Οι χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες του 2026 θα διεξαχθούν στο Μιλάνο και την Κορτίνα ντ΄ Αμπέτσο, όπως αποφάσισε η ΔΟΕ, κατά τη σημερινή ψηφοφορία στη Λωζάνη.

Η άλλη υποψηφιότητα ήταν εκείνη των Στοκχόλμης – Άαρε, ωστόσο εν τέλει η διοργάνωση κατέληξε στην Ιταλία, η οποία θα οργανώσει εκ νέου τους Χειμερινούς ύστερα από 20 χρόνια, καθώς είχε προηγηθεί μια άλλη πόλη του ιταλικού βορρά, το Τορίνο, το 2006.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η πρωτεύουσα της Λομβαρδίας και η Κορτίνα ντ΄ Αμπέτσο, λοιπόν, υπόσχονται ιταλικούς Ολυμπιακούς Αγώνες γεμάτους στυλ. Το Μιλάνο έλαβε 47 ψήφους έναντι 34 της υποψηφιότητας Στοκχόλμης, κι αυτό προκάλεσε πανηγυρισμούς στην αντιπροσωπεία των Ιταλών, στην οποία είχε προηγουμένως προστεθεί ο πρωθυπουργός της χώρας, Τζουζέπε Κόντε.

«Η Ιταλία, το μέλλον και ο αθλητισμός νίκησαν» δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εσωτερικών, Ματέο Σαλβίνι. «Χάρη σε εκείνους που το πίστεψαν, ειδικά στους δήμους και τις περιφέρειες, αλλά είναι λυπηρό για εκείνους που εγκατέλειψαν.

Θα υπάρξει προστιθέμενη αξία τουλάχιστον πέντε δισεκατομμυρίων (ευρώ), 20.000 θέσεις εργασίας, καθώς και πολλοί νέοι δρόμοι και αθλητικές εγκαταστάσεις. Με τους χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες θα επιβεβαιώσουμε την αριστεία και τις ικανότητές μας στον κόσμο», πρόσθεσε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το Μιλάνο και η Στοκχόλμη ήταν οι μόνοι υποψήφιοι που απέμειναν, καθώς τέσσερις άλλες πόλεις, η ελβετική Σιόν, το Σαπόρο της Ιαπωνίας, το Γκρατς της Αυστρίας και το Κάλγκαρι στον Καναδά, που είχε φιλοξενήσει τη διοργάνωση το 1988, είχαν εγκαταλείψει εν μέσω ανησυχιών για το μέγεθος και το κόστος της εκδήλωσης.

Η Ιταλία φιλοξένησε τους χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες το 2006 στο Τορίνο, ενώ η Κορτίνα τους είχε υποδεχθεί το μακρινό 1956. «Συγχαρητήρια στο Μιλάνο και την Κορτίνα. Μπορούμε να προσβλέπουμε σε εξαιρετικούς και βιώσιμους χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες, σε μια παραδοσιακή χώρα χειμερινών σπορ» δήλωσε ο πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, Τόμας Μπαχ, μετά την ανακοίνωση του νικητή. «Το πάθος και η γνώση των Ιταλών φιλάθλων, μαζί με έμπειρους χειριστές, θα δημιουργήσουν την τέλεια ατμόσφαιρα για τους καλύτερους αθλητές στον κόσμο», πρόσθεσε.

Η Σουηδία, μια δύναμη των χειμερινών σπορ που φιλοξένησε τους θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες το 1912, έχει προσπαθήσει ανεπιτυχώς οκτώ φορές για τους χειμερινούς Ολυμπιακούς. Να υπογραμμιστεί, επίσης, πως η ιταλική πρόταση είχε ένα πλεονέκτημα έναντι των αντιπάλων της, καθώς μετά από πρόσφατη έκθεση αξιολόγησης της ΔΟΕ έδειξε πολύ ισχυρότερη τοπική στήριξη, σε ποσοστό άνω του 80% του πληθυσμού, σε σύγκριση με το λίγο περισσότερο από 50% αναφορικά με την υποψηφιότητα της Στοκχόλμης.

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης