Αλλάζει από την περίοδο 2016-17 ο «χάρτης» των τηλεοπτικών δικαιωμάτων του ισπανικού ποδοσφαιρικού πρωταθλήματος, καθώς καθιερώνεται με νόμο η κεντρική διαχείριση από την επαγγελματική λίγκα.

Με τον τρόπο αυτό ικανοποιείται ένα χρόνιο αίτημα των μικρομεσαίων (κυρίως) συλλόγων, που επί σειρά ετών έβλεπαν τη Ρεάλ και τη Μπαρτσελόνα να πωλούν αντί αστρονομικών ποσών τα δικαιώματα των εντός έδρας αγώνων τους, ενώ άλλες ομάδες βολεύονταν με… ψίχουλα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οπως εξήγησε ο υπουργός Αθλητισμού της Ισπανίας, Χοσέ Ιγνάθιο Βερτ, το 90% των εσόδων θα πηγαίνει στις ομάδες της Πριμέρα Ντιβιζόν και το υπόλοιπο 10% στη δεύτερη κατηγορία. Το ήμισυ των χρημάτων θα μοιράζεται ισόποσα στους 20 συλλόγους και το υπόλοιπο ανάλογα με την αγωνιστική πορεία τους (σε βάθος πενταετίας), το μέγεθος και την εμπορικότητά τους.

Φυσικά οι δύο «αιώνιοι» θα συνεχίσουν να παίρνουν τη «μερίδα του λεόντος», όμως η «ψαλίδα» με ομάδες όπως η Ατλέτικο, η Βαλένθια και η Σεβίλη θα μικρύνει αισθητά, ενώ παράλληλα αναμένεται να πάρουν «ανάσα» οι μικρότεροι σύλλογοι, αρκετοί εκ των οποίων αντιμετωπίζουν μεγάλα οικονομικά προβλήματα.

Η Πριμέρα Ντιβιζόν ήταν το τελευταίο από τα μεγάλα πρωταθλήματα της Ευρώπης όπου κάθε σύλλογος διαπραγματευόταν και πωλούσε αυτόνομα τα τηλεοπτικά δικαιώματα των εντός έδρας αγώνων του. Το υπάρχον καθεστώς θα διατηρηθεί και του χρόνου, με την Μπαρτσελόνα να έχει λαμβάνειν 140 εκατ. ευρώ από τη συμφωνία της με την Telefonica, ενώ σε ανάλογα μεγέθη κινείται και το συμβόλαιο της Ρεάλ με τη Mediapro.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι δύο αυτές εταιρείες θεωρείται ότι θα… κονταροχτυπηθούν για την εξασφάλιση των -κεντρικοποιημένων πλέον- τηλεοπτικών δικαιωμάτων από τη μεθεπόμενη περίοδο, με τις εκτιμήσεις να ανεβάζουν το προβλεπόμενο κόστος γύρω στο 1 δισ. ευρώ.

Ακόμη κι έτσι, το ισπανικό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου θα παραμείνει αρκετά πιο… φτηνό σε σχέση με την αγγλική πρέμιερ λιγκ, τα τηλεοπτικά δικαιώματα της οποίας για την τριετία 2016-19 παραχωρήθηκαν στο Sky και την British Telecoms αντί περίπου 2.4 εκατ. ευρώ ετησίως.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης