Ο Δημήτρης Τσουμήτας ήταν ο πρωταγωνιστής του μοναδικού μεταλλίου για την Ελλάδα στο Athens Junior European Cup «Iliadis Cup 2019» που ολοκληρώθηκε την Κυριακή στο Ολυμπιακό Κέντρο Άνω Λιοσίων.

Ο 19χρονος τζουντόκα, ο οποίος το 2015 στη Σόφια κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα U18, βρέθηκε για δεύτερη φορά στην καριέρα του στο πόντιουμ των νικητών στο Iliadis Cup, όμως αυτή τη φορά στο δεύτερο σκαλοπάτι (σ.σ. το 2017 ήταν πρώτος) της κατηγορίας των +100 κιλών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στον δρόμο για το βάθρο, ο Τσουμήτας νίκησε τον Ισραηλινό Σεραφίμ Κομπανιέζ, αλλά και τον Τούρκο Εμρουλάχ Ουκάρ στα ημιτελικά. Μάλιστα απέναντι στον Ουκάρ χρειάστηκε 8 λεπτά και 43 δευτερόλεπτα στο Golden Score για να κάμψει την αντίσταση του, κάτι που «πλήρωσε» στον τελικό, αφού παρουσιάστηκε κουρασμένος με αποτέλεσμα να γνωρίσει την ήττα από τον επίσης Τούρκο, Φουρκάν Γκουνέρ.

Αυτό ήταν το 63ο μετάλλιο για την Ελλάδα στη συγκεκριμένη διοργάνωση, η οποία έμεινε χωρίς χρυσό για πρώτη φορά μετά το 2016 και για δεύτερη φορά συνολικά.

Πέμπτη θέση για Πατινιώτη, Νίκα και Αλεξανδρίδη

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι Αλέξανδρος Πατινιώτης (-90κ.), Έλλη Νίκα και Αλίκη Αλεξανδρίδη (+78κ.) έφτασαν στην πηγή των μεταλλίων, όμως περιορίστηκαν τελικά στην 5η θέση. Ο Αλεξανδρίδης προκρίθηκε στα ημιτελικά με τρεις νίκες, όμως εκεί έχασε από τον Κουαντίκ Σταμπόλοφ (Καζακστάν). Στον τελικό των ρεπεσάζ ηττήθηκε με Ippon από τον Ντάνιελ Σαμπάγκ (Ισραήλ). Νίκα και Αλεξανδρίδη ολοκλήρωσαν τις υποχρεώσεις τους στη διοργάνωση με δύο ήττες σε ισάριθμους αγώνες.

Επίσης από ελληνικής πλευράς οι Χρήστος Μπίζιος (+100κ.), Ελένη Γαρυφαλλίδου (-70κ.) και Μαρία Ρίζου (-78κ.) κατέλαβαν την 7η θέση. Στην 9η θέση βρέθηκαν οι Θεόδωρος Δεμουρτσίδης (-81κ.), Παύλος Αβραάμ Μαυρομάτης (-90κ.), Ιωάννα Αμαραντίδου (-70κ.) και Αριστέα-Ιωάννα Δήμου (-70κ.).

Η Ελλάδα κατέλαβε την 13η στον πίνακα των μεταλλίων. Πρώτευσε η Λευκορωσία με τρία χρυσά και δύο χάλκινα, ενώ ακολούθησαν Τουρκία (2-3-5) και Κόσοβο (2-0-1).

Όσον αφορά στην Κύπρο, κατέκτησε ένα χρυσό μετάλλιο με την Σοφία Ασβεστά στα -52 κιλά, καθώς και μία 5η θέση με την Ζανέτ Μιχαηλίδου. Ακόμα η Βασιλική Κουρή ήταν 7η στα -48 κιλά όπως και ο Γεώργιος Κρουσιανιωτάκης στα -100 κιλά.

Το τουρνουά που όπως και τα προηγούμενα χρόνια ήταν αφιερωμένο σε έναν από τους θρύλους του παγκοσμίου τζούντο, τον κάτοχο δύο μεταλλίων σε Ολυμπιακούς Αγώνες, Ηλία Ηλιάδη, αποτελούσε μέρος της σειράς IJF World Judo Tour. Συγκέντρωσε συνολικά 346 αθλητές και αθλήτριες (από 25 χώρες), η πλειοψηφία των οποίων θα λάβει μέρος από αύριο έως και την Πέμπτη, στο προπονητικό καμπ (EJU Junior Training Camp) που θα γίνει στο Λουτράκι.

Να σημειωθεί ότι το δεύτερο διεθνές τουρνουά (Chania Cadet European Cup) που θα φιλοξενηθεί εφέτος στην Ελλάδα και συγκαταλέγεται στο καλαντάρι της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας, θα γίνει το Σαββατοκύριακο 5-6 Οκτωβρίου στα Χανιά.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης