Μετά από έναν ημιτελικό με στοιχεία… θρίλερ, συναρπαστικό θέαμα και συνεχείς εναλλαγές συναισθημάτων, ο Στέφανος Τσιτσιπάς ηττήθηκε με 2-1 σετ (6-4, 3-6, 7-6) από τον Αλεξάντερ Ζβέρεφ, κι έτσι είδε το εισιτήριο για τον τελικό του Σινσινάτι Όπεν να καταλήγει στα χέρια του Γερμανού, Νο5 στην παγκόσμια κατάταξη.

Ο Έλληνας πρωταθλητής, Νο 3 στην παγκόσμια κατάταξη, μολονότι έχασε το πρώτο σετ και βρέθηκε στο δεύτερο να είναι πίσω με 2-0 games, ισοφάρισε σε 1-1 και μάλιστα στο τρίτο προηγήθηκε με 4-1 games, δείχνοντας να έχει βάλει τις βάσεις για τη νίκη-πρόκριση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εντούτοις, ο χρυσός Ολυμπιονίκης του Τόκιο δεν παράτησε τον αγώνα και, πραγματοποιώντας αντεπίθεση διαρκείας, έκανε την ανατροπή και πήρε το παιχνίδι στο τάι μπρέικ.

Ο Ζβέρεφ θα παλέψει για το τρόπαιο απέναντι στον Αντρέι Ρούμπλεφ (Νο 7), ο οποίος νωρίτερα αναδείχθηκε νικητής στον ρωσικό «εμφύλιο» κόντρα στον Ντανίλ Μεντβέντεφ (Νο 2), επικρατώντας με ανατροπή 2-1 σετ του συμπατριώτη του.

 

Ο αγώνας

Στα πρώτα τέσσερα games του ημιτελικού οι δύο αντίπαλοι διατήρησαν το σερβίς τους, ωστόσο στη συνέχεια ο Γερμανός, εκμεταλλευόμενος κάποια λάθη του «Στεφ» κι έχοντας ως όπλο το backhand του, έκανε το break και πήρε το προβάδισμα για την κατάκτηση του πρώτου σετ.

Με το μομέντουμ να έχει περάσει στο… γήπεδο του ο Ζβέρεφ, σερβίροντας σχεδόν αλάνθαστα, κατάφερε να φτάσει στο 4-2. Παρά την προσπάθεια του Τσιτσιπά να πάρει το σερβίς του πίσω ο χρυσός Ολυμπιονίκης του Τόκιο διατηρούσε το προβάδισμά του, κάνοντας το 5-3.

 

Ο «Στεφ» με δύο άσους κατάφερε να μειώσει σε 5-4, ωστόσο πέραν τούτου ουδέν. Κι αυτό γιατί ο Ζβέρεφ, παίζοντας με μεγαλη αυτοπεποίθηση και έχοντας εξαιρετικά χτυπήματα, έκλεισε το σετ με 6-4, κάνοντας έτσι το 1-0.

Ενδεικτικό της εξαιρετικής εμφάνισης του Γερμανού στο πρώτο σετ αποτελεί το γεγονός ότι έχασε μόλις 6 πόντους στο σερβίς του.

Στο δεύτερο σετ ο Ζβέρεφ ξεκίνησε εξίσου εντυπωσιακά, κάνοντας break με το… καλημέρα, και μάλιστα έφτασε και στο 2-0.

Εντούτοις στη συνέχεια το σκηνικό του αγώνα άλλαξε άρδην. Ο Γερμανός χαλάρωσε, κάνοντας αρκετά αβίαστα λάθη και ο Τσιτσιπάς, ο οποίος είχε ανεβάσει στροφές, είδε την αντεπίθεσή του να αποφέρει καρπούς.

Και μπορεί ο «Στεφ» να μην κατάφερε να κάνει πάρει πίσω το σερβίς του στο δεύτερο game του β’ σετ, όπου ο αντίπαλός του έσβησε τρία break points, ωστόσο το πέτυχε λίγο αργότερα (2-2), για να κάνει μάλιστα το 3-2 μετρώντας τρία συνεχόμενα κερδισμένα games.

Έχοντας πια αυτός το μομέντουμ και, εκμεταλλευόμενος τα συνεχόμενα λάθη του αντιπάλου του, ο Τσιτσιπάς κατάφερε να εδραιώσει το προβάδισμα του (4-2) με νέο break, βάζοντας τις βάσεις για την κατάκτηση του δεύτερου σετ, το οποίο έκανε δικό του με 6-3.

Στο ξεκίνημα του τρίτου σετ ο Ζβέρεφ κράτησε με δυσκολία το σερβίς του, για το 1-0. Όμως τα χτυπήματα του Γερμανού πλέον δεν ενέπνεαν σιγουριά, τα λάθη του συνεχίζονταν και γενικά φαινόταν διά γυμνού οφθαλμού ότι είχε χάσει την αυτοπεποίθηση, που τον διέκρινε στο -εξαιρετικό του- πρώτο σετ.

Ο «Στεφ», βγάζοντας απίστευτη ενέργεια στο κορτ, κατάφερε να ισοφαρίσει με χαρακτηριστική άνεση, ενώ έφτασε στο «break», δείχνοντας να ελέγχει απόλυτα το παιχνίδι.

Ο Έλληνας πρωταθλητής στη συνέχεια, όχι μόνο διεύρυνε το προβάδισμά του (3-1)  με love service game, αλλά, με το πόδι του να παραμένει στο… γκάζι, έσπασε και πάλι το σερβίς του αντιπάλου του, κάνοντας το 4-1.

Κι ενώ ο Ζβέρεφ φαινόταν να έχει αδειάσει ψυχολογικά, μετά την τροπή που πήρε το δεύτερο σετ και η πλάστιγγα του ημιτελικού έδειχνε να έχει γείρει σε μεγάλο βαθμό προς το μέρος του «Στεφ» τα πάντα ανατράπηκαν (και πάλι) στο ματς.

Ο Γερμανός πήρε πίσω το ένα από τα δύο σερβίς του και, μολονότι ο Τσιτσιπάς έφτασε στο 5-3, εν συνεχεία πραγματοποίησε τη δική του αντεπίθεση, η οποία είχε αποτέλεσμα, καθώς ο Έλληνας τενίστας ήταν πιο παθητικός στο παιχνίδι του, κάτι που εν τέλει του κόστισε.

Με τρία συνεχόμενα κερδισμένα games ο χρυσός Ολυμπιονίκης του Τόκιο πήρε πίσω και το δεύτερο σερβίς του και, από εκεί που ήταν στριμωγμένος στα… σχοινιά, ανάσανε, κάνοντας μάλιστα το 6-5.

Ο «Στεφ», μετά από ένα… μαραθώνιο game, ισοφάρισε σε 6-6, ωστόσο τελικά τη νίκη-πρόκριση την πήρε ο Ζβέρεφ, επικρατώντας με 7-4 στο τάι μπρέικ, μετά από ένα συναρπαστικό ματς, που διήρκησε 2 ώρες και 41 λεπτά.

 

 

Επιμέλεια: Μπάμπης Παπαφιλιππάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης