Επιμέλεια: Άννα Νικολάου

Με φόντο το εισιτήριο του μεγάλου τελικού του Champions League, Ρεάλ Μαδρίτης και Μάντσεστερ Σίτι κοντράρονται απόψε (22:00, MEGA, Cosmote TV) στο «Μπερναμπέου», μετά από έναν συναρπαστικό πρώτο ημιτελικό. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μετά το απίθανο ποδοσφαιρικό σόου στο Μάντσεστερ, όπου και οι δύο ομάδες μας πρόσφεραν ένα «χορταστικό» 4-3, με την ομάδα του Πεπ Γκουαρντιόλα να πανηγυρίζει τη νίκη και το αβαντάζ εν όψει του δεύτερου ημιτελικού, πλέον η «βασίλισσα» καλείται να ανατρέψει το εις βάρος της αποτέλεσμα ώστε να μπορέσει να διεκδικήσει τον 14ο τίτλο της στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση.

Η Λίβερπουλ, η οποία πέτυχε μεγάλη ανατροπή με 3-2 κόντρα στη Βιγιαρεάλ (ήταν 0-2 υπέρ των Ισπανών) το βράδυ της Τρίτης κατά τον δεύτερο μεταξύ τους ημιτελικό, εξασφάλισε το πρώτο «χρυσό» εισιτήριο του τελικού και πλέον περιμένει ένα εκ των μεγαθήριων Ρεάλ και Μάντσεστερ Σίτι.

Τα στατιστικά

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Μάντσεστερ Σίτι κέρδισε τους τελευταίους τρεις αγώνες της στο Champions League εναντίον της Ρεάλ Μαδρίτης. Μόνο δύο ομάδες έχουν κερδίσει τέσσερις σερί αγώνες κόντρα στους «μερένγκες» σε ευρωπαϊκές διοργανώσεις, με τον Άγιαξ να το πραγματοποιεί μεταξύ 1973 και 1995 και την Μπάγερν Μονάχου μεταξύ 2000 και 2002.

Η Μάντσεστερ Σίτι είχε προκριθεί σε εννέα από τους προηγούμενους δέκα νοκ άουτ αγώνες για το Champions League όταν κέρδισε τον πρώτο αγώνα, αποτυγχάνοντας μόνο στη φάση των «16» εναντίον της Μονακό (5-3 πρώτος αγώνας, 1-3 δεύτερος αγώνας).

Η Ρεάλ Μαδρίτης έχει αποκλειστεί και στους πέντε προηγούμενους ημιτελικούς του Champions League όταν έχασε τον πρώτο αγώνα. Ωστόσο, είχε προκριθεί σε δύο από τους τρεις τελευταίους τους αγώνες νοκ άουτ όταν έχασαν τον πρώτο αγώνα (προημιτελικός 2015-16 εναντίον VfL Wolfsburg και στους «16» της ίδιας σεζόν εναντίον της Παρί Σεν Ζερμέν).

Σε περίπτωση που η Μάντσεστερ Σίτι προκριθεί στον τελικό του Champions League, θα το έχει κάνει σε συνεχόμενες σεζόν, έχοντας χάσει 1-0 από την Τσέλσι στον τελικό του 2020-2021. Θα είναι η τέταρτη αγγλική ομάδα που θα φτάσει σε διαδοχικούς τελικούς Κυπέλλου/Champions League, μετά τη Λίβερπουλ (1977/1978, 1984/1985, 2018/2019), τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ (2008/2009) και τη Νότιγχαμ Φόρεστ (1979/1980).

Η Ρεάλ Μαδρίτης έχει χάσει τους δύο τελευταίους αγώνες της στο Champions League και έχει χάσει μόνο τρεις σερί μία φορά στο παρελθόν, όντας μεταξύ Φεβρουαρίου και Οκτωβρίου 2020, μια σειρά που περιλάμβανε δύο ήττες από τη Σίτι. Ο νυν προπονητής Κάρλο Αντσελότι δεν έχει χάσει ποτέ τρεις συνεχόμενους αγώνες στο Champions League, με αυτόν τον αγώνα τον 178ο στη διοργάνωση.

Ο Καρίμ Μπενζεμά της Ρεάλ Μαδρίτης έχει σκοράρει εννέα γκολ στο Champions League σε νοκ άουτ φάσεις αυτή τη σεζόν, με μόνο τον Κριστιάνο Ρονάλντο το 2016-17 (10) να έχει σκοράρει περισσότερα σε μία μόνο σεζόν. Ο Μπενζεμά θα μπορούσε να γίνει ο τέταρτος παίκτης που θα σκοράρει και στα δύο σκέλη του προημιτελικού και του ημιτελικού σε μια σεζόν, μετά τους Φερνάντο Μοριέντες (2003-04, Μονακό), Νεϊμάρ (2014-15, Μπαρτσελόνα) και Έντιν Τζέκο (2017-18, Ρόμα).

Ο Πεπ Γκουαρδιόλα της Μάντσεστερ Σίτι κέρδισε τέσσερις αγώνες του Champions League εναντίον της Ρεάλ Μαδρίτης, με μόνο τον Ότμαρ Χίτζφελντ να έχει κερδίσει περισσότερα (7). Δύο από τις νίκες του επί των Μαδριλένων σημειώθηκαν στο Μπερναμπέου (2011 με την Μπαρτσελόνα, 2020 με τη Μάντσεστερ Σίτι) και θα μπορούσε να γίνει ο πρώτος προπονητής που θα κερδίσει τρεις εκτός έδρας.

Μπερναμπέου: Το «σπίτι» του Γκουαρντιόλα

Ο Καταλανός προπονητής της Σίτι θα νιώθει κάπως… σαν στο σπίτι του απόψε, καθώς ουκ ολίγες φορές έχει φύγει νικητής από την έδρα της Ρεάλ Μαδρίτης.

Στις 2 Μαΐου 2009 ο Πεπ, όντας προπονητής της Μπαρτσελόνα, οδηγεί τους Καταλανούς σε εμφατική νίκη με 6-2, με τους Λιονέλ Μέσι και Τιερί Ανρί να σκοράρουν από δύο φορές, ενώ έναν χρόνο αργότερα, στις 10 Απριλίου του 2010, η ομάδα του επικρατεί με 2-0 και ο Γκουαρντιόλα γίνεται ο πρώτος προπονητής της Μπαρτσελόνα στην Ιστορία που φεύγει νικητής δύο διαδοχικές χρονιές από τη Μαδρίτη.

Στις 27 Απριλίου 2011, Ρεάλ Μαδρίτης και Μπαρτσελόνα αναμετρώνται στον πρώτο ημιτελικό του Champions League, και παρά την ήττα τους μία εβδομάδα νωρίτερα στον τελικό Κυπέλλου (1-0 η Ρεάλ) οι «μπλαουγκράνα» του Πεπ επικράτησαν με 2-0, χάρη σε δύο γκολ του Μέσι.

Στις 10 Δεκεμβρίου 2011 ο Καρίμ Μπενζεμά σκοράρει στο 20ό δευτερόλεπτο (!) του ντέρμπι, σημειώνοντας το πιο γρήγορο γκολ στην ιστορία των clasicos. Όμως, ο Γκουαρντιόλα και η ομάδα του θα καταφέρουν ν’ ανατρέψουν τα δεδομένα και να φθάσουν σε μια «καθαρή» νίκη με 3-1, παρότι στο τέλος το πρωτάθλημα πήγε στο Ζοσέ Μουρίνιο.

Στις 18 Ιανουαρίου 2012 η Μπαρτσελόνα νίκησε τη Ρεάλ με 2-1 στον δεύτερο αγώνα των προημιτελικών του Copa del Rey, και τέλος στις 26 Φεβρουαρίου 2020 ο Γκουαρντιόλα, πλέον ως προπονητής της Σίτι, επικράτησε με 2-1 στη φάση των «16» της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης