Ως «αλλόκοτη» και «παράλογη» χαρακτήρισε η FIFA την απόφαση της περασμένης εβδομάδας των ελβετικών αρχών για εκκίνηση ποινικών διαδικασιών εναντίον του προέδρου της παγκόσμιας ποδοσφαιρικής συνομοσπονδίας, Τζιάνι Ινφαντίνο.

Οι ελβετικές αρχές δήλωσαν την Πέμπτη (30/7) πως έχει ήδη ξεκινήσει η εν λόγω διαδικασία κατά του σημερινού προέδρου της FIFA, από ειδικό εισαγγελέα ο οποίος εξετάζει τις συναντήσεις που είχε ο Ινφαντίνο με τον Γενικό Εισαγγελέα της Ελβετίας, Μίχαελ Λαουμπέρ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Λαουμπέρ και ο Ινφαντίνο έχουν ήδη αρνηθεί πως υπήρχε κάτι το μεμπτό στις συγκεκριμένες συναντήσεις τους. «Δεν υπάρχει καμία πραγματική βάση για αυτήν την έρευνα για πιθανές εγκληματικές πράξεις» δήλωσε ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας της FIFA, Αλασντάιρ Μπελ, σε συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης τη Δευτέρα (3/8). Και πρόσθεσε:

«Δεν υπάρχει περιγραφή ποινικής συμπεριφοράς, οποιουδήποτε είδους που να έχει κοινοποιηθεί στη FIFA. Υπάρχει κάτι λίγο τρομακτικό και άδικο σε όλα αυτά, επειδή είμαστε 100% σίγουροι ότι δεν θα υπάρξει ποτέ ποινική κατηγορία εναντίον του προέδρου της FIFA.

Αλλά έχουμε μια κατάσταση όπου, αντικειμενικά, έχει δημιουργηθεί “ζημιά” τόσο στη FIFA όσο και στον πρόεδρο της FIFA, μόνο και μόνο λόγω της ύπαρξης αυτής της εγκληματικής έρευνας».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο επιτηρητής της υπόθεσης από το γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα (OAG) δήλωσε την Πέμπτη (31/7) ότι ο ειδικός εισαγγελέας, Στέφαν Κέλερ, είχε βρει «ενδείξεις εγκληματικής συμπεριφοράς που σχετίζονται με τις συναντήσεις των δύο ανδρών». Ο Κέλερ διορίστηκε τον Ιούνιο για να εξετάσει καταγγελίες εναντίον των δύο ανδρών και άλλων.

Η διαδικασία αφορούσε κατάχρηση δημοσίου αξιώματος, παραβίαση του επίσημου απορρήτου, παροχή συνεργασίας και βοήθειας σε παραβάτες και «υποκίνηση σε αυτές τις πράξεις», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά η Εισαγγελία.

«Εάν κάποιος ξεκινήσει μια ποινική έρευνα, πρέπει να υπάρχει ένας καλός λόγος. Κι εδώ δεν έχουμε λόγους…» δήλωσε ο Μπελ, συμπληρώνοντας πως «… έχουμε κάποια ανώνυμα παράπονα, αλλά δεν ξέρουμε ποιος τα έκανε».

Η FIFA ανέφερε επίσης ότι, κατά τη διάρκεια των συναντήσεων που πραγματοποιήθηκαν το 2016 και το 2017, η OAG διεξήγαγε έρευνες σε περισσότερες από 20 υποθέσεις που αφορούσαν ένα σκάνδαλο, στο οποίο εμπλέκεται η παγκόσμια συνομοσπονδία, πριν εκλεγεί ο Ινφαντίνο πρόεδρος το 2016.

«Είναι σαν να πηγαίνετε στον πλέον ανώτερο αξιωματικό της χώρας, για να προσφέρετε πληροφορίες για μια ποινική έρευνα και στη συνέχεια καταλήγετε να είστε το ίδιο το αντικείμενο ποινικής έρευνας» σχολίασε ο Μπελ, υποστηρίζοντας σε όλη αυτή τη διαδικασία τον Ινφαντίνο. Και κατέληξε λέγοντας: «Γι’ αυτό λέμε ότι υπάρχει κάτι παράλογο σε όλο αυτό…».

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης