Επιπλέον παράταση αποφάσισε να δώσει η UEFA για να ολοκληρωθεί η σεζόν στις ποδοσφαιρικές διασυλλογικές διοργανωσεις, που έχουν ανασταλεί λόγω του κορωνοϊού, καθώς ο στόχος για φινάλε της τρέχουσας αγωνιστικής περιόδου έως τις 30 Ιουνίου αποδείχθηκε ανέφικτος.

Αυτό κατέστησε σαφές η ευρωπαϊκή ομοσπονδία ποδοσφαίρου κατά τη σημερινή (1/4) τηλεδιάσκεψη με τις 55 ομοσπονδίες, που είναι μέλη της, στη διάρκεια της οποίας προχώρησε, μεταξύ άλλων, στην αναβολή των εθνικών και συλλογικών αναμετρήσεων μέχρι τον Ιούνιο, ανακοινώνοντας παράλληλα ελαστικά μέτρα για την διαδικασία αδειοδότησης και Financial Fair Play των συλλόγων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η UEFA, αν και αναγνωρίζει τις ιδιαιτερότητες που υπάρχουν σε κάθε χώρα, ανάλογα με τον βαθμό εξάπλωσης της πανδημίας του κορωνοϊού, θεωρεί ότι πρέπει να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια για να ξαναρχίσουν και να ολοκληρωθούν τα πρωταθλήματα, όσο κι αν χρειαστεί να επιμηκυνθεί η τρέχουσα σεζόν.

Οι σκέψεις για τα εθνικά πρωταθλήματα και τα Champions League και Europa League

Από εκεί και πέρα, δίνει διορία για να ολοκληρωθεί το Champions League και το Europa League σε ημερομηνία μεταγενέστερη της 30ής Ιουνίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όσον αφορά στις δύο διασυλλογικές διοργανώσεις, βέβαια το πρόβλημα είναι πολυσύνθετο, καθώς υπεισέρχεται και η παράμετρος των μετακινήσεων, με πολλές χώρες της Ευρώπης να έχουν κλείσει τα σύνορά τους.

Για τον λόγο αυτό, υπάρχει η σκέψη να «τραβήξει» η χρονιά στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις ακόμη και ως τον Αύγουστο, ενώ για τα εθνικά πρωταθλήματα υπάρχει ελπίδα ότι θα μπορούσαν να τελειώσουν μέσα στο δίμηνο Ιουνίου-Ιουλίου.

Όπως προαναφέραμε, προκειμένου να δοθεί χρόνος για την ολοκλήρωση των συλλογικών διοργανώσεων, η UEFA ανέβαλε εκ νέου τα πλέι-οφ για πρόκριση στο EURO 2020, που αρχικά ήταν προγραμματισμένα για τον Μάρτιο και στη συνέχεια μετατέθηκαν για τον Ιούνιο.

Αποφασίστηκε επίσης η ματαίωση όλων των φιλικών αγώνων που είχαν προγραμματιστεί για το ίδιο διάστημα, κάτι που σημαίνει ότι δεν θα υπάρξει «παράθυρο» εθνικών ομάδων τον Ιούνιο.

Οι αναβολές

– Αναβάλλονται, μέχρι νεότερης ειδοποίησης, όλα τα παιχνίδια εθνικών ομάδων για άνδρες και γυναίκες, που ήταν προγραμματισμένα να διεξαχθούν τον Ιούνιο του 2020. Αυτό συμπεριλαμβάνει και τις αναμετρήσεις των playoffs για το EURO 2020 και τους αγώνες για την προκριματική φάση για το EURO 2021 γυναικών.

– Όλα τα υπόλοιπα επίσημα παιχνίδια της UEFA, συμπεριλαμβανομένων των διεθνών φιλικών, αναβάλλονται μέχρι νεότερης ειδοποίησης.

Διοργανώσεις μικρών Εθνικών ομάδων:

– Αναβάλλεται το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα U-17 που ήταν προγραμματισμένο να διεξαχθεί τον Μάιο του 2020.

– Αναβάλλεται η τελική φάση από το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα U-19 γυναικών που ήταν προγραμματισμένη για τον Ιούλιο του 2020.

– Αναβάλλεται μέχρι νεότερης ειδοποίησης η τελική φάση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος U-17 γυναικών που ήταν προγραμματισμένη για τον Μάιο του 2020.

– Αναβάλλεται μέχρι νεότερης ειδοποίησης η τελική φάση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος U-19 που ήταν προγραμματισμένη για τον Ιούλιο του 2020 και η οποία θα λειτουργούσε ως προκριματική διοργάνωση για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα U-20 της FIFA.

– Αναβάλλονται μέχρι νεότερης ειδοποίησης οι τελικοί για το Champions League στο Futsal, που ήταν προγραμματισμένοι για τον Απρίλιο του 2020.

– Όλες οι προθεσμίες που αφορούσαν τις διασυλλογικές διοργανώσεις της UEFA για την σεζόν 2020-21 αναβάλλονται μέχρι νεότερης ενημέρωσης, ιδίως σε ό,τι αφορά τη διαδικασία αποδοχής και εγγραφής παικτών. Η UEFA θα ορίσει νέες προθεσμίες.

Η απόφαση για τη διαδικασία αδειοδότησης και Financial Fair Play των συλλόγων.

Σχετικά με την αδειοδότηση των ομάδων και το Financial Fair Play, η εκτελεστική επιτροπή αποφάσισε να δοθεί περισσότερος χρόνος στις ενώσεις – μέλη της για να ολοκληρωθεί η διαδικασία αδειοδότησης των συλλόγων, έως ότου επαναπροσδιοριστεί η διαδικασία εγγραφής τους για τις διοργανώσεις της UEFA την επόμενη σεζόν.

Ως αποτέλεσμα της αυξανόμενης αβεβαιότητας που προκαλείται από τα τρέχοντα έκτακτα γεγονότα, η εκτελεστική επιτροπή αποφάσισε επίσης να αναστείλει τις διατάξεις αδειοδότησης των συλλόγων που σχετίζονται με την προετοιμασία και την αξιολόγηση των μελλοντικών χρηματοοικονομικών πληροφοριών των συλλόγων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η απόφαση αυτή ισχύει αποκλειστικά για συμμετοχή στους αγώνες της UEFA για τη σεζόν 2020/21.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης