Ρεπορτάζ: Βασίλης Τζήμτσος

Με την 7η ημέρα των καταθέσεων των μαρτύρων συνεχίστηκε την Πέμπτη στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων η δίκη της «Συμμορίας».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο δεύτερο μέρος της κατάθεσής του ο Αλέξης Κούγιας, απαντώντας αυτή τη φορά στις ερωτήσεις του Εισαγγελέα έδρας, Χαράλαμπου Λακαφώση, συνέχισε να βγάζει «λάδι» τον ιδιοκτήτη της ΠΑΕ Ολυμπιακός.

Προσωπικές κρίσεις, κανένα στοιχείο από τον Κούγια

Κατά τη διάρκεια της σημερινής ακροαματικής διαδικασίας, κατέθεσε για δεύτερη ημέρα ο πρόεδρος της ποδοσφαιρικής ομάδας της Λάρισας ΑΕΛ και δικηγόρος Αλέξης Κούγιας, ο οποίος κατά το επίδικο διάστημα ήταν πρόεδρος της Παναχαϊκής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο κ. Κούγιας (σ.σ. σήμερα είναι ιδιοκτήτης της ποδοσφαιρικής ομάδας της Λάρισας – ΑΕΛ) ξεκίνησε την κατάθεσή του την περασμένη Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου, υποστηρίζοντας πως όσα είχε καταγγείλει στις δύο καταθέσεις του (σ.σ. αποκαλώντας εγκληματική οργάνωση την τότε διοίκηση της ΕΠΟ) είναι προσωπικές κρίσεις.

Στη σημερινή του κατάθεση ο κ. Κούγιας ανέφερε πως άλλοι έκαναν κουμάντο στην ΕΠΟ.

Πρόεδρος: Διακοσμητικοί ήταν οι πρόεδροι;

Κούγιας: Οι πρόεδροι της ΕΠΟ ήταν σφαχτά.

«Το βρόμικο παρασκήνιο είναι το ίδιο όλα αυτά τα χρόνια από το 1996. Βάζουν πρόεδρο τον λεφτά της περιόδου, τότε τον Κόκκαλη, μετά τον Πατέρα, μετά τον Μαρινάκη και τώρα τον Σαββίδη ή τον Μελισσανίδη. Πουλάνε προστασία και κάνουν βρόμικη δουλειά μέσω της ΚΕΔ (Κεντρική Επιτροπή Διαιτησίας). Ο Σάββας (σ.σ. τότε πρόεδρος της ΕΠΣ Κοζάνης και μάρτυρας κατηγορίας στη δίκη), κατά την κρίση μου, ήταν στέλεχος της παρανομίας στο ποδόσφαιρο. Εγώ δεν δέχθηκα ποτέ να δώσω χρήματα για διαιτητή. Το πογκρόμ εις βάρος της ομάδας μου αποκορυφώθηκε όταν είχα απέναντι μου τον Τσακογιάννη στο Koriopolis».

Ο κ. Κούγιας ρωτήθηκε από την πρόεδρο του δικαστηρίου Αριστέα Τσαμαδιά ως προς την αλλαγή της στάσης του απέναντι στον Βαγγέλη Μαρινάκη.

Όπως κατέθεσε ο μάρτυρας στο προηγούμενο δικαστήριο, μισούσε τον Μαρινάκη αλλά τώρα είναι φίλος.

Ερωτηθείς για την αλλαγή της στάσης του, ο μάρτυρας είπε:

«Μετά την καταδίκη Κουρτάκη και των στελεχών της εφημερίδας “Παραπολιτικά” για δυσφήμιση εις βάρος του Πάνου Καμμένου, με πήρε τηλέφωνο ο Κουρτάκης και μου είπε ότι με θέλει. Μου έκανε εντύπωση που ο Κουρτάκης με ήθελε για δικηγόρο του. Ο Κουρτάκης είναι αδελφικός φίλος με τον Μαρινάκη. Είναι εκδότης της εφημερίδας “Κήρυκας Χανίων” της οικογένειας Μητσοτάκη. Ο Μαρινάκης είναι κουμπάρος. Έχει παντρέψει την Ντόρα Μπακογιάννη. […] Επειδή ήμουν δικηγόρος με Κουρτάκη, ήρθα κοντά με Μαρινάκη. Πραγματικά απέκτησα διαφορετική άποψη με αυτή που είχα από πριν για τον ιδιοκτήτη του Ολυμπιακού».

Μάλιστα ανέφερε και μία συνάντηση με τον Κουρτάκη, τον Μαρινάκη, τον Κοτσώνη, τον Πατέρα, τον Ιάκωβο Μελισσανίδη υποστηρίζοντας πως «ήταν κοινή παρέα».

Ανέφερε πως έχει αναλάβει 120 υποθέσεις της εφημερίδας «Παραπολιτικά» του πρακτορείου διανομής τύπου «Άργος».

Μιλώντας για τον πρώην πρόεδρο της ΕΠΟ Σοφοκλή Πιλάβιο, ο οποίος του είχε πει να απευθυνθεί στο Βαγγέλη Μαρινάκη, ο κ. Κούγιας ανέφερε:

«Βρήκαν έναν άνθρωπο άσχετο με το ποδόσφαιρο για να κάνουν τη δουλειά τους. Η επιλογή Πιλάβιου στην προεδρία της ΕΠΟ έγινε επειδή ήταν άσχετος με το ποδόσφαιρο. Αν του έδινες μια μπάλα, θα την πήγαινε στο τμήμα για βόμβα. Ο Γκαγκάτσης τα ξέρει όλα, μπορούσε μέσω Κουρίδη να περάσει όποιον κανονισμό ήθελε. Έγινε συναλλαγή, ο Γκαγκάτσης δέχθηκε να παραιτηθεί και σε αντάλλαγμα Μητρόπουλος και Θανάσης Κανελλόπουλος άλλαξαν τις καταθέσεις τους και αθωώθηκε. Όμως, το κουμάντο στην ΕΠΟ τότε έκαναν ο Τσακογιάννης και ο Μπέος».

Ως προς τους επίδικους πίνακες διαιτησίας ο μάρτυρας ανέφερε:

«Θεσμικά ο Πιλάβιος είχε επαφή με τους πίνακες διαιτησίας της περιόδου 2012-13. Έπρεπε να τους υπογράψει. Αυτοί που ήξεραν τους διαιτητές έφτιαξαν τους πίνακες, όχι ο Πιλάβιος. Υπάρχει ο Γιάννης Παπαδόπουλος και στον ΠΑΟΚ ο Τεβεκέλης. Σε κάθε εκλογές της ΕΠΟ, φορτώνουν ένα λεωφορείο με μπράβους, πηγαίνουν στις Ενώσεις και τις δωροδοκούν για να βγάλουν στην ΕΠΟ τον πρόεδρο της αρεσκείας τους. Το ποιοι διαιτητές θα είναι στους πίνακες, ήταν ένας τεράστιος αγώνας των προέδρων των Ενώσεων. Σάββας και Χατζηαποστόλου μου είπαν επί λέξη ότι Υφαντής, Παυσανίας Παπανικολάου, Προύτζος, Σταθόπουλος, επηρέασαν τους πίνακες».

Ο Αλέξης Κούγιας αναφέρθηκε ειδικά στην υπόθεση της ομάδας του Ηρακλή επί προεδρίας του Αντώνη Ρέμου και του επιχειρηματία Ευάγγελου Μυτιληναίου.

«Ο Ηρακλής, όπως και άλλες ΠΑΕ, χρησιμοποίησαν πλαστές ενημερότητες, φορολογικές και ασφαλιστικές και μέσω ενός υπαλλήλου της ΕΠΟ, έπαιρναν πιστοποιητικό συμμετοχής. Αυτή η παράβαση είχε τιμωρία πρόστιμο. Εκείνη τη χρονιά έπεφτε ο Αστέρας που είχε πρόεδρο της Ένωσης τον Προύτζο. Βαφτίσαν την παράβαση “βαρεία” και “δυσφήμιση του ποδοσφαίρου” και έπεσε ο Ηρακλής».

Εισαγγελέας: Ποιος το έκανε αυτό;

Κούγιας: Πρώτα, πρώτα ο ποδοσφαιρικός εισαγγελέας.

Εισαγγελέας: Αφήστε τον ποδοσφαιρικό εισαγγελέα

Κούγιας: Η υποδομή της υποθέσεως ήταν η κρίση της Επιτροπής Ιδιότητας Μεταγραφών. Με την υποδομή της ΕΙΜ έγινε η δίωξη, τη δέχθηκαν τα πειθαρχικά όργανα και η Εφέσεων. Για τη Βέροια, δεν θυμάμαι τι έγινε. Τα στοιχεία τα γνωρίζετε πιο καλά εσείς. Είχε πρόεδρο τον Αρβανιτίδη, πολύ στενό φίλο του Προύτζου. Ο μάρτυρας προσπάθησε να καταρρίψει και ένα άλλο μέρος της κατηγορίας που αφορά το «στήσιμο» του αγώνα Βέροια-Ολυμπιακός, καταγγέλλοντας τον προπονητή και τους ποδοσφαιριστές που έκαναν την καταγγελία.

Ανέφερε σχετικά: «Οι ποδοσφαιριστές που έκαναν τις καταγγελίες για το Βέροια-Ολυμπιακός είναι όλοι τους πρώην ποδοσφαιριστές μου. Ο Καλογερής δεν έχει αξιοπιστία. Ο Γεωργέας είναι ουσιαστικά υπάλληλος του Μελισσανίδη, αν του πει να πέσει από τον τρίτο, θα πάει να πέσει».

Ως προς τον ποδοσφαιριστή Καλογερή και τον προπονητή της Βέροιας Καλαϊτζίδη (σ.σ. τον οποίο αποκάλεσε σε άλλο σημείο της κατάθεση του «ηθοποιό προπονητή») που κατήγγειλαν το «στήσιμο» του αγώνα, υποστήριξε:

«Ο Καλαϊτζίδης έχει μαζί του τον Καλογερή. Ο Καλαϊτζίδης είναι από τις πιο βρόμικες παρουσίες. Τον έχει μαζί του για να στήνουν παιχνίδια. Δικό του παιδί είναι και τον παίρνει μαζί του παντού. Είναι η πιο στημένη ιστορία (σ.σ. η καταγγελία του αγώνα Βέροια-Ολυμπιακός). Τον Γεωργέα, τον Καλογερή και τον Καλαϊτζίδη τους συνόδευε ο δικηγόρος του Μελισσανίδη».

«Tους μάζεψε ο Μελισσανίδης για να καταστρέψουν τον Ολυμπιακό και τον Μαρινάκη» πρόσθεσε.

Ως προς τον αγώνα Παναχαϊκή-Πλατανιάς που είχε καταγγείλει τον ρόλο του διαιτητή, ο μάρτυρας κατέθεσε:

«Ο Αμπάρκιολης ήταν τραγικός, ευτυχώς με φύλαξε ο Θεός και δεν είμαι κατηγορούμενος τώρα για απόπειρα ανθρωποκτονίας. Ο βοηθός Αθανασακούδης είχε κάνει όργια. Αυτή η διαιτησία ήταν πέραν του ανθρώπινου λάθους».

Εισαγγελέας: Ήταν μεθοδευμένη;

Κούγιας: Δεν μπορώ να το πω αυτό. Ο Πλατανιάς δεν άξιζε να ανέβει αγωνιστικά. Δεν ξέρω αν ήταν μεθοδευμένη.

Ενώ στην κατάθεσή του δεν είχε να αναφέρει κάποιο πραγματικό περιστατικό σε βάρος κατηγορούμενου διαιτητή, ο κ. Κούγιας αναφέρθηκε στο όνομα άλλου διαιτητή που δεν ήταν κατηγορούμενος, υποστηρίζοντας πως «είναι διεφθαρμένος και τον φτύνω κάθε φορά που τον βλέπω».

Σε άλλο σημείο της κατάθεσής του, ο κ. Κούγιας επανέλαβε, όπως και την πρώτη ημέρα κατάθεσής του, λέγοντας πως «όλη αυτή η δικογραφία και αυτή και η προηγούμενη είχαν στόχο τον Μαρινάκη. Στην τιμή μου το λέω αυτό».

Και συμπλήρωσε: «Για μένα, από τα δεδομένα της δικογραφίας, έπρεπε να είναι κατηγορούμενοι και ο Πατέρας και ο Πιλάβιος, επειδή όμως έγιναν εκπτώσεις ήταν μόνο ο Μαρινάκης. Επί εποχής Πιλάβιου και Πατέρα έγιναν ακραία πράγματα. Πριν από τον Μαρινάκη, έχουν γίνει τα ίδια πράγματα επί χρόνια».

Η δίκη συνεχίζεται στις 5 Μαρτίου με καταθέσεις των μαρτύρων Καλαϊτζίδη, Γεωργέα και Καφέ.

Διαβάστε επίσης:

Δεκτό το αίτημα Μαρινάκη να μην παρουσιάζεται στο αστυνομικό τμήμα, Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 27 Φεβρουαρίου 2020, 13:01

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης