-29, 44-53, 70-73, 94-100

ΜΟΝΑΚΟ: Κούπερ 8 (1), Έβανς 6 (2/9 σουτ), Κικάνοβιτς 12 (1 τρίποντο, 6 ριμπάουντ), Λακόμπ 12 (3/8 δίποντα, 6/8 βολές, 6 ριμπάουντ), Ρόμπινσον 13, Κραφτ 9 (5 ριμπάουντ, 4 ασίστ), Γκλαντίρ 19 (4/7 τρίποντα), Τζόζεφ, Ρούντεζ, Σι 8 (2/7 σουτ), Τραορέ 8.

ΑΕΚ: Γκριν 19 (1), Χάρις 9 (4/13 σουτ, 10 ριμπάουντ, 4 ασίστ), Τζέιμς 13 (4 ριμπάουντ), Σάκοτα 16 (5/8 δίποντα, 3/3 τρίποντα, 3/4 βολές), Ξανθόπουλος 2, Χάντερ 10 (4 ριμπάουντ), Λαρεντζάκης 8, Μαυροειδής 7, Πάντερ 16 (3), Βασιλόπουλος.

Οι ξέφρενοι πανηγυρισμοί με τη λήξη του τελικού

Το φινάλε του μεγάλου τελικού

Το απολαυστικό τρίποντο του Σάκοτα με ταμπλό

Τα πρώτα λεπτά του μεγάλου τελικού


 


 

 



Αποθέωση για την ποδοσφαιρική ομάδα

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο κλειστό του ΟΑΚΑ βρίσκεται σύσσωμη η ποδοσφαιρική ομάδα του συλλόγου, η οποία γνώρισε την αποθέση κατά την άφιξή της.

Οι παίκτες του Ντράγκαν Σάκοτα δημιούργησαν έναν διάδρομο και στα πρότυπα της παράδοσης του pasillo υποδέχτηκαν με χειροκρότημα τους πρωταθλητές της Super League.

Ο Μανόλο Χιμένεθ και ο Πέτρος Μάνταλος ξεπρόβαλαν από τη φυσούνα κρατώντας την κούπα και όπως ήταν φυσικό γνώρισδαν την αποθέωση.


 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης