Δύο 24ωρα μετά την απόφαση της ολλανδικής ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας (KNVB) να κατεβάσει οριστικά… ρολά για την αγωνιστική περίοδο 2019/20, μετά την κυβερνητική οδηγία για «λουκέτο» σε όλες τις αθλητικές δραστηριότητες έως την 1η Σεπτεμβρίου, το ποδόσφαιρο της Ολλανδίας μετράει ήδη τις «πληγές» του.

«Ακούμε ήδη το “συναγερμό” για τις συνέπειες στο χώρο μας. Σας ζητάμε να συνεργαστείτε μαζί μας για να βρούμε δημιουργικές και ρεαλιστικές λύσεις για το επαγγελματικό ποδόσφαιρο της χώρας» ανέφερε σε επιστολή του προς το υπουργικό συμβούλιο και τους δημάρχους όλων των μεγάλων ολλανδικών πόλεων ο διευθυντής της ομοσπονδίας Έρικ Γκούντε, λίγες μόλις ώρες μετά την… παύλα που μπήκε στο εφετινό (2019-20) πρωτάθλημα της Eredivisie και της Β΄ Ολλανδίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Πολλά από τα έξοδα αφορούν συμβόλαια που τρέχουν ήδη, έξοδα απόσβεσης, κόστη δανεισμών και συντήρησης των συλλόγων και των τμημάτων τους. Αυτά δεν είναι εύκολο να περιοριστούν στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο. Για να απορροφηθούν όλα αυτά, απαιτείται βοήθεια και συνεργασία με την κυβέρνηση για να διασφαλιστεί η επιβίωση του ποδοσφαίρου» πρόσθεσε ο Γκούντε.

Η μη ολοκλήρωση των υπολειπόμενων αγωνιστικών της περιόδου 2019-20, καθώς επίσης κι όλοι οι περιορισμοί που θα υπάρξουν στην εκκίνηση της επόμενης σεζόν, σύμφωνα με τον Γκούντε, ήδη έχουν προκαλέσει ζημία περίπου 300 εκατ. ευρώ, ενώ το εκτιμώμενο ποσό που χάνουν οι σύλλογοι ως έσοδο από τις μεταγραφές, υπολογίζεται από 60 έως 100 εκατ. ευρώ.

Η ομοσπονδία ανακοίνωσε προ ημερών τη δημιουργία ενός «ταμείου έκτακτης ανάγκης» και από την περασμένη Παρασκευή (24/04), όταν ανακοίνωσε το… λουκέτο, ζήτησε από τις πέντε ομάδες που θα αγωνιστούν στα Κύπελλα Ευρώπης της επόμενης περιόδου (Άγιαξ, Αλκμάαρ, Αϊντχόφεν, Φέγενορτ, Βίλεμ) να δωρίσουν το 25% των ευρωπαϊκών τους εσόδων από το Champions League και Europa League, προς ενίσχυση των άλλων συλλόγων του επαγγελματικού ποδοσφαίρου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί για να μην “απομονώσουμε” το ολλανδικό επαγγελματικό ποδόσφαιρο στην Ευρώπη. Αυτό θα πλήξει σοβαρά τη θέση των ολλανδικών συλλόγων για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα» πρόσθεσε ο Γκούντε, εκφράζοντας την ανησυχία του για την αδυναμία που έδειξε το ολλανδικό ποδόσφαιρο να συνεχίσει το εφετινό πρωτάθλημα, την ώρα που σε Γερμανία, Αγγλία, Ιταλία, Ισπανία όλοι κινούνται προς την κατεύθυνση επανεκκίνησης της αγωνιστικής δράσης, έστω και με μεγάλη καθυστέρηση.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης