Σε διαδικτυακή συνομιλία που είχε με Έλληνες φιλάθλους στην ιστοσελίδα της Nova, ο ομοσπονδιακός τεχνικός της Εθνικής Ελλάδος, Φερνάντο Σάντος, μίλησε για τους λόγους που επέλεξε να παραμείνει στον πάγκο της Εθνικής, τα κριτήρια επιλογής των ποδοσφαιριστών και φυσικά τους στόχους της ομάδας στο Euro.

-Για τους στόχους της Εθνικής στο EURO:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Να εκπροσωπήσουμε επάξια την Ελλάδα. Κι αυτό, για να το κάνουμε, θα πρέπει να δώσουμε τον καλύτερό μας εαυτό και να δώσουμε το μάξιμουμ, ώστε να φτάσουμε όσο πιο μακριά γίνεται. Είμαι πεπεισμένος ότι είναι δυνατόν αυτό να γίνει».

-Για το ενδεχόμενο να προκριθεί η Ελλάδα από τον όμιλο:

«Σίγουρα αν δεν το πιστεύαμε, καλύτερα να μην πηγαίναμε. Καλύτερα να μέναμε στον Άγιο Κοσμά, να κάνουμε προπονησούλες, έχει και ωραία παραλία δίπλα (γέλια). Για να το σοβαρέψουμε τώρα, εκεί έχουμε ξεκαθαρίσει ότι δεν πάμε μόνο για τη συμμετοχή. Πάμε εκεί γιατί πιστεύουμε στις δυνατότητες μας».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

-Για το ποια ομάδα θεωρεί φαβορί για την κατάκτηση του EURO:

«Δεν θα πρωτοτυπήσουμε, από τη στιγμή που η Ισπανία είναι η κάτοχος του τροπαίου και του Μουντιάλ είναι το φαβορί».

-Για το αν υπάρχει περίπτωση να δούμε παίκτη που δεν έχει κληθεί μέχρι τώρα στην αποστολή:

«Νομίζω ότι δεν θα συμβεί κάτι τέτοιο, όπως είναι τα δεδομένα αυτή τη στιγμή. Για να γίνει κάτι τέτοιο, θα έπρεπε κάποιος ποδοσφαιριστής να μου έχει δείξει ότι είναι ικανός να παίζει σταθερά σε υψηλό επίπεδο και με μεγάλη διάρκεια. Οπότε, αυτή τη στιγμή, δεν μπορώ να πω ότι έχω δει κάτι τέτοιο».

-Για το αν περιμένει και τα play off για να καταλήξει στην αποστολή:

«Υπάρχουν 33 ποδοσφαιριστές, εκ των οποίων 16 έχουν ήδη αποφασιστεί. Συνεπώς, υπάρχουν άλλες 6- 7 θέσεις ανοιχτές και γι’ αυτό βλέπουμε όλα τα ματς όπου αγωνίζονται διεθνείς».

-Για τον Μήτρογλου και αν θα τον πάρει στην αποστολή:

«Δεν καταλαβαίνω γιατί έχει δημιουργηθεί αυτή η εντύπωση, δεν είναι στα πλάνα μου. Μόνο και μόνο αν δείτε τις αποστολές που βρίσκεται ο Μήτρογλου, είναι πάρα πολλές. Πριν από μένα είχε κληθεί μόνο μία φορά. Με μένα έχει κληθεί 12 φορές. 9 φορές από αυτές έπαιξε και τρεις δεν έπαιξε. Τώρα τον ανακαλύψαμε τον Μήτρογλου;».

-Για το αν θα στηριχθεί στην εμπειρία ή στη νεολαία στο EURO:

«Θα στηριχθώ σε αυτούς που θα είναι καλά και που στην προετοιμασία θα αποδώσουν τα μέγιστα σε όσα τους ζητάω και θα είναι στην καλύτερη δυνατή κατάσταση. Δε με νοιάζει αν κάποιος είναι 18 χρόνων ή 40, από τη στιγμή που μου κάνει τη δουλειά μου. Από τη στιγμή που θα είμαστε ένα μήνα όλοι μαζί, χρειαζόμαστε και ηγέτες από πλευράς εμπειρίας και με παραστάσεις που ξέρουν πώς να κρατήσουν τις ισορροπίες».

-Για την απόφασή του να παραμείνει στην Εθνική:

«Σίγουρα δεν ήταν οικονομικός ο λόγος. Μπορώ να σας αποκαλύψω ότι υπήρχαν προτάσεις για να κερδίσω και τα διπλάσια. Από εκεί και πέρα, όλοι γνώριζαν τη λαχτάρα μου να επιστρέψω στην καθημερινή δουλειά ενός συλλόγου. Ο πρώτος λόγος ήταν η πολύ καλή επικοινωνία, η συνεργασία και οι δεσμοί με τους ανθρώπους που έχω συναντήσει από τον πρόεδρο, τον Φύσσα, τον Τσαπίδη και όλους γενικά. Ο δεύτερος λόγος έχει να κάνει με το πλάνο που είχα παρουσιάσει στην ομοσπονδία για τις εθνικές ομάδες. Ο τρίτος λόγος είναι ότι θέλησα να δώσω μια σταθερότητα σε μία κατάσταση που είχε αρχίσει να δημιουργείται σχετικά με το μέλλον μου στην Εθνική. Είναι αλήθεια ότι όλη αυτή η πίεση με καλό τρόπο από τον πρόεδρο και τον Φύσσα έπαιξε και αυτή τον ρόλο της, γιατί μου έδειξαν πραγματικά πόσο με ήθελαν. Αυτή η έντονη διάθεση αυτών των δύο να με κρατήσουν κοντά τους, τελικά, βοήθησε στο να μείνω».

-Για το αν ήθελε τους παίκτες που αγωνίζονται στα play offs νωρίτερα:

«Εγώ θα ήθελα να μην παίζουν καν play off. Γιατί αναγκάζονται σε μικρό διάστημα να κάνουν έξι αγώνες. Δεν υπάρχει χρόνος ξεκούρασης. Μιλάμε για παίκτες που, μετά από μια κοπιαστική σεζόν, αναγκάζονται να παίξουν άλλα έξι σε διάστημα δύο εβδομάδων. Για παράδειγμα, βλέπω τώρα στα χαρτιά μου τις αντίπαλες ομάδες. Η Πολωνία τελείωσε ήδη το πρωτάθλημα της, ενώ η Τσεχία και η Ρωσία τελειώνουν αυτή την εβδομάδα. Ανησυχώ. Απλώς, το 25% των προπονήσεων που είχα φτιάξει για την Αυστρία πήγε στον κάδο».

-Για τις αντιπάλους της Εθνικής:

«Σίγουρα έχουμε κάνει μια ανάλυση σε ποσοστό 95%. Αυτή τη στιγμή είμαστε στη φάση της κατάληξης, ώστε να κατανοήσουν οι παίκτες όσο το δυνατόν καλύτερα τους αντίπαλους».

-Για το πού χρειάζεται βελτίωση η εθνική μας ομάδα:

«Από τη στιγμή που κανένας δεν είναι τέλειος, πάντα μπορείς να βελτιώσεις πράγματα. Αμυντικά θα προσπαθήσουμε να είμαστε λίγο πιο πιεστικοί ή θα προσπαθήσουμε να ανεβάσουμε λίγο πιο ψηλά την άμυνά μας. Επιθετικά θα προσπαθήσουμε να κρατήσουμε περισσότερο την μπάλα στα πόδια μας και να βρούμε συνδυασμούς, για να γίνουμε πιο απειλητικοί, αν και αυτό είναι και το πιο δύσκολο κομμάτι».

-Αν πιστεύει ότι μπορεί να γίνει κάτι ανάλογο όπως το 2004:

«Όνειρο είναι αυτό. Δύο όνειρα έχω. Ένα είναι αυτό, να καταφέρω ό,τι το 2004, κι ένα άλλο να μην κάνω ό,τι έκανε η Εθνική το 2008».

Επιμέλεια: Έλενα Φιντιάνη

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης