Με τετραετή αποκλεισμό για παράβαση του κανονισμού ντόπινγκ τιμωρήθηκε ο Κενυάτης πρώην κάτοχος του παγκόσμιου ρεκόρ στον ημιμαραθώνιο, Άμπραχαμ Κίπτουμ από την Ένωση για την Ακεραιότητα του Κλασικού Αθλητισμού (AIU).

Η AIU, η οποία επιβλέπει ζητήματα ακεραιότητας στον κλασικό αθλητισμό, συμπεριλαμβανομένου του ντόπινγκ, είχε επιβάλει αρχικά προσωρινό αποκλεισμό από τις 26 Απριλίου στον 30χρονο δρομέα για παρατυπίες που διαπιστώθηκαν στο βιολογικό διαβατήριό του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο βιολογικό διαβατήριο χρησιμοποιείται η μέθοδος των εξετάσεων αίματος για να ανιχνευθεί η πιθανότητα ύπαρξης ντόπινγκ, αλλά δεν ερευνώνται συγκεκριμένες ουσίες.

Η ποινή του Κίπτουμ αρχίζει να μετρά από τον περασμένο Απρίλιο, ενώ ακυρώθηκε και το αποτέλεσμα του αγώνα του τον Οκτώβριο (28) του 2018 στον ημιμαραθώνιο της Βαλένθια, όπου είχε τερματίσει σε 58 λεπτά και 18 δευτερόλεπτα και το οποίο αποτελούσε παγκόσμιο ρεκόρ στην απόσταση.

Μάλιστα, η επίδοση του Κενυάτη αθλητή ήταν κατά 5 δεύτερα καλύτερη από το προηγούμενο ρεκόρ που είχε σημειώσει ο Ζερσενάι Ταντέσε στη Λισαβόνα το 2010.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο συμπατριώτης του Κίπτουμ, Τζέφρεϊ Καμουόρορ, συνέτριψε κατά 17 δεύτερα (58:01) τον Σεπτέμβριο (15) στην Κοπεγχάγη το παγκόσμιο ρεκόρ στον ημιμαραθώνιο.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης