Με οδηγό το «γαλανόλευκο» έπος του 2006 στη Σαϊτάμα της Ιαπωνίας η Εθνική μας ομάδα, 2.786 χιλιόμετρα δυτικότερα στον χάρτη, και συγκεκριμένα στη Σενζέν της Κίνας, αντιμετωπίζει σήμερα την ομάδα των ΗΠΑ με τον ίδιο στόχο: να προκαλέσει μπασκετικό «σεισμό».

Πριν από 13 χρόνια η «επίσημη αγαπημένη» έριξε στο καναβάτσο τους πανίσχυρους Αμερικανούς και έγραψε μία από τις πιο χρυσές σελίδες στα κιτάπια του ελληνικού αθλητισμού, όταν είχε πάρει εις βάρος της Dream Team μια ανεπανάληπτη νίκη-πρόκριση με 101-95 σκορ για τον τελικό του Μουντομπάσκετ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σήμερα λοιπόν στις 15.30 (ΕΡΤ SPORTS), το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα θα βρει και πάλι στο διάβα του την ομάδα των ΗΠΑ, αυτή τη φορά για τον 11ο όμιλο, της φάσης των «16» του Παγκοσμίου Κυπέλλου της Κίνας, με τη «γαλανόλευκη» να είναι αναγκασμένη να κυνηγήσει τη νίκη, προκειμένου να διατηρηθεί στο κυνήγι της πρόκρισης.

Η ήττα από τη Βραζιλία στην πρώτη φάση της διοργάνωσης δυσκόλεψε το έργο της ομάδας μας, ωστόσο οι Τσέχοι στο πρωινό ματς του ομίλου μας συνέτριψαν τη «σελεσάο» με 93-71.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Εθνική μας σε αυτό το ματς ήθελε νίκη των Τσέχων κόντρα στην ομάδα του Πέτροβιτς προκειμένου να ελπίζει σε πρόκριση ακόμη και σε περίπτωση ήττας από τις ΗΠΑ, βλέποντας εν τέλει το τσεχικό… δώρο να έρχεται αλλά όχι με την «ιδανική» διαφορά.

Μετά από αυτό το αποτέλεσμα, εάν δεν έρθει η υπέρβαση απέναντι στις ΗΠΑ στην τελευταία αγωνιστική η «γαλανόλευκη» για να βρεθεί στα προημιτελικά θα ψάξει νίκη με +12 διαφορά απέναντι στο συγκρότημα του Γκίνσμπουργκ, υπό την προυπόθεση ότι οι Βραζιλιάνοι θα χάσουν από τους Αμερικανούς.

Πάντως η Εθνική μας θα προσπαθήσει να κάνει το «2 στα 2», προκειμένου να κρατά την τύχη στα χέρια της, με μπροστάρη τον Γιάννη Αντετοκούνμπο, το παιχνίδι του οποίου ταιριάζει «γάντι» σε αυτό των ΗΠΑ.

Ο MVP του περσινού πρωταθλήματος του ΝΒΑ γνωρίζει καλύτερα από τον καθένα τους Αμερικανούς, ειδικά τους συμπαίκτες του στους Μιλγουόκι Μπακς, Μπρουκ Λόπες και Κρις Μίντλετον, του «πάει» το γρήγορο παιχνίδι στο ανοιχτό γήπεδο, ενώ αναμφίβολα ψάχνει να καρφιτσώσει ακόμη ένα… παράσημο στη φανέλα του, οδηγώντας την Ελλάδα στην υπέρβαση.

Bέβαια επειδή ένας… Γιάννης δεν μπορεί να φέρει από μόνος του την… Άνοιξη και οι άλλοι Έλληνες διεθνείς είναι πανέτοιμοι να κάνουν σπουδαία εμφάνιση, καθώς μόνο σε μία τέτοια περίπτωση η «επίσημη αγαπημένη» θα μπορέσει να έχει τύχη απέναντι σε μία σαφώς καλύτερη ομάδα.

Καλύτερη μεν, όχι όμως άτρωτη, όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο ομοσπονδιακός μας τεχνικός, Θανάσης Σκουρτόπουλος στις δηλώσεις του εν όψει αυτού του αγώνα.

«Πρέπει να είμαστε συγκεντρωμένοι και να μείνουμε πιστοί σε αυτά που έχουμε δουλέψει, αυτός είναι ο μόνος δρόμος. Τακτικά έχουμε ετοιμάσει αρκετά πράγματα, πιστεύω ότι θα ανταποκριθούμε και θέλω να πιστεύω ότι θα τα καταφέρουμε.

Έχουμε δει όλες τις φάσεις, έχουμε δει πολλά βίντεο, έχουν κάνει καλό διάβασμα, όπως και εμείς. Δεν είναι άτρωτοι οι Αμερικανοί, κανένας δεν είναι, όλοι έχουν τα καλά τους και τα κακά τους σημεία.

Είναι θέμα timing και αποφασιστικότητας για να καταφέρεις να κερδίσεις μία καλύτερη ομάδα από εσένα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κόουτς της Εθνικής μας το Σάββατο.

Το promo της FIBA για τη μονομαχία της Ελλάδας με τις ΗΠΑ

 

Ο Θανάσης Σκουρτόπουλος βρίσκεται στην ευχάριστη θέση να έχει διαθέσιμα όλα τα όπλα στη «γαλανόλευκη φαρέτρα», ωστόσο δεν ισχύει κάτι ανάλογο και για τον Πόποβιτς.

Ο τεχνικός των ΗΠΑ στο ματς με την Ελλάδα δεν μπορεί να υπολογίζει στις υπηρεσίες του Τέιτουμ, ο οποίος αντιμετωπίζει πρόβλημα στον αστράγαλο, ενώ θα περιμένει μέχρι την τελευταία στιγμή για να δει αν θα έχει στη διάθεσή του τον Σμαρτ  (έχει πρόβλημα στον τετρακέφαλο).

Διαιτητές της αναμέτρησης ορίστηκαν οι Αλεξάνταρ Γκλίσιτς (Σερβία), Φέρντιναντ Πασκάλ (Φιλιππίνες) και Βόιτσεχ Λίσζκα (Πολωνία).

Στο άλλο ματς του 11ου ομίλου, η Βραζιλία αντιμετωπίζει την Τσεχία (7/9, 11:30, ΕΡΤ Sports), με τον Άντερσον Βαρεζάο και την παρέα του να στοχεύουν στο 4-0, προκειμένου να «αρπάξουν» την πρόκριση στην οκτάδα.

Ξέρω τι έκανες την 1η Σεπτεμβρίου του 2006 στη Σαϊτάμα!

Το ημερολόγιο έγραφε 1η Σεπτεμβρίου του 2006. Για τις 10.30 το πρωί ήταν προγραμματισμένη η μονομαχία της Εθνικής μας ομάδας με τους αστέρες των ΗΠΑ, για τα ημιτελικά του Μουντομπάσκετ της Ιαπωνίας, σε μία ημέρα κατά την οποία γράφτηκε μία από τις χρυσές σελίδες στην ιστορία του ελληνικού αθλητισμού.

Στην πρώτη φάση της διοργάνωσης, το Κατάρ, η Λιθουανία, η Αυστραλία, η Βραζιλία και η Τουρκία αποδείχθηκαν εύκολη «λεία» για την ομάδα μας, η οποία εν συνεχεία πέρασε το εμπόδιο της Κίνας στους «16» και αυτό της Γαλλίας στα προημιτελικά, πέφτοντας έτσι πάνω στην Dream Team των ΗΠΑ.

Οι ΛεΜπρόν, Ντουέιν Γουέιντ, Κρις Πολ, Κρις Μπος, Ντουάιτ Χάουαρντ, Μπραντ Μίλερ, Καρμέλο Άντονι προκαλούσαν τρόμο σε κάθε τους αντίπαλο.

Αυτό δεν συνέβη όμως και στην περίπτωση της ομάδας του Παναγιώτη Γιαννάκη, η οποία μπήκε στο παρκέ σε εκείνο το παιχνίδι, έκανε κατάθεση ψυχής και τρέλανε το παγκόσμιο μπάσκετ.

Με τη λήξη του αγώνα το ταμπλό έγραφε 101-95 υπέρ της Εθνικής μας, σε ένα μεσημέρι που έβγαλε τους Έλληνες στους δρόμους.

Το παιχνίδι της ομάδας μας ήταν πραγματικά ονειρεμένο! Έτσι μόνο, άλλωστε, θα κατάφερνε να ρίξει στο καναβάτσο την ομάδα-υπερδύναμη του Σιζέφσκι, που της έδωσε το εισιτήριο για τον μεγάλο τελικό, όπου εκεί ηττήθηκε με 70-47 από την Ισπανία.

Σε εκείνο το παιχνίδι όλοι οι παίκτες μας έδωσαν το… 150% των δυνατοτήτων τους! Έπαιξαν με καρδιά, πάθος και πίστη στη μεγάλη νίκη, σε έναν αγώνα που όλοι τους θεωρούσαν χαμένο από χέρι.

Αυτοί το πίστεψαν όμως και γι’ αυτό ήρθε το «γαλανόλευκο» έπος της Σαϊτάμα.

Μόλις ακούστηκε η κόρνα της λήξης, οι παίκτες της Εθνικής ομάδας χόρευαν αγκαλιασμένοι την ώρα που οι Αμερικανοί σαστισμένοι έδειχναν να μην καταλαβαίνουν τι συνέβη!

Σε εκείνο το ματς πρώτος σκόρερ της Εθνικής μας ήταν ο Σπανούλης με 22 πόντους, έχοντας πετύχει μεγάλα σουτ.

Ο Σχορτσιανίτης, που κοίταξε στα μάτια τα θηρία της Dream Team και έπαιξε κομβικό ρόλο στην κατάκτηση της νίκης, είχε 14, ο Διαμαντίδης πέτυχε 12, ο Κακιούζης είχε 15, με τον Παπαλουκά να πραγματοποιεί κι αυτός μαγική εμφάνιση με 8 πόντους, 12 ασίστ και 5 ριμπάουντ. 

«Ήταν η πρώτη φορά που υπέφερα τόσο πολύ μετά απ’ αυτήν την ήττα. Μόλις έληξε το παιχνίδι και είδα το ταμπλό να γράφει 101-95, κοίταξα τον Τζέρι Κολάντζελο (πρόεδρος ομοσπονδίας) και δεν ήξερα τι να κάνω. Το μόνο που σκεφτόμουν να πω ήταν “I’m sorry, I’m so sorry”» έγραψε αργότερα στο βιβλίο του «The Golden Standard» ο τεχνικός της τότε Dream Team, Μάικ Σιζέφσκι, περιγράφοντας τα συναισθήματά του για αυτήν την ήττα-σοκ που υπέστη η ομάδα του από την Εθνική μας.

ΕΛΛΑΔΑ (Π. Γιαννάκης): Σπανούλης 22 (3), Κακιούζης 15 (1), Σχορτσιανίτης 14, Διαμαντίδης 12 (2), Φώτσης 9, Παπαδόπουλος 8, Ντικούδης 8, Παπαλουκάς 8 (12 ασίστ, 5 ριμπάουντ), Τσαρτσαρής 3 (1), Χατζηβρέττας 2, Βασιλόπουλος

ΗΠΑ (Μ. Σιζέφσκι): Αντονι 27 (3), Ουέιντ 19 (1), Τζέιμς 17,Χάινριχ 12 (4), Χάουαρντ 10, Πολ 3, Μπος 3, Τζόνσον 3 (1), Μπάτιερ 1, Μπραντ

Τα σενάρια πρόκρισης της εθνικής μας στα προημιτελικά

Η νίκη της Τσεχίας επί της Βραζιλίας ξεκαθάρισε κάπως τα σενάρια πρόκρισης της Εθνικής Ελλάδας η οποία «βολεύτηκε» από το συγκεκριμένο αποτέλεσμα αν και θα ήθελε μικρότερη διάφορα νίκης από την ομάδα του Τομας Σατοράνσκι..

Αναλυτικά τα σενάρια:

ΣΕΝΑΡΙΟ 1: Αν η Ελλάδα νικήσει τις ΗΠΑ τότε θα προκρίνεται με απλή νίκη επί των Τσέχων και μάλιστα μπορεί και ως πρώτη του ομίλου (αν νικήσει η Βραζιλία τις ΗΠΑ). Σε αυτή την περίπτωση το Βραζιλία-ΗΠΑ θα είναι «τελικός» αφού ο νικητής θα προκριθεί στη νοκ άουτ φάση και ο ηττημένος αποχαιρετά τη διοργάνωση.

ΣΕΝΑΡΙΟ 2: Με ήττα από τους Τσέχους η Ελλάδα θα αποκλειστεί ανεξαρτήτως άλλων αποτελεσμάτων.

ΣΕΝΑΡΙΟ 3: Αν οι ΗΠΑ νικήσουν και την Ελλάδα και τη Βραζιλία τότε η Ελλάδα θα χρειάζεται νίκη επί των Τσέχων με 12 πόντους διαφορά.

Σε αυτή την περίπτωση η βαθμολογία θα διαμορφωθεί ως εξής:

ΗΠΑ 5-0
Ελλάδα 3-2
Τσεχία 3-2
Βραζιλία 3-2

Στην τριπλή ισοβαθμία αν η Ελλάδα νικήσει τους Τσέχους με τουλάχιστον 12 προκρίνεται.

Αν η Ελλάδα νικήσει μέχρι 11 πόντους τότε προκρίνεται η Τσεχία.

ΣΕΝΑΡΙΟ 4: Αν οι ΗΠΑ νικήσουν την Ελλάδα και χάσουν από τη Βραζιλία τότε η Ελλάδα αποκλείεται ανεξαρτήτως αποτελέσματος του αγώνα με τους Τσέχους.

Βραζιλία 4-1
ΗΠΑ 4-1
Ελλάδα 3-2
Τσεχία 3-2

Εναπομείναντα παιχνίδια για τον όμιλο:

ΗΠΑ-Ελλάδα (07/09 -15:30)
Ελλάδα- Τσεχία (09/09 – 11:30)
ΗΠΑ-Βραζιλία (09/09 – 15:30)

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης