Αποσύρθηκε και επίσημα από την ενεργό δράση ο 40χρονος Χαλίντ Χανούτσι, ένας από τους κορυφαίους μαραθωνοδρόμους όλων των εποχών, ο οποίος αγωνίστηκε για το Μαρόκο στο οποίο γεννήθηκε, αλλά και για τις ΗΠΑ, την υπηκοότητα των οποίων απέκτησε το 2000.

Ο Χανούτσι, που χτυπήθηκε από τραυματισμούς τα τελευταία οκτώ χρόνια και πλέον διαμένει μόνιμα στις ΗΠΑ, ήταν ο σούπερ σταρ του Μαραθωνίου δρόμου στα τέλη του 1990 και αρχές του 2000.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κέρδισε τρεις φορές το διεθνή Μαραθώνιο του Σικάγου, μεταξύ των ετών 1997 και 2002. Προσπάθησε αρκετές φορές να επανέλθει τα τελευταία χρόνια, αλλά χωρίς ιδιαίτερη επιτυχία και ο τελευταίος Μαραθώνιος που έκανε ήταν το 2007 στη Νέα Υόρκη.

«Είμαι ευχαριστημένος από τον εαυτό μου. Αληθινά θέλω να ευχαριστήσω την οικογένειά μου, όλους τους ανθρώπους, τους φιλάθλους και τους χορηγούς που μου έδωσαν αυτή την ευκαιρία να ζήσω μεγάλες στιγμές στην ιστορία του αγωνίσματος».

Το 1999, όταν ακόμη αγωνιζόταν με τα χρώματα του Μαρόκου, σημείωσε για πρώτη φορά την κορυφαία επίδοση στο Μαραθώνιο, όταν τερμάτισε σε 2:05:42 στο Σικάγο κι έγινε ο πρώτος δρομέας που έκανε κάτω από 2:06:00.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τη δική του κορυφαία επίδοση βελτίωσε τρία χρόνια αργότερα, όταν κέρδισε το Μαραθώνιο του Λονδίνου με 2:05:38, με αντιπάλους τους μεγάλους δρομείς Χαϊλέ Γκεμπρεσελασιέ (Αιθιοπία) και Πολ Τέργκατ (Κένυα), σε ένα αγώνα που χαρακτηρίστηκε από πολλούς ως καλύτερος όλων των εποχών.

Χαρακτηριστικό είναι ότι ποτέ δεν συμμετείχε σε Ολυμπιακούς Αγώνες, αφού το 2004 έχασε τα αμερικανικά τράιαλ λόγω τραυματισμού, ενώ το 2007 κατετάγη 4ος και στο Πεκίνο το 2008 ταξίδεψαν οι τρεις πρώτοι.

Αν και πλέον δεν θέλει να συμμετάσχει με σκοπό τη διάκριση σε αγώνες, εν τούτοις δηλώνει πως «θέλω να είμαι για πάντα ένας δρομέας, να τρέχω για διασκέδαση και να κάνω 20-30 μίλια κάθε εβδομάδα».

Οι επιδόσεις στο Μαραθώνιο έγιναν αποδεκτές από την IAAF ως «Καλύτερες στο Κόσμο» από την 1η Ιανουαρίου 2003 και από 1/1/04 ως «παγκόσμιο Ρεκόρ», κάτι που ισχύει μέχρι σήμερα.

Η Ελλάδα έχει υποβάλει αίτημα στην IAAF να αναγνωρίζονται ως παγκόσμια ρεκόρ μόνο οι επιδόσεις που σημειώνονται στην Κλασική Διαδρομή από το Μαραθώνα στο Παναθηναϊκό Στάδιο, αλλά δεν έχει γίνει αποδεκτό.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης