Τα «χαστούκια» στον ημιτελικό του Champions League και στο πρωτάθλημα Ισπανίας ήταν πολύ δυνατά για μια ομάδα η οποία είχε ταυτίσει το όνομά της με τις κούπες τα τελευταία τρία χρόνια. Η αρμάδα του Πεπ Γκουαρντιόλα «σήκωσε» το 26ο Κύπελλο Ισπανίας στην ιστορία του συλλόγου, φιλοδωρώντας με τρία γκολ στον τελικό την πάντα φιλόδοξη Μπιλμπάο.

Τα τέρματα της Μπαρτσελόνα σημείωσαν ο Πέδρο στο 3ο και το 25ο και ο Μέσι στο 20ο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο αγώνας

Η Μπαρτσελόνα ξεκίνησε από την αρχή δυνατά, πιέζοντας ψηλά τους παίκτες της Μπιλμπάο.

Ήδη τα μηνύματα για το τι θα επακολουθούσε δόθηκαν στο 1ο του αγώνα όπου ο Μέσι έχασε τεράστια ευκαιρία ν’ ανοίξει το σκορ, για να έρθει στη συνέχεια ο Πέδρο στο 2ο να αστοχήσει. «Τρίτη και φαρμακερή» στο 3ο λεπτό, με τον Πέδρο να κάνει το 1-0.

Οι παίκτες της Ατλέτικ Μπιλμπάο δεν μπόρεσαν να συνέλθουν από το σοκ και την έντονη πίεση των «Μπλαουγκράνα», οι οποίοι έδειχναν αποφασισμένοι να τελειώσουν νωρίς τον τελικό. Το γήπεδο συνέχιζε να «γέρνει» και στο 20ο ο Μέσι έκανε το 2-0 για να ολοκληρώσει τον θρίαμβο ξανά ο Πέδρο στο 25ο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι παίκτες του Μπιέλσα πάντως προσπάθησαν να πετύχουν το γκολ της τιμής και διαμαρτύρονται, μάλλον δίκαια, για ένα τράβηγμα του Γιορέντε από τον Πικέ.

Μπιλμπάο: Ιραϊθόθ, Ιραόλα, Αμορεμπιέτα, Αουρτενέτσε, Εκίθα, Χάβι Μαρτίνεθ, Σουσαέτα (46’ Άντερ), Γιορέντε (73’ Τεκέρο), Μουνιαΐν, Ντε Μάρκος (46’ Πέρεθ), Ιμπάι.

Μπαρτσελόνα: Πίντο, Αντριάνο, Πικέ, Μοντόγια, Μασεράνο, Ινιέστα, Τσάβι (81’ Φάμπρεγας), Μπουσκέτς, Μέσι, Αλέξις (72’ Κεϊτά), Πέδρο (87’ Τιάγκο).

Τέλος εποχής

Αυτό ήταν και το τελευταίο παιχνίδι του Γκουαρντιόλα στον πάγκο μιας ομάδας η οποία δέχτηκε έντονη κριτική από αρκετούς, ωστόσο αποθεώθηκε από πολλούς περισσότερους, αποκτώντας στο τέλος τη σχεδόν καθολική αναγνώριση της ανωτερότητάς της.

Στη εποχή «Πεπ» που έκλεισε πλέον οριστικά, η Μπαρτσελόνα κατέκτησε συνολικά 14 τρόπαια.

Αναλυτικά:
3 πρωταθλήματα Ισπανίας
2 Κύπελλα Ισπανίας
3 Σούπερ Καπ Ισπανίας
2 Champions League
2 Σούπερ Καπ Ευρώπης
2 Διηπειρωτικά

Δείτε το video…

Οι δηλώσεις των πρωταγωνιστών:

Πεπ Γκουαρντιόλα (προπονητής Μπαρτσελόνα):

Για την περίοδο που προπονούσε την Μπαρτσελόνα

«Είμαι περήφανος που ήμουν κομμάτι αυτής της ομάδας. Είχα την τύχη να βρίσκομαι στον σύλλογο αυτό από παιδί, να φορέσω τη φανέλα της ομάδας και να γίνω προπονητής της. Ποτέ μου δεν θέλησα να προδώσω την ιδέα της Μπαρτσελόνα. Το Κύπελλο συμπληρώνει ιδανικά τους τίτλους που είχαμε πάρει φέτος. Ήταν μία καλή σεζόν για μας. Σε αυτά τα τέσσερα χρόνια πανηγυρίσαμε 14 τίτλους, δηλαδή περισσότερους από τρεις ανά έτος. Παίξαμε πολύ καλό ποδόσφαιρο για 35 λεπτά, ενώ στην επανάληψη κατεβάσαμε λίγο την ταχύτητά μας. Αξίζουν συγχαρητήρια στην Μπιλμπάο γιατί δεν παραδόθηκε κι έκανε εξαιρετική χρονιά».

Για τον Μέσι

«Θα ήταν αδύνατο να κατακτήσουμε τόσους τίτλους χωρίς τον Μέσι. Έμαθα πολλά από εκείνον. Ελπίζω να τον βοήθησα κι εγώ, έστω και λίγο. Ήταν προνόμιο για μένα να προπονώ τον καλύτερο παίκτη που έχω παρακολουθήσει ποτέ στο γήπεδο».

Για την αποχώρησή του

«Ο βασικός λόγος που αποχωρώ είναι η κόπωση. Διαφορετικά δε θα έφευγα. Θα δούμε τι θα γίνει στο μέλλον. Το θέμα είναι να συνεχίσει στον ίδιο δρόμο η Μπαρτσελόνα. Οι βάσεις υπάρχουν κι ελπίζω να άφησα κάποια παρακαταθήκη για το μέλλον».

Μαρσέλο Μπιέλσα (προπονητής Αθλέτικ Μπιλμπάο):

Για το παιχνίδι

«Αναλαμβάνω την ευθύνη και ζητώ συγγνώμη από τον κόσμο μας. Εγώ είμαι αυτός που παίρνει τις αποφάσεις στην ομάδα και οι επιλογές μου δε δικαιώθηκαν. Είναι πολύ δύσκολο να αντιμετωπίσεις έναν αντίπαλο τόσο υψηλού επιπέδου χωρίς να παίξεις το ποδόσφαιρο που μπορείς. Είμαι ικανοποιημένος από τη χρονιά που κάναμε, όμως χάσαμε δύο τελικούς με 3-0 και λυπάμαι γι αυτό».

Για το μέλλον του

«Σας έχω ξαναπεί πως με την ολοκλήρωση της σεζόν, θα καθίσουμε με τη διοίκηση να συζητήσουμε. Σύντομα θα γνωρίζουμε όλοι τι θα γίνει».

Σάντρο Ροσέλ (πρόεδρος Μπαρτσελόνα):

«Ήταν ένα τέλος όπως άξιζε στον Πεπ. Είναι μια τιμή στον κορυφαίο προπονητή στην ιστορία της Μπαρτσελόνα. Είμαστε πολύ χαρούμενοι που τον διαδέχεται ο Τίτο Βιλανόβα και του έχουμε απόλυτη εμπιστοσύνη. Παίξαμε καλύτερα απέναντι σε μία ομάδα που λειτουργεί με ανάλογες αρχές με τις δικές μας. Η χρονιά είναι πετυχημένη».

Πέδρο (παίκτης Μπαρτσελόνα):

«Ανοίξαμε το σκορ πολύ νωρίς κι αυτό ήταν ένα μεγάλο πλεονέκτημα για μας. Πετύχαμε δύο ακόμη γρήγορα γκολ και στη συνέχεια παίξαμε με ηρεμία. Χαίρομαι πολύ για τη νίκη και τα δύο γκολ που πέτυχα, γιατί ήταν μία δύσκολη σεζόν για μένα. Αφιερώνω το τρόπαιο στον Γκουαρντιόλα και σε όλους τους συμπαίκτες μου για όσα ζήσαμε μαζί»

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης