Η FIFA παρουσίασε το βράδυ της Πέμπτης (17/12) στα κεντρικά του «Home of FIFA» στη Ζυρίχη, σε μία λιτή ελέω κορονοϊού και γεμάτη συγκίνηση τελετή -λόγω των πρόσφατων απωλειών των Ντιέγκο Μαραντόνα, Πάολο Ρόσι και Ζεράρ Ουγιέ- τα βραβεία των κορυφαίων του ποδοσφαίρου για το 2020.

Καλύτερος ποδοσφαιριστής για το 2020 αναδείχθηκε ο Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι της Μπάγερν Μονάχου, επικρατώντας στη «μονομαχία» του με τους Κριστιάνο Ρονάλντο και Λιονέλ Μέσι, τους δύο επιθετικούς που σάρωσαν τα πάντα στο παγκόσμιο ποδοσφαιρικό στερέωμα τα τελευταία χρόνια. Ο 32χρονος φορ, ωστόσο, κατέκτησε τα πάντα με τους Βαυαρούς μέσα στο 2020, αποτελώντας τον απόλυτη πρωταγωνιστή της γερμανικής ομάδας με τα «χρυσά» γκολ που σημείωσε, κερδίζοντας για πρώτη φορά το βραβείο του καλύτερου παίκτη της χρονιάς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το βραβείο παρέδωσε προσωπικά στον Λεβαντόφσκι στο Μόναχο, ο πρόεδρος της FIFA, Τζιάνι Ινφαντίνο, ο οποίος έκανε… έκπληξη στον Πολωνό επιθετικό μπαίνοντας… μυστικά στα γραφεία της Μπάγερν Μονάχου, όπου περίμενε τα αποτελέσματα του κορυφαίου παίκτη, ο φορ της βαυαρικής ομάδας.

Κορυφαία γυναίκα στο ποδόσφαιρο για το 2020 αναδείχθηκε η Αγγλίδα Λούσι Μπρονζ, αθλήτρια που κατέκτησε πέρσι το Champions League Γυναικών με τη Λιόν και πλέον αγωνίζεται στη γυναικεία ομάδα της Μάντσεστερ Σίτι.

Κορυφαίος προπονητής -ανδρικής ομάδας- στη σεζόν ήταν ο Γιούργκεν Κλοπ που οδήγησε τη Λίβερπουλ στην κατάκτηση της Premier League μετά από 30 χρόνια, επικρατώντας τους Χάνσι Φλικ της Μπάγερν Μονάχου και του Μαρσέλο Μπιέλσα της Λιντς, ενώ κορυφαία προπονήτρια γυναικείας ομάδας για το 2020 η Σαρίνα Βίγκμαν της Εθνικής Ολλανδίας

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Μπάγερν κυριάρχησε και στους παίκτες της καλύτερης ενδεκάδας (συνολικά τέσσερις), ενώ ο Νοτιοκορεάτης επιθετικός της Τότεναμ, Σον Χέουνγκ-Μιν κατέκτησε το βραβείο για το καλύτερο γκολ της χρονιάς, με το τέρμα που σημείωσε κόντρα στη Μπέρνλι.

Αναλυτικά οι νικητές των βραβείων «The Best Of FIFA 2020»:

-Βραβείο κορυφαίου ποδοσφαιριστή: Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι (Πολωνία/Μπάγερν Μονάχου)

-Βραβείο κορυφαίας γυναίκας στο ποδόσφαιρο: Λούσι Μπρονζ (Αγγλία/Λιόν, Μάντσεστερ Σίτι)

-Βραβείο κορυφαίου προπονητή ανδρικής ομάδας: Γιούργκεν Κλοπ (Γερμανία/Λίβερπουλ)

-Βραβείο κορυφαίας προπονήτριας γυναικείας ομάδας: Σαρίνα Βίγκμαν (εθνική Ολλανδίας)

-Βραβείο κορυφαίου άνδρα τερματοφύλακα: Μάνουελ Νόιερ (Γερμανία/Μπάγερν)

-Βραβείο κορυφαίας γυναίκας τερματοφύλακα: Σάρα Μπουχαντί (Γαλλία/Λιόν)

-Βραβείο FIFA FIFPRO Men’s World11 (Καλύτερη ενδεκάδα στο ανδρικό ποδόσφαιρο): Η επιλογή έγινε μέσα από μία λίστα 55 υποψηφίων, τους οποίους ψήφισαν οι 50.000 επαγγελματίες ποδοσφαιριστές που ανήκουν στη FIFPro.

Η καλύτερη ενδεκάδα: Άλισον (Λίβερπουλ), Αλεξάντερ-Άρνολντ (Λίβερπουλ), Φαν Ντάικ (Λίβερπουλ), Σέρχιο Ράμος (Ρεάλ Μαδρίτης/Ισπανία), Αλφόνσο Ντέιβις (Μπάγερν Μ./Καναδάς), Τζόσουα Κίμιχ (Μπάγερν Μ./Γερμανία), Κέβιν Ντε Μπράιν (Μάντσεστερ Σίτι/Βέλγιο), Τιάγκο Αλκάνταρα (Μπάγερν Μ.-Λίβερπουλ/Ισπανία), Λιονέλ Μέσι (Μπαρτσελόνα/Αργεντινή), Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι (Μπάγερν. Μ./Πολωνία), Κριστιάνο Ρονάλντο (Γιουβέντους/Πορτογαλία)

-Βραβείο FIFA FIFPRO Women’s World11 (Καλύτερη ενδεκάδα στο γυναικείο ποδόσφαιρο): Κριστιάν Έντλερ, Λούσι Μπρονζ, Γουέντι Ρενάρ, Μίλι Μπράιτ, Ντελφίν Κασκαρίνο, Μπάρμπαρα Μπονανσέα, Βερόνικα Μποκέτ, Μέγκαν Ραπίνο, Περνάιλ Χάρντερ, Βιβιάν Μιεντίμα, Τόμπιν Χιθ.

-Βραβείο FIFA Puskás (Καλύτερο γκολ της σεζόν): Σον Χέουνγκ-Μιν.

-Βραβείο FIFA Fair Play: Ματία Ανιέσε (Οσπενταλέτι, ερασιτεχνική ομάδα της Ιταλίας), έσωσε τη ζωή του Ματέο Μπριάνο της Καϊρέσε, εν ώρα αγώνα.

-Βραβείο FIFA για τον καλύτερο φίλαθλο: Μαριβάλντο Φρανσίσκο Ντα Σίλβα. Φίλαθλος της βραζιλιάνικης Φλαμένγκο, ο οποίος περπατάει 60 χιλιόμετρα κάθε φορά για να δει τους αγώνες της ομάδας του και δεν έχει χάσει αγώνα της εδώ και 30 χρόνια.

Βραβεύτηκε επίσης η Καναδέζα Κριστίν Σινκλέρ, η οποία έσπασε το 2020 το ρεκόρ για τα περισσότερα γκολ σε Εθνική Ομάδα γυναικείου ποδοσφαίρου, σημειώνοντας συνολικά 185 τέρματα με την Εθνική Καναδά.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης