Χειροπέδες πέρασαν σήμερα το πρωί οι γαλλικές Αρχές στον πρώην πρόεδρο της UEFA και διεθνούς φήμης ποδοσφαιριστή Μισέλ Πλατινί για κατηγορίες που αφορούν σε διαφθορά για την ανάθεση του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2022. Ο Γάλλος ποδοσφαιριστής κρατείται στις εγκαταστάσεις της Υπηρεσίας Καταπολέμησης της Διαφθοράς της Δικαστικής Αστυνομίας (OCLCIFF). 

Ο πρώην αρχηγός της Εθνικής Γαλλίας συνελήφθη στο προάστιο του Παρισιού Ναντέρ πριν από λίγες ώρες στο πλαίσιο της έρευνας που είχε διαταχθεί σε βάρος του σχετικά με παράνομη χρηματοδότηση που φέρεται να είχε λάβει για την ανάθεση του Μουντιάλ του 2022.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η μεγάλη δόξα του «Βασιλιά»

Ως ένας από τους μεγαλύτερους ποδοσφαιριστές όλων των εποχών, ο Πλατινί κέρδισε το Ballon d’Or τρεις φορές (1983, 1984, 1985), ενώ με την Εθνική Γαλλίας κατέκτησε το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου του 1984, μια διοργάνωση κατά την οποία βραβεύτηκε ως ο καλύτερος σκόρερ και καλύτερος παίκτης.

Μετά την απόσυρσή του ως παίκτης, ο «Βασιλιάς», όπως ήταν το προσωνύμιό του, έγινε για τέσσερα χρόνια προπονητής της εθνικής ομάδας της Γαλλίας και αργότερα συνδιοργανωτής του Παγκοσμίου Κυπέλλου στη χώρα του το 1998.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Πλατινί είχε διατελέσει πρόεδρος της UEFA από το 2007, όταν είχε διαδεχθεί τον Λέναρτ Γιόχανσον, έως το 2015 μετά την ποινή αποκλεισμού του με κάθε ενασχόληση με το ποδόσφαιρο για έξι χρόνια (αργότερα η ποινή του μειώθηκε στα τέσσερα έτη) για την ίδια υπόθεση.

Η τιμωρία του Πλατινί και η καθαίρεσή του

Ο 63χρονος παλαίμαχος Γάλλος ποδοσφαιριστής έχει ήδη τιμωρηθεί και έχει χάσει την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας, στην οποία διαδέχθηκε το 2007 τον Λέναρτ Γιόχανσον, λόγω της παράτυπης, όπως αποδείχθηκε, πληρωμής 1.700.000 ευρώ από τον Σεπ Μπλάτερ το 2011, τρεις μήνες πριν από τις προεδρικές εκλογές που κέρδισε ο Ελβετός παράγοντας.

Ο άλλοτε κορυφαίος παίκτης του κόσμου ισχυρίστηκε ότι τα χρήματα αυτά αφορούσαν στην εργασία του ως σύμβουλος της FIFA μεταξύ 1998 και 2001 και πως τα ζήτησε με καθυστέρηση εννέα ετών, θεωρώντας ότι έχει προφορικό συμβόλαιο με τον Μπλάτερ, κάτι που έχει νομική ισχύ στην Ελβετία.

Καθαιρέθηκε το 2016 και τιμωρήθηκε με έξι χρόνια απαγόρευσης ενασχόλησης με το ποδόσφαιρο.

Ωστόσο, φαίνεται ότι ο Πλατινί εμπλέκεται και σε άλλο σκάνδαλο, καθώς η σημερινή σύλληψή του έγινε κατόπιν έρευνας που αφορά σε παρατυπίες στην ανάθεση του Μουντιάλ που θα γίνει σε τρία χρόνια στο Κατάρ. 

Ο θρύλος του ποδοσφαίρου Μισέλ Πλατινί ήταν στην Οργανωτική Επιτροπή της FIFA για το Παγκόσμιο Κύπελλο του 1998 και μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας από το 2002 μέχρι την τιμωρία του.

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης