Η 7η Οκτωβρίου του 2021 θα μείνει για πάντα χαραγμένη στη μνήμη των φιλάθλων της Νιούκαστλ.

Το μαντάτο που περίμεναν οι φίλοι των «ανθρακωρύχων» εδώ και τόσο καιρό ήταν πλέον γεγονός.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η αγαπημένη τους ομάδα άλλαξε σελίδα και πέρασε στο κρατικό fund του πρίγκιπα Σαλμάν PIF (80%) και τους συνεταίρους του στην ίδια κοινοπραξία, PCP Capital Partners (10%) και RB Sports & Media (10%)

Το πολυπόθητο «ΟΚ» από την Πρέμιερ Λιγκ ήρθε, μετά από διαπραγματεύσεις και δικαστικής διαμάχης, με τον Μάικλ Άσλεϊ να παραχωρεί εν τέλει τις μετοχές του στον 36χρονο πρίγκιπα διάδοχο της Σαουδικής Αραβίας, Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, έναντι του ποσού των 353 εκατομμυρίων ευρώ.

 

Στο άκουσμα της είδησης για την αλλαγή σελίδας στη Νιούκαστλ οι φίλαθλοι της ομάδας έσπευσαν να πανηγυρίσουν στο «Σεντ Τζέιμς Παρκ», ανάβοντας καπνογόνα και τραγουδώντας συνθήματα για την αγαπημένη τους ομάδα.

Κι αυτό γιατί με την εξαγορά της ομάδας από τους πανίσχυρους Σαουδάραβες είναι αισιόδοξοι ότι οι «ανθρακωρύχοι» θα γιγαντωθούν και θα έρθουν γι’αυτούς πολύ καλύτερες ημέρες. Άλλωστε οι σχέσεις των οπαδών του συλλόγου με τον επί σειρά ετών ιδιοκτήτη της ομάδας, Μάικ Άσλεϊ, ως γνωστόν, δεν ήταν καθόλου καλές.

Σύμφωνα με την «Daily Mail», η συγκεκριμένη συμφωνία θα καταστήσει αυτόματα τις «καρακάξες» έναν από τους πλουσιότερους συλλόγους στον κόσμο.

Kι αυτό γιατί η περιουσία των νέων ιδιοκτητών της εκτιμάται πως είναι 10 φορές μεγαλύτερη από εκείνη των ιδιοκτητών της Μάντσεστερ Σίτι και σχεδόν 50 φορές μεγαλύτερη από την περιουσία των ιδιοκτητών της Παρί Σεν Ζερμέν.

Ποιος είναι ο πρίγκιπας Σαλμάν που μπαίνει στην Πρέμιερ Λιγκ

Ενδιαφέρον όμως παρουσιάζει να δούμε ποιο θα είναι το νέο «αφεντικό» στον σύλλογο, που άλλαξε χέρια μετά από 14 χρόνια και ονειρεύεται έναν σημαντικό τίτλο μετά το μακρινό 1955.

Ο πρίγκιπας Σαλμάν, ο οποίος προστέθηκε στη «χρυσή λίστα» των κροίσων της Αραβίας, που εμπλέκονται στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο, το τελευταίο διάστημα κρατούσε χαμηλό προφίλ, ενδεχομένως και εξαιτίας των αντιδράσεων για την εμπλοκή του στη δολοφονία του αντιφρονούντος δημοσιογράφου, Τζαμάλ Κασόγκι.

Πάντως φρόντισε να προκαλέσει αίσθηση τόσο στην Αγγλία όσο και γενικά σε όλη την Ευρώπη με το χρυσό deal με τις «καρακάξες».

Το ακριβές μέγεθος της περιουσίας των 15.000 μελών της βασιλικής οικογένειας της Σαουδικής Αραβίας σύμφωνα με βρετανικά ΜΜΕ αγγίζει ένα ποσό κοντά στο 1,4 τρισ. ευρώ.

Ο MBS, όπως αποκαλείται λόγω των αρχικών του, εκτός από διάδοχος του θρόνου είναι παράλληλα αναπληρωτής πρωθυπουργός, πρόεδρος του Οικονομικού και Αναπτυξιακού Συμβουλίου, πρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας και Υπουργός Άμυνας.

Άξιο αναφοράς είναι ότι στην τελευταία θέση τον τοποθέτησε ο πατέρας του, ο βασιλιάς Σαλμάν μπιν Αμπντουλαζίζ αλ Σαούντ, ο οποίος έλαβε το χρίσμα τον Ιανουάριο του 2015, όταν πέθανε ο ετεροθαλής αδερφός του, βασιλιάς Αμπντάλα, σε ηλικία 90 ετών.

Μία από τις πρώτες ενέργειες του πρίγκιπα Σαλμάν ως Υπουργός Άμυνας ήταν να κυρήξει πόλεμο εναντίον της Υεμένης, όταν ανέλαβαν την εξουσία οι εξεγερμένοι Χούτι τον Μάρτιο του 2015. 

Με τον Τραμπ

Στο αναπτυξιακό πλάνο για τη χώρα του που παρουσίασε το 2016 μεταξύ άλλων περιλαμβανόταν σε αυτό η ενίσχυση του εκπαιδευτικού τομέα, η αύξηση των θέσεων εργασίας, καθώς και επενδύσεις στον χώρο της ψυχαγωγίας.

Επί ημερών του επιτράπηκε μετά από δεκαετίες η δημιουργία ιδιωτικών κινηματογράφων.

Νωρίτερα με την ίδρυση του «Sports Development Fund» (φορέας του Οικονομικού και Αναπτυξιακού Συμβουλίου που ηγείται ο ίδιος), υποστήριξε οικονομικά τους αθλητικούς συλλόγους και τις αθλητικές δραστηριότητες της χώρας.

Επιπροσθέτως χρηματοδότησε τις ομάδες με 300 εκατ. τις ομάδες της χώρας για να καλύψει τα χρέη τους και να τους επιτρέψει να επενδύσουν, καθώς προκαλούσαν προβλήματα στην εικόνα της Σαουδικής Αραβίας.

Κι αυτό γιατί στη FIFA είχαν φτάσει 107 υποθέσεις για απλήρωτη εργασία από ποδοσφαιριστές που αγωνίζονταν στη χώρα.

Στόχος του MBS ήταν η Σαουδική Αραβία να κάνει αλλαγή πλεύσης και από μία υπερσυντηρητική χώρα να μετατραπεί σε μετριοπαθές κράτος.

Mε τον Βλαντιμίρ Πούτιν

Τον Σεπτέμβριο του 2017 προσέφερε ορισμένα δικαιώματα στις γυναίκες, όπως τη δυνατότητα να οδηγούν,  κατόπιν βέβαια άδειας του άντρα τους ή της οικογένειάς τους.

Μάλιστα τον ίδιο μήνα, επετράπη η συμμετοχή γυναικών στους εορτασμούς της εθνικής ημέρας της Σαουδικής Αραβίας.

Το ημερολόγιο έγραφε 12 Ιανουαρίου 2018, όταν χιλιάδες γυναίκες βρέθηκαν στην κερκίδα του γηπέδου της Τζέντα για την αναμέτρηση του πρωταθλήματος μεταξύ Αλ Αχλί και Αλ Μπατίν.

Αυτή ήταν η πρώτη φορά που οι εξέδρες ενός γηπέδου ποδοσφαίρου φιλοξενούσαν γυναίκες, έστω και σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους, όπου κάθονται και οι οικογένειες, προκειμένου να μην έρχονται σε επαφή με άντρες.

Πόσα χρήματα μπορεί να δαπανήσει η Νιούκαστλ για μεταγραφές;

Η Νιούκαστλ θα μπορεί να δαπανήσει έως και 250 εκατομμύρια ευρώ (200 εκατομμύρια λίρες) για να ενισχύσει την ομάδα της τα επόμενα τρία χρόνια, πέρα από το όριο του οικονομικού Fair Play της Αγγλίας και χωρίς να «σπάσει» τους κανόνες, αναφέρει η Daily Mail.

Οι οικονομικοί κανονισμοί στην Αγγλία επιτρέπουν ζημία στον προϋπολογισμό έως και 105 εκατομμύρια λίρες (περίπου 125 εκατομμύρια ευρώ) σε τρεις σεζόν υπό ανάλυση, καθαρά από δαπάνες στον τομέα των υποδομών και των ακαδημιών.

Παρά τις πολυάριθμες επιθέσεις από τους οπαδούς των «Μάγκπις», ο πρώην πια ιδιοκτήτης ο Μάικ Άσλεϊ αφήνει τον σύλλογο σε σταθερή οικονομική θέση: τα τελευταία τρία χρόνια, η Νιούκαστλ είχε συνολικά κέρδη 38 εκατομμυρίων λιρών, ενώ 50 εκατομμύρια λίρες ήταν οι δαπάνες για υποδομές και τις ακαδημίες.

Συνεπώς, σύμφωνα με την« Daily Mail», εκτός από την επιτρεπόμενη απώλεια 105 εκατομμυρίων, η Νιούκαστλ θα έχει επιπλέον 88 εκατομμύρια «κουμπαρά» που προέρχονται από προηγούμενες σεζόν, συνολικά περίπου 193 εκατομμύρια, το οποίο αντιπροσωπεύει το ποσό που θα η αγγλική ομάδα θα μπορεί να υπερβεί στον προϋπολογισμό τις επόμενες σεζόν.

«Παρ΄ όλα τα λάθη του Μάικ Άσλεϊ, θα ήθελα πολύ να αγοράσω ένα σύλλογο απ΄ αυτόν», δήλωσε στην Sportsmail ο ειδικός στα οικονομικά του ποδοσφαίρου, Κίραν Μαγκουάιρ.

«Υπάρχει πολύς χώρος για να αυξηθούν οι επενδύσεις στο Νιούκαστλ, εάν οι νέοι ιδιοκτήτες το επιλέξουν. Υπάρχουν πολλά περιθώρια για αυξημένα εμπορικά έσοδα και χορηγίες από την ίδια τη Σαουδική Αραβία. Το είδαμε με τη Μάντσεστερ Σίτι. Θα μπορούσαν να υπογράψουν συμφωνίες στην περιοχή από την οποία προέρχονται οι ιδιοκτήτες. Αναμένω ότι οι νέες εμπορικές συμφωνίες θα υπογραφούν αρκετά γρήγορα: πρώτα το γήπεδο, μετά ο χορηγός της φανέλας».

Στάβελι: «Η Νιούκαστλ αξίζει να είναι στην κορυφή της Premier League»

Η Αμάντα Στάβελι, πρόσωπο «κλειδί» στην εξαγορά του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών της Νιούκαστλ την Πέμπτη (07/10) από το σαουδαραβικό «κονσόρτσιουμ» αντί 353 εκατ. ευρώ (300 εκατ. λίρες), τόνισε πως ο πρώτος στόχος των νέων ιδιοκτητών της αγγλικής ομάδας είναι να επαναφέρουν τους «ανθρακωρύχους» στην κορυφή της Premier League.

«Η Νιούκαστλ αξίζει να είναι στην κορυφή της Premier League. Θέλουμε να φτάσουμε εκεί. Θα χρειαστεί χρόνος, αλλά θα φτάσουμε εκεί», δήλωσε με πολύ μεγάλη αυτοπεποίθηση η Στάβελι, η οποία κατέχει τον τίτλο της διευθύνουσας συμβούλου στην PCP Capital Partners, που κατέχει πλέον το 10% των μετοχών του κλαμπ.

Η Αμάντα Στάβελι

Η 48χρονη απόφοιτος του Cambridge, που συμμετείχε στην εξαγορά της Μάντσεστερ Σίτι το 2008 από τη βασιλική οικογένεια του Αμπού Ντάμπι, έγινε δεκτή με ενθουσιασμό από οπαδούς της Νιούκαστλ έξω από το ξενοδοχείο “Jesmond Dene”, όπου η κοινοπραξία, με επικεφαλής το Ταμείο Δημοσίων Επενδύσεων της Σαουδικής Αραβίας (PIF), ανέμενε την επικύρωση της συμφωνίας από την Premier League.

«Μας πήρε τέσσερα χρόνια για να φτάσουμε εδώ που είμαστε σήμερα. Είμαστε εδώ για να επενδύσουμε, είμαστε υπομονετικοί, το PIF είναι ένα αυτόνομο επενδυτικό ταμείο με εμπορική κίνηση και μαζί με τον Τζέιμι Ρέιμπεν είμαστε εδώ για να αποτελέσουμε τους θεματοφύλακες του συλλόγου» τόνισε προς τον κόσμο της ομάδας.

Αναλύοντας το πλάνο για την ενίσχυση της ομάδας η Στάβελι, που θα πάρει θέση στο νέο διοικητικό σχήμα της Νιούκαστλ (ενώ ο Ρέιμπεν θα γίνει διευθυντής) τόνισε πως «…είμαστε πολύ ενθουσιασμένοι με τη μεταγραφική προοπτική, αλλά πρέπει να εργαστούμε εντός του πλαισίου του Financial Fair Play και να διασφαλίσουμε ότι αυτό θα γίνει μακροπρόθεσμα. Αλλά θέλουμε να πάρουμε τους καλύτερους σε κάθε επίπεδο και θα τους πάρουμε».

Αναφορικά με τον προπονητή της ομάδας, τον 60χρονο Στιβ Μπρους η Στάβελι τόνισε πως «…γνωριστήκαμε ήδη και ανυπομονούμε να μιλήσουμε μαζί του τις επόμενες ημέρες. Στηρίζουμε τον Στιβ και δεν πρόκειται να μιλήσουμε για προπονητές ή μεγάλες μεταγραφές. Θα κάνουμε πρώτα μία πολύ καλή ανάλυση όλων των δεδομένων».

Φίλαθλοι της Νιούκαστλ πανηγυρίζουν την αλλαγή σελίδας στην ομάδα τους

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης