Στα «άδυτα των αδύτων» της κλήρωσης του Τζόκερ

Στα «άδυτα των αδύτων» της κλήρωσης του Τζόκερ
Ποιος δεν έχει ονειρευτεί ότι κέρδισε το… Τζόκερ. Ένα από τα δημοφιλέστερα παιχνίδια του ΟΠΑΠ στην χώρα μας συμπληρώνει 20 χρόνια στη ζωή των Ελλήνων. Από το 1997 μέχρι και σήμερα το Τζόκερ παραμένει προσιτό και εύκολο ακόμη και για τον πιο αρχάριο παίκτη που θέλει να δοκιμάσει την τύχη του.

Συντηρεί το «όνειρο» για μια μεγάλη αλλαγή στη ζωή του μέσου ανθρώπου ή έστω για μια διαφυγή από τρέχοντα προβλήματα. Το συντηρεί «μοιράζοντας» εκατομμύρια σε κάποιους τυχερούς, αλλά και συντηρώντας σειρά ερωτημάτων, αστικών μύθων, έως και θεωρίες συνωμοσίας.

Ο ΟΠΑΠ διαχρονικά αγωνίζεται να εξασφαλίσει την πιο διαφανή, αξιόπιστη και αδιάβλητη διαδικασία στην κλήρωση του Τζόκερ. Τα κάθε είδους λογικά επιχειρήματα όμως φαίνεται να μην πείθουν όσους υιοθετούν έναν σκεπτικισμό έναντι της διαδικασίας.

Το Zougla.gr εισήλθε στα «άδυτα των αδύτων» του Τζόκερ και κατέγραψε όλη τη διαδικασία που ακολουθείται για την κλήρωση των τυχερών αριθμών, από το ειδικό χρηματοκιβώτιο που φυλάσσονται τα εξειδικευμένα μπαλάκια, τη διαδικασία ζύγισης τους, την ειδική βαλίτσα μεταφοράς τους, τις κληρωτίδες και τον τρόπο λειτουργίας τους, τα μέλη της επιτροπής του Κράτους ως και την τελική εικόνα που παρακολουθούν εκατομμύρια τηλεθεατές με το δελτίο στο χέρι.

Δείτε το ρεπορτάζ:
Ας αρχίσουμε όμως με τη βοήθεια του ίδιου του ΟΠΑΠ να απαντάμε στα κυρίαρχα ερωτήματα που απασχολούν τους παίκτες.

Πόσο κοστίζει αν συμπληρώσουμε όλους τους αριθμούς του δελτίου

Εάν κάποιος παίκτης επιδιώξει να επιλέξει όλα τα νούμερα του 1ου πεδίου (και τα 45) και όλα τα Τζόκερ (και τα 20) από το 2ο πεδίο, τότε δημιουργούνται 24.435.180 μοναδικές στήλες. Ένα τέτοιο δελτίο θα κοστίσει 12.217.590 ευρώ

Ενδιαφέροντα στατιστικά

• Το Τζόκερ στα 20 χρόνια της παρουσίας του στην ελληνική αγορά έχει μοιράσει συνολικά πάνω από € 1δις (συγκεκριμένα € 1.117.399.224) στους νικητές της 1ης κατηγορίας. Και επιπλέον € 1,5δις στις μικρότερες κατηγορίες!

• Έκανε εκατομμυριούχους περισσότερα από 600 άτομα!

• Ο αριθμός με τις περισσότερες εμφανίσεις είναι το 37 (263 εμφανίσεις), ενώ ο αριθμός Τζόκερ είναι το 16 (120 εμφανίσεις).
Από τις πιο «δυνατές» κληρώσεις στην πρόσφατη ιστορία του παιχνιδιού είναι:

• 15 Απριλίου 2010: 19,3 εκατ. ευρώ με ρεκόρ συμμετοχής 50 εκατομμύρια στήλες

• 6 Νοεμβρίου 2014: 18,4 εκατ. ευρώ με 39 εκατομμύρια στήλες

• 13 Δεκεμβρίου 2015: 15,5 εκατ. ευρώ

• 10 Νοεμβρίου 2016: 13,8 εκατ. ευρώ

• 16 Φεβρουαρίου 2017: 16,4 εκατ. ευρώ *τα περισσότερα χρήματα που δόθηκαν ποτέ στην ιστορία του παιχνιδιού σε έναν μόνο νικητή

Οι διαδικασίες πίσω από τη μεγάλη στιγμή της κλήρωσης…

Συγκεντρώσαμε και σας παρουσιάζουμε παρακάτω τα πιο συχνά ερωτήματα των παικτών, ενώ παράλληλα εξηγούμε τι ισχύει στην πραγματικότητα:

Πως διασφαλίζεται το αδιάβλητο και η αξιοπιστία των κληρώσεων; Πως ελέγχονται οι κληρώσεις;

Για να διασφαλιστεί η αξιοπιστία και το αδιάβλητο των κληρώσεων, ο ΟΠΑΠ πραγματοποιεί μια σειρά από διαδικασίες που ορίζονται από τη νομοθεσία του παιχνιδιού:

1. Οι κληρώσεις γίνονται παρουσία Ανεξάρτητης Επιτροπής Κληρώσεων (ΕΚ) που αποτελείται από μέλη που ορίζονται από το Υπουργείο Πολιτισμού & Αθλητισμού, τα οποία πιστοποιούν ότι έχουν τηρηθεί όλες οι απαραίτητες διαδικασίες (α. τελική έγκριση από την Επιτροπή Ελέγχου β. η διαδικασία δοκιμαστικών κληρώσεων) για το αδιάβλητο της κλήρωσης.

2. Πριν ξεκινήσει η διαδικασία της κάθε κλήρωσης πραγματοποιούνται έλεγχοι στις κληρωτίδες και στα σφαιρίδια από την Επιτροπή Κληρώσεων του Υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού. Πιο συγκεκριμένα, γίνονται δοκιμαστικές κληρώσεις για τον έλεγχο των κληρωτίδων και επιλέγεται τυχαία από την ΕΚ μια από τις τρεις διαθέσιμες σειρές σφαιριδίων. Τα σφαιρίδια ζυγίζονται με ζυγαριά ακριβείας, ώστε σε κάθε κλήρωση να πιστοποιείται ότι οι αποκλίσεις από το βάρος που ορίζει ο κατασκευαστής, σε καμία περίπτωση δεν ξεπερνούν τα 0,4 γραμμάρια.

3. Οι ζυγαριές ακριβείας, οι μηχανικές κληρωτίδες και τα σφαιρίδια είναι πιστοποιημένα από διεθνώς πιστοποιημένους κατασκευαστές. Δύο φορές το χρόνο γίνεται διακρίβωση για τη σωστή λειτουργία των ζυγαριών ακριβείας.4. Την διαδικασία ελέγχου των κληρωτίδων και των σφαιριδίων, καθώς και τη ζωντανή κλήρωση, μπορεί να την παρακολουθήσει οποιοσδήποτε εκδηλώσει ενδιαφέρον.

5. Η μετάδοση των κληρώσεων γίνεται ζωντανά από τηλεοπτικό κανάλι πανελλήνιας εμβέλειας διασφαλίζοντας και με αυτό τον τρόπο το αδιάβλητο της διαδικασίας.Τι γίνεται στο διάστημα των 30 λεπτών από τη στιγμή που κλείνει η κατάθεση δελτίων (21:30) μέχρι την έναρξη της κλήρωσης (περίπου 22:00);

Το τριαντάλεπτο που μεσολαβεί από το κλείσιμο των συμμετοχών (21:30) μέχρι την έναρξη της κλήρωσης (22:00) είναι ο ελάχιστος χρόνος που απαιτείται για να τηρηθούν όλες οι διαδικασίες που προβλέπει ο νόμος, ώστε να διασφαλιστεί το αδιάβλητο της διαδικασίας.

Συγκεκριμένα, με την ολοκλήρωση της κατάθεσης των δελτίων στις 21:30, ασφαλίζεται με κλειδάριθμο το ηλεκτρονικό αρχείο που περιέχει όλες τις συμμετοχές. Αμέσως μετά το αρχείο αποστέλλεται ηλεκτρονικά στην Ανεξάρτητη Επιτροπή Ελέγχου Κληρώσεων του Υπουργείου Πολιτισμού και όλες οι συμμετοχές φορτώνονται στο ανεξάρτητο σύστημα της Επιτροπής, η οποία πιστοποιεί την εγκυρότητα του αρχείου.Μόνο μετά τη διασφάλιση των στοιχείων, η Επιτροπή Ελέγχου δίνει το τελικό ΟΚ για την έναρξη της κλήρωσης. H Επιτροπή Ελέγχου αποτελείται από μέλη που ορίζονται από το Υπουργείο Πολιτισμού & Αθλητισμού και έχει ως κύριο μέλημά της να ελέγχει και να πιστοποιεί κάθε φορά ότι έχουν τηρηθεί όλες διαδικασίες που είναι απαραίτητες για τη διασφάλιση των δελτίων πριν την έναρξη της κλήρωσης.

Γιατί δεν μαθαίνουμε ποτέ τα ονόματα των μεγάλων νικητών του ΤΖΟΚΕΡ;

Η ανωνυμία του εκάστοτε νικητή του Τζόκερ προστατεύεται από την Ελληνική Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, η οποία δεν επιτρέπει τη δημοσιοποίηση οποιουδήποτε στοιχείου αφορά το μεγάλο νικητή χωρίς το άτομο να έχει δώσει τη συγκατάθεσή του.

Ο ΟΠΑΠ σέβεται το δικαίωμα που έχουν οι παίκτες να μην δημοσιοποιούν τα προσωπικά τους στοιχεία, και για το λόγο αυτό δεν μπορεί να μοιραστεί δημόσια οποιοδήποτε στοιχείο μπορεί να οδηγήσει στην ταυτοποίηση του μεγάλου νικητή. Ωστόσο, το τυχερό πρακτορείο, το κόστος και ο τρόπος συμμετοχής του δελτίου επικοινωνούνται με Δελτίο Τύπου, το οποίο αναρτάται και στο www.opap.gr. Επίσης, τα πρακτορεία στα οποία έχουν παιχτεί τα τυχερά δελτία αναρτούν αφίσες με το μήνυμα «Εδώ, βρέθηκε το τυχερό δελτίο που κερδίζει το € ΧΧΧ ποσό».

Γενικά, το θεσμικό πλαίσιο της προστασίας των προσωπικών δεδομένων είναι διαφορετικό μεταξύ χωρών. Υπάρχουν όντως χώρες στις οποίες επιτρέπεται η δημοσιοποίηση των στοιχείων των νικητών χωρίς την συγκατάθεσή τους. Στις χώρες αυτές συνήθως το μεγάλο χρηματικό έπαθλο δεν καταβάλλεται εφάπαξ, αλλά σε δόσεις καθ’ όλη τη διάρκεια ζωής του μεγάλου νικητή. Αυτό αποτελεί και μια μορφή προστασίας του νικητή, από τη στιγμή που το όνομά του φανερώνεται στο ευρύ κοινό.Ισχύει ότι τα ΤΖΑΚΠΟΤ αυξάνονται τις μεγάλες γιορτές (π.χ. Χριστούγεννα); Συμβαίνουν περισσότερα ΤΖΑΚΠΟΤ σήμερα σε σχέση με το παρελθόν;

Τα αποτελέσματα του παιχνιδιού είναι τυχαία και κάθε συνδυασμός 5+1 έχει τις ίδιες πιθανότητες να εμφανιστεί στην κλήρωση. Κάθε φορά που πραγματοποιείται η κλήρωση και δεν προκύπτει τυχερό δελτίο που να έχει προβλέψει τον συνδυασμό 5+1, τότε έχουμε ΤΖΑΚΠΟΤ και το διανεμόμενο ποσό για την 1η κατηγορία αυτής της κλήρωσης μεταφέρεται στην επόμενη κλήρωση.

Το αν θα υπάρξει ή όχι ΤΖΑΚΠΟΤ είναι ένα τυχαίο γεγονός που δεν μπορεί να προβλεφθεί. Η κάθε κλήρωση είναι ανεξάρτητη της προηγούμενης.

Ο μύθος ότι το Τζόκερ αυξάνει τα «ΤΖΑΚΠΟΤ» του κατά τις γιορτές των Χριστουγέννων έχει τη ρίζα της στην ιστορία του παιχνιδιού: Το ΤΖΟΚΕΡ συνήθιζε να αυξάνει το διανεμόμενο ποσό κατά την περίοδο των Χριστουγέννων μέχρι και το 2012. Η αύξηση αυτή οφειλόταν στο γεγονός ότι μέρος των αδιάθετων κερδών του έτους αποδιδόταν ως προωθητική ενέργεια μέσα από το ΤΖΟΚΕΡ.

Αυτό συνέβαινε γιατί μέχρι και το 2012, ο ΟΠΑΠ όφειλε σύμφωνα με το Π.Δ. 7/97, να επιστρέφει στο σύνολό τους τα ποσά των κερδισμένων δελτίων, τα οποία δεν εισπράχθηκαν πότε από τους παίκτες.

Τα αδιάθετα αυτά ποσά αποδίδονταν μετά τη λήξη κάθε οικονομικής χρήσης στην αμέσως επόμενη, είτε υπό μορφή προωθητικών ενεργειών (π.χ. δώρα), είτε επιπλέον επιδότησης επιλεγμένων κληρώσεων, όπως π.χ. των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. Από 01/01/2013, σύμφωνα με ΦΕΚ, τα αδιάθετα ποσά καταβάλλονται από την ΟΠΑΠ ΑΕ στο κράτος.

Λόγω της παραπάνω προωθητικής ενέργειας, ο κόσμος έβλεπε το παιχνίδι να ανεβαίνει απότομα τα Χριστούγεννα σε πολύ υψηλά ποσά που ερμηνεύτηκαν ως “μεγάλα ΤΖΑΚΠΟΤ στις γιορτές”. Στην ουσία όμως ο λόγος ήταν η προωθητική ενέργεια.


Τελευταία ενημέρωση: Κυριακή, 18 Φεβρουαρίου 2018, 11:39