Η στιγμή που περιμένει κάθε χρόνο όλος ο ποδοσφαιρικός πλανήτης, έφτασε… Απόψε (22:00, ΕΡΤ1 – Cosmote Sport 1) η εφετινή πρωταθλήτρια Αγγλίας, Μάντσεστερ Σίτι και η Τσέλσι θα διεκδικήσουν το «ιερό δισκοπότηρο» του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου, το Champions League, στον μεγάλο τελικό που θα πραγματοποιηθεί στο «Ντραγκάο» του Πόρτο, έπειτα από μία άκρως απαιτητική και δύσκολη χρονιά λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.

Πρόκειται για έναν αγγλικό «εμφύλιο», που είναι ο τρίτος στην ιστορία της διοργάνωσης μετά το 2008 στη Μόσχα (Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ-Τσέλσι) και το 2019 (Λίβερπουλ-Τότεναμ), μία τιτανομαχία δισεκατομμυρίων ευρώ, ανάμεσα σε δύο απ’ τις πλουσιότερες ομάδες της «Γηραιάς» ηπείρου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Πεπ Γκουαρντιόλα είδε το βράδυ της Παρασκευής (28/05) τον Ιλκάι Γκουντογκάν να εγκαταλείπει την τελευταία προπόνηση της Σίτι με τραυματισμό στο πόδι και η συμμετοχή του θα ξεκαθαρίσει λίγες ώρες πριν απ’ την έναρξη του τελικού.

Απ’ την άλλη πλευρά, ο Τόμας Τούχελ έχει πλέον διαθέσιμους τόσο τον βασικό (εδώ και λίγους μήνες) γκολκίπερ της Τσέλσι Εντουάρντ Μεντί, όσο και τον Ενγκολό Καντέ και θα μπορέσει να παρατάξει την καλύτερη δυνατή σύνθεση.

Διαιτητής της αναμέτρησης θα είναι ο Ισπανός Αντόνιο Ματέου Λαόθ, με βοηθούς τους συμπατριώτες του Πο Ντεβίς, Ρομπέρτο ντελ Παλομάρ και 4ο τον Ισπανό Κάρλος Θέρο Γράντε. Στο VAR θα βρίσκονται οι Ισπανοί Αλεχάντρο Ερνάντεθ, Χουάν Μουνουέρα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

ΠΙΘΑΝΕΣ ΕΝΔΕΚΑΔΕΣ:

ΜΑΝΤΣΕΣΤΕΡ ΣΙΤΙ (4-3-3): Έντερσον, Γουόκερ, Στόουνς, Ντίας, Κανσέλο, Ντε Μπρόινε, Ρόντρι, Φερναντίνιο, Μαχρέζ, Φόντεν, Μπερνάρντο Σίλβα.

ΤΣΕΛΣΙ (3-4-2-1): Μεντί, Αθπιλικουέτα, Τιάγκο Σίλβα, Ρούντιγκερ, Τζέιμς, Καντέ, Ζορζίνιο, Τσίλγουελ, Ζιγιές, Μάουντ, Βέρνερ.

Μικρά-μικρά από τον τελικό

*Η Σίτι είναι το φαβορί, αλλά ο Τόμας Τούχελ, που έφτασε και πέρυσι στον τελικό με την Παρί Σεν Ζερμέν, την έχει ήδη νικήσει δύο φορές τις τελευταίες εβδομάδες, στον ημιτελικό του FA Cup και στην συνάντηση της Premier League στο Μάντσεστερ. Φτάνει στο Πόρτο με 8 νίκες, 3 ισοπαλίες και 1 ήττα (0-1 από την Πόρτο).

*H Τσέλσι διεκδικεί το δεύτερο τρόπαιο στην ιστορία της, μετά από εκείνο του 2012 στο Μόναχο, ενώ η Σίτι θα επιχειρήσει να το κάνει δικό της για πρώτη φορά.

*Ο τελικός, ο οποίος θα προβληθεί σε περισσότερες από 200 χώρες και περιοχές σε όλο τον κόσμο.

Οι δύο ομάδες έχουν συνολική αξία 1,809 δισεκατομμυρίων ευρώ, όσο κοστολογούνται οι δύο φιναλίστ, σύμφωνα με τη γερμανική ιστοσελίδα transfermarkt: στα 1,03 δισ. ευρώ η Μάντσεστερ Σίτι, στα 779,80 εκατ. ευρώ, η Τσέλσι.

*Πρόκειται για δύο ομάδες με σχεδόν ίδιο μέσο όρο ηλικίας (27,2 η Σίτι και 27,1 η Τσέλσι), με πολλούς ξένους στο ρόστερ τους (19 η Σίτι και 20 η Τσέλσι), αλλά και γεμάτες από διεθνείς (19 η Σίτι και 20 η Τσέλσι).

*Ο τελικός θα διεξαχθεί παρουσία φιλάθλων, αφού οι δύο φιναλίστ θα έχουν από 6.000 οπαδούς τους στις εξέδρες του Dragao.

Λαόθ, ο οποίος ήταν ο τέταρτος διαιτητής στον τελικό του 2019 ανάμεσα στην Τότεναμ και τη Λίβερπουλ στη Μαδρίτη, είχε αποβάλει τον Πεπ Γκουαρντιόλα στον προημιτελικό του 2018, όπου η Σίτι αποκλείστηκε από τη Λίβερπουλ, μόλις τελείωσε το πρώτο ημίχρονο.

*Οι Μάντσεστερ Σίτι και Τσέλσι θα διεκδικήσουν ένα τρόπαιο που έχει ύψος 73,5 εκατοστά και ζυγίζει 7,5 κιλά, ακόμα κι αν χρειαστεί να περάσουν τα 90’ της κανονικής διάρκειας του αγώνα.

*Πέντε τελικοί έχουν κριθεί στην παράταση, 11 στα πέναλτι, ενώ ένας χρειάστηκε επαναληπτικό. Η Αγγλία είναι η χώρα που έχει τους περισσότερους διαφορετικούς εκπροσώπους σε τελικό (9) και τους πιο πολλούς διαφρετικούς νικητές (5, που θα γίνουν 6 εάν κερδίσει η Σίτι στο Πόρτο).

*Έως τώρα στα 124 από τα συνολικά 125 ματς της εφετινής διοργάνωσης, έχουν σημειωθεί συνολικά 365 γκολ ή 2,95 γκολ σε κάθε αγώνα, ήτοι ένα γκολ κάθε 31 λεπτά.

*Την σκηνή του τελικού θα «ανοίξει», 10’ πριν την σέντρα, ο βραβευμένος DJ και παραγωγός Μαρσμέλο, γνωστός για τις επιτυχίες Happier, Silence and Friends, με μια επική εικονική παράσταση.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης