Υπερψηφίστηκε κατά πλειοψηφία επί της αρχής από την Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, το σχέδιο νόμου του Υφυπουργείου Αθλητισμού με τίτλο «Αναμόρφωση θεσμικού πλαισίου των αρχαιρεσιών των αθλητικών φορέων, διακρινόμενοι συνοδοί αθλητών ΑμεΑ, σύσταση Εθνικής Πλατφόρμας Αθλητικής Ακεραιότητας, Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή (Ε.Ο.Ε.), Ελληνική Παραολυμπιακή Επιτροπή (Ε.Π.Ε.) και άλλες διατάξεις».

Το νομοσχέδιο υπερψηφίστηκε επί της αρχής από τη Νέα Δημοκρατία και καταψηφίστηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ, το Κίνημα Αλλαγής, το ΚΚΕ και το ΜέΡΑ 25, ενώ η Ελληνική Λύση επιφυλάχθηκε για την Ολομέλεια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο εισηγητής της μειοψηφίας, Θάνος Μωραΐτης, κατηγόρησε τον υφυπουργό Αθλητισμού ότι βάζει το αθλητικό κίνημα στο απόσπασμα και ότι ενσπείρει το διχασμό στην αθλητική οικογένεια. Έκανε λόγο για ένα νομοσχέδιο «που αποστρέφεται κάθε δημοκρατική μεταρρύθμιση», καθώς και για «ωμή και βίαιη παρέμβαση στα διοικητικά του αθλητισμού, που αντίκειται στο Σύνταγμα». Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ πρότεινε την επαναφορά της διάταξης για περιορισμό δύο θητειών, που υπήρχε στο νόμο Βασιλειάδη, αλλά χωρίς αναδρομική ισχύ.

«Επεμβαίνετε στο αυτοδιοίκητο. Οι ρυθμίσεις είναι τόσο αυστηρές, που δεν αφήνετε περιθώρια αυτορρύθμισης» τόνισε ο ειδικός αγορητής του Κινήματος Αλλαγής, Δημήτριος Κωνσταντόπουλος, που τάχθηκε υπέρ της ανανέωσης στις ομοσπονδίες, αλλά χωρίς αναδρομικότητα και «ηλικιακό ρατσισμό». Δήλωσε επίσης υπέρ του ηλεκτρονικού μητρώου, ζήτησε όμως περισσότερο χρόνο για την εγγραφή των αθλητικών σωματείων.

«Στόχος του νομεσχεδίου είναι ο έλεγχος των εκλογικών διαδικασιών από την εκάστοτε κυβέρνηση και η εμπορευματοποίηση του αθλητισμού» τόνισε ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Μανώλης Συντυχάκης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εκ μέρους της Ελληνικής Λύσης, ο Κωνσταντίνος Μπούμπας επισήμανε ότι «… οι ομοσπονδίες δεν μπορούν να είναι ελεύθερες στι κινήσεις τους, από τη στιγμή που χρηματοδοτούνται από τον κρατικό προϋπολογισμό». Χαρακτήρισε παράλληλα «μη δημοκρατική» τη διάταξη περί εκλογής στο Δ.Σ. ομοσπονδίας υποψήφιου προέδρου, που λαμβάνει τουλάχιστον το 25% των έγκυρων ψηφοδελτίων.

Τέλος, η ειδική αγορήτρια του ΜέΡΑ 25, Σοφία Σακοράφα, μίλησε για «απροκάλυπτη κυβερνητική παρέμβαση στο χώρο του αθλητισμού», προσθέτοντας ότι αυτή εμφανίζεται να έχει και τη στήριξη του πρωθυπουργού.

Η συζήτηση στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων θα ολοκληρωθεί το μεσημέρι της Τετάρτης (16/9, 12:00), με τη β΄ ανάγνωση του νομοσχεδίου, το οποίο θα εισαχθεί προς συζήτηση και ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής την Πέμπτη (17/9).

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης