Στο 18ο λεπτό διεκόπη οριστικά το παιχνίδι ανάμεσα στην Παρί Σεν Ζερμέν και την Μπασάκσεχιρ, καθώς οι Τούρκοι αποχώρησαν από τον αγωνιστικό χώρο του «Παρκ Ντε Πρενς», μετά από καταγγελία που έκαναν για ρατσιστικό σχόλιο εις βάρος του βοηθού προπονητή τους από τον 4ο διαιτητή.

Συγκεκριμένα, ο Πιέρ Γουεμπό κατήγγειλε ότι ο Κονσταντίν Κολτσέσκου από τη Ρουμανία τον αποκάλεσε «νέγρο».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Γιατί με αποκάλεσες νέγρο; Γιατί;» επαναλάμβανε συνεχώς ο Καμερουνέζος, ο οποίος ήταν έξω φρενών και αποβλήθηκε από τον διαιτητή, με τους Τούρκους να αποφασίζουν στη συνέχεια να αποχωρήσουν από τον αγωνιστικό χώρο ως ένδειξη διαμαρτυρίας.

 

Κάποιος από τη διαιτητική ομάδα (ήταν όλοι από τη Ρουμανία) προσπαθούσε να εξηγήσει πως στη γλώσσα τους το «Ala negru», που χρησιμοποίησε ο Κολτσέσκου, δεν είναι ρατσιστικό. Ωστόσο οι Τούρκοι δεν πείστηκαν από τα λεγόμενά του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Λίγο αργότερα στον αγωνιστικό χώρο κατέβηκε ο Βραζιλιάνος τεχνικός διευθυντής της Παρί Σεν Ζερμέν, Λεονάρντο, ενώ το ίδιο έπραξε και ο ιδιοκτήτης της γαλλικής ομάδας, Νασέρ Αλ Κελαϊφί.

Μερικά λεπτά μετά από αυτό το περιστατικό, η τουρκική ομάδα, μέσω του επίσημου λογαριασμού της στο Twitter, ανέβασε το μήνυμα: «Όχι στον ρατσισμό».

Ακολούθησαν διαβουλεύσεις στα αποδυτήρια, με το ματς όμως να διακόπτεται οριστικά.

Έρευνα της UEFA για το περιστατικό – Την Τετάρτη στις 20:55 θα συνεχιστεί το ματς

Όπως ανακοίνωσε επίσημα η UEFA, το παιχνίδι θα διεξαχθεί την Τετάρτη στις 20:55 με νέα ομάδα διαιτητών από το σημείο της διακοπής του, δηλαδή από το 18ο λεπτό.

Παράλληλα η ευρωπαϊκή ομοσπονδία ποδοσφαίρου ανέφερε ότι θα διεξαγάγει έρευνα για το περιστατικό, επισημαίνοντας παράλληλα ότι ο ρατσισμός και ο διαχωρισμός σε όλες τις μορφές τους δεν έχουν καμία θέση στον χώρο του ποδοσφαίρου. 

Το χρονικό

Στο 18ο λεπτό ο βοηθός προπονητή της φιλοξενούμενης ομάδας, Πιέρ Γουεμπό, διαμαρτυρήθηκε έντονα για μία φάση.

Τότε ακούγεται ο τέταρτος διαιτητής να ενημερώνει τον πρώτο διαιτητή, Οβίντιου Χάτσεγκαν, πως υπάρχει συμπεριφορά που πρέπει να τιμωρηθεί στον πάγκο του τουρκικού συλλόγου.

Εν συνεχεία ο πρώτος διαιτητής του ματς τον ρωτά ποιον πρέπει να παρατηρήσει με κίτρινη κάρτα. «Ala negru» του απαντά ο Κονσταντίν Κολτσέσκου, που στα ρουμανικά σημαίνει «τον μαύρο», προσθέτοντας: «Τον μαύρο εκεί, πήγαινε δες ποιος είναι, δεν πρέπει να φέρεται έτσι».

Η λέξη «νέγρος», όπως ήταν φυσικό, εξόργισε τον Γουεμπό, που είδε την κόκκινη και ξέσπασε κατά του Κολτσέσκου, ζητώντας του εξηγήσεις για τη συμπεριφορά του, ενώ φώναζε διαρκώς: «Γιατί με είπες νέγρο;».

Μάλιστα ο προπονητής της Μπασάκσεχιρ, Οκάν Μπουρούκ, λίγο αργότερα, απευθυνόμενος στον 4ο διαιτητή, είπε: «Τον απέβαλες επειδή είναι νέγρος».

 

 

 

Εμπαπέ στο Twitter: «Κύριε Γουεμπό, είμαστε μαζί σου»

Οι δύο αστέρες της Παρί Σεν Ζερμέν, ο Νεϊμάρ και ο Εμπαπέ, ενημερώθηκαν από την πλευρά των Τούρκων για το θέμα, γεγονός που έφερε άμεσα και τη γαλλική ομάδα στα αποδυτήρια, σε μία κίνηση στήριξης προς τους φιλοξενούμενους.

Μάλιστα ο Γάλλος παγκόσμιος πρωταθλητής με ανάρτησή του στο Twitter στήριξε τον βοηθό προπονητή των Τούρκων γράφοντας: «Πείτε “όχι” στον ρατσισμό. Κύριε Γουεμπό, είμαστε μαζί σου».

Ερντογάν: «Πιστεύω ότι η UEFA θα λάβει τα απαραίτητα μέτρα»

Ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, πήρε θέση μέσω των social media για όσα συνέβησαν το βράδυ της Τρίτης στο «Παρκ Ντε Πρενς».

Συγκεκριμένα, με μήνυμά του στο Twitter, καταδίκασε αυτό το περιστατικό, τονίζοντας ότι περιμένει από την UEFA να λάβει τα απαραίτητα μέτρα.

«Καταδικάζω απερίφραστα τη ρατσιστική επίθεση που δέθηκε ο βοηθός προπονητή της Μπασάκσεχιρ, Πιέρ Γουεμπό, από διαιτητή της αναμέτρησης. Πιστεύω ότι η UEFA θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα. Είμαστε όλοι άνευ όρων κατά του ρατσισμού και των διακρίσεων στον αθλητισμό και σε όλους τους τομείς της ζωής», ήταν το μήνυμα του Τούρκου προέδρου.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης