Toυ Ανδρέα Αθανασούλη
Σαν σήμερα, 4 Ιουλίου του 2004, ο Θοδωρής Ζαγοράκης ύψωνε στον ουρανό του Ντα Λουζ της Λισαβόνας το Ευρωπαϊκό Κύπελλο και ολοκλήρωνε με τον καλύτερο τρόπο το ελληνικό έπος. Μια ιστορία που κράτησε λιγότερο από έναν μήνα και βγήκε μέσα από τα πιο απίθανα ποδοσφαιρικά παραμύθια.

Οι 23 Έλληνες υπό τις οδηγίες του μαέστρου Ότο Ρεχάγκελ έκαναν την ποδοσφαιρική Ευρώπη να… παραμιλά, κερδίζοντας όποιους αντιπάλους έμπαιναν εμπόδιο στον δρόμο τους.

Το μαγικό ταξίδι με επιβάτες τους κουρσάρους της Πορτογαλίας αποτελεί την κορυφαία στιγμή του ελληνικού αθλητισμού, αφού ουδείς περίμενε μια χώρα όπως η Ελλάδα να στείλει στο… καναβάτσο τα μεγαθήρια της Ευρώπης, όπως η Πορτογαλία, η Ισπανία, η Ρωσία, η Γαλλία και η Τσεχία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ζήστε και πάλι τις στιγμές δόξας του ελληνικού ποδοσφαίρου και θυμηθείτε το κλίμα, την ατμόσφαιρα και τα ρίγη ευτυχίας και χαράς που διαπέρασαν κάθε Έλληνα εκείνες τις ιστορικές ημέρες του 2004.

Πορτογαλία – Ελλάδα 1-2: Πρεμιέρα με το… δεξί

Στις 12 Ιουνίου, ο Γιώργος Καραγκούνης έδειξε από νωρίς τις διαθέσεις της Ελλάδας στο Euro 2004. Μόλις στο 7’ ο «τυπάρας»… σκότωσε τους Πορτογάλους και πέτυχε το 1-0 για τους «γαλανόλευκους», σκορπώντας τον ενθουσιασμό στους Έλληνες όλου του κόσμου. Ο Μπασινάς στο 51’ «κλείδωσε» το ματς, σκοράροντας από την άσπρη βούλα του πέναλτι, ενώ για τους Ίβηρες μείωσε στις καθυστερήσεις ο Κριστιάνο Ρονάλντο.


Ελλάδα – Ισπανία 1-1: «Χ» πρόκρισης

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τέσσερις ημέρες μετά και έπειτα από το «τρίποντο» στην πρεμιέρα, η Ισπανία ήταν η επόμενη αντίπαλος. Οι «φούριας ρόχας» ζητούσαν εκδίκηση για την ήττα με 1-0 και μάλιστα μέσα στην Ισπανία στην προκριματική φάση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος. Στο 28’ ο Μοριέντες άνοιξε το σκορ για την Ισπανία, όμως ο Άγγελος της Ελλάδας, ο Άγγελος Χαριστέας, βρήκε τον δρόμο για τα δίχτυα και χάρισε τον πολύτιμο βαθμό στο αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα.


Ρωσία – Ελλάδα 2-1: Η πιο γλυκιά… ήττα

Στις 20 Ιουνίου η Ελλάδα έχασε με 2-1 από τη Ρωσία και στο τέλος… πανηγύρισε το αποτέλεσμα. Η… γλυκιά ήττα από τους Ρώσους την έστειλε στους «8» του Euro και τρία βήματα πριν από την… κούπα. Κιριτσένκο και Μπουλίκιν έκαναν το 2-0 για την «αρκούδα», ενώ το γκολ της πρόκρισης σκόραρε ο Ζήσης Βρύζας.


Γαλλία – Ελλάδα 0-1: «Κάρφωσε» και τους Γάλλους ο Χαριστέας

Στα προημιτελικά στις 25 Ιουνίου, έγινε ακόμη ένα… θαύμα. Ο Ζαγοράκης άδειασε από δεξιά τον Λιζαραζού και ο Χαριστέας με κεφαλιά νίκησε τον Μπαρτέζ και έστειλε για διακοπές «αστέρες» των Γάλλων, όπως οι Ζινεντίν Ζιντάν, Τιερί Ανρί, Νταβίντ Τρεζεγκέ. Η Ελλάδα προχώρησε άλλο ένα βήμα και στον ημιτελικό βρήκε μπροστά της την Τσεχία.


Ελλάδα – Τσεχία 1-0 (παρ.): Τους ξέρανε ο… Κολοσσός

«Καλό μήνα» είπε στους Τσέχους ο Τραϊανός Δέλλας. Στο 120’ της παράτασης, σε «νεκρό» χρόνο, ο Βασίλης Τσιάρτας εκτέλεσε το κόρνερ, ο Δέλλας πήρε την κεφαλιά και έστειλε στα… ουράνια όλους τους Έλληνες, αφού οι «γαλανόλευκοι» σφράγισαν το… εισιτήριο για τον μεγάλο τελικό της διοργάνωσης.

Πορτογαλία – Ελλάδα 0-1: Σήκωσέ το, το τιμημένο

Ανατριχίλα, συγκίνηση και αστείρευτη χαρά! Ο Χαριστέας στο 57’ «χτύπησε» για τελευταία φορά στο Euro 2004. Στο γκολ των… Αγγέλων, ο Μπασινάς έβγαλε τη σέντρα και ο Χαριστέας χάρισε το… τιμημένο στην Ελλάδα. Οι… πειρατές του Χερ Ότο κούρσεψαν για δεύτερη φορά την «οικοδέσποινα» Πορτογαλία και ολοκλήρωσαν με τον πλέον εμφατικό τρόπο το δικό τους ποδοσφαιρικό έπος! Το σήκωσαν και έβγαλαν στους δρόμους ανθρώπους κάθε ηλικίας, δίνοντας έναρξη σε ένα πάρτι με… σφραγίδα Ελλήνων!

Εμείς, 11 χρόνια μετά, τους ευχαριστούμε!

Οι «πειρατές»

1. Αντώνης Νικοπολίδης
2. Γιούρκας Σεϊταρίδης
3. Στέλιος Βενετίδης
4. Νίκος Νταμπίζας
5. Τραϊανός Δέλλας
6. Άγγελος Μπασινάς
7. Θοδωρής Ζαγοράκης
8. Στέλιος Γιαννακόπουλος
9. Άγγελος Χαριστέας
10. Βασίλης Τσιάρτας
11. Ντέμης Νικολαΐδης
12. Κώστας Χαλκιάς
13. Φάνης Κατεργιαννάκης
14. Τάκης Φύσσας
15. Ζήσης Βρύζας
16. Παντελής Καφές
17. Γιώργος Γεωργιάδης
18. Γιάννης Γκούμας
19. Μιχάλης Καψής
20. Γιώργος Καραγκούνης
21. Κώστας Κατσουράνης
22. Δημήτρης Παπαδόπουλος
23. Βασίλης Λάκης

Προπονητής: Ότο Ρεχάγκελ
Βοηθός: Γιάννης Τοπαλίδης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης