Εξήντα ένα χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από τη μέρα που ξεκληρίστηκε η πιο σπουδαία ποδοσφαιρική ομάδα της εποχής, η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. H 6η Φεβρουαρίου 1958 είναι συνδεδεμένη με μια από τις σημαντικότερες τραγωδίες στην ιστορία του ποδοσφαίρου.

Έπειτα από έναν αγώνα στο Κύπελλο Πρωταθλητριών στο Βελιγράδι, η πτήση τσάρτερ της British Airways στην οποία επέβαιναν οι παίκτες της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ κάνει μια στάση στο αεροδρόμιο του Μονάχου, πρωτεύουσα της Βαυαρίας, στη Δυτική Γερμανία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ είχε φτάσει στους «4» του Κυπέλλου Πρωταθλτριών, εξασφαλίζοντας την πρόκριση με το 3-3 εναντίον του Ερυθρού Αστέρα στο Βελιγράδι, μία ημέρα πριν από την τραγωδία.

Η κακή κατάσταση του πάγου που κάλυπτε τον διάδρομο δεν επέτρεπε στο αεροσκάφος να απογειωθεί.

Έπειτα από δύο προσπάθειες, το αεροσκάφος προσπαθεί, μέσα σε χιονοθύελλα, να σηκωθεί, αλλά καταλήγει να συντριβεί σε έναν φράχτη στον αερολιμένα και να καταπέσει. Οι 23 από τους 44 επιβάτες έχασαν τη ζωή τους, συμπεριλαμβανομένων ποδοσφαιριστών της ομάδας, μελών του προπονητικού προσωπικού της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, φιλάθλων και δημοσιογράφων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το μοιραίο συνέβη στις 15.04 τοπική ώρα. Τα συνεργεία διάσωσης ανέσυραν νεκρούς επτά ποδοσφαιριστές (Τζεφ Μπεντ, Ρότζερ Μπερν, Έντι Κόλμαν, Μαρκ Τζόουνς, Ντέιβιντ Πεγκ, Τόμι Τέιλορ και Λίαμ Γουίλαν), επτά δημοσιογράφους, τέσσερα στελέχη της ομάδας, δύο μέλη του πληρώματος και δύο φιλάθλους. Ο Ντάνκαν Έντουαρντς υπέκυψε λίγες μέρες αργότερα στα βαριά του τραύματα σε νοσοκομείο του Μονάχου.

Ήταν εκείνη η ομάδα, ισχυρή και πολύ νεαρή, που πήρε το ψευδώνυμο «μπέμπηδες» από το όνομα του προπονητή της Ματ Μπάσμπι, ο οποίος χαροπάλευε στο νοσοκομείο και μήνες μετά ανάρρωσε για να δημιουργήσει εκ νέου από το «μηδέν» τη μεγάλη Γιουνάιτεντ.

Μεταξύ των επιζώντων, ο Μπόμπι Τσάρλτον, τότε πολύ νέος, ο οποίος αργότερα θα γίνει εικόνα της αγγλικής ομάδας. Το δυστύχημα «ενώνει» τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ με δύο άλλες ομάδες, τη μεγάλη Τορίνο με την τραγωδία Superga του 1949 και τη βραζιλιάνικη Σαπεκοένσε, όταν στις 28 Οκτωβρίου του 2016, ενώ ετοιμαζόταν να παίξει στον τελικό του Sudamericana, το αεροπλάνο της κατέπεσε στη Μεντεγίν.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης