Ένας 33χρονος Νοτιοκορεάτης, που πάσχει από σχεδόν ολική τύφλωση, ξεδίπλωσε το ταλέντο του στον αθλητισμό και τελικά κατάφερε να εκπροσωπήσει τη χώρα του σε διάφορα αγωνίσματα για άτομα με αναπηρίες, συμπεριλαμβανομένων των Παραολυμπιακών Αγώνων του 2016 στο Ρίο ντε Τζανέιρο.

O Ντονγκ Χο Χαν συνέχισε να αγωνίζεται και σε άλλες διοργανώσεις ποδηλασίας και τριάθλου, ενώ αποφάσισε να συμμετάσχει και στον Αυθεντικό Μαραθώνιο Αθήνας, που θα διεξαχθεί στις 10 Νοεμβρίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Χαν θα τρέξει στον Αυθεντικό Μαραθώνιο χωρίς τη βοήθεια οδηγού. Δεν θα τον συνοδεύει δηλαδή κάποιο άτομο, που τρέχει μαζί με τους τυφλούς ή τα άτομα με τις οπτικές αναπηρίες, όπως συνηθίζεται.

Αντ’ αυτού, ο Χαν θα φορά τα «Welcome Dream Glasses». Πρόκειται για μια wearable συσκευή που απευθύνεται σε ανθρώπους με προβλήματα όρασης, η οποία θα βοηθήσει τον Χαν να τρέξει μόνος του. Η high-tech συσκευή δημιουργήθηκε μέσω του προγράμματος «Run for Dream», που στηρίζει η κορεάτικη τράπεζα «Welcome Savings».
 

Ο Γιανγκ γκουαν Κουον, διευθυντής του Τμήματος Υπηρεσιών Πληροφορικής στην τράπεζα Welcome Savings (αριστερά) και ο αθλητής, Ντονγκ Χο Χαν (δεξιά)

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Eίναι η πρώτη φορά που θα προσπαθήσω να ολοκληρώσω έναν πλήρη μαραθώνιο. Eίναι κάτι που πάντα ήθελα να κάνω κι έτσι έκανα αίτηση για το πρόγραμμα “Run for Dream”», ανέφερε ο Χαν σε πρόσφατη συνέντευξή του. 
 

Ο Χαν είναι ο πρώτος δρομέας με προβλήματα όρασης που θα χρησιμοποιήσει μια τέτοια συσκευή για να πλοηγηθεί στην πορεία ενός διεθνούς μαραθωνίου. Αν καταφέρει να τερματίσει επιτυχώς τη διαδρομή, θα κερδίσει επίσης τον τίτλο του πρώτου αθλητή με προβλήματα όρασης στον κόσμο, που θα έχει ολοκληρώσει μαραθώνιο χωρίς συνοδο.
 

Η συσκευή που θα φορά ο αθλητής, τα Welcome Dream Glasses, αποτελούνται από μια στολή και γυαλιά με ενσωματωμένες RGB κάμερες. Οι κάμερες συλλέγουν την οπτική πληροφορία, ενώ το GPS στη στολή εντοπίζει την τοποθεσία του με ακρίβεια εκατοστού. Οι πληροφορίες θα «μεταφράζονται» σε ήχους, που θα πληροφορούν τον αθλητή για τη διαδρομή, τα εμπόδια και την κατάσταση του δρόμου, παρέχοντας οδηγίες για στροφές ή ανωμαλίες του εδάφους. Οι ήχοι ποικίλουν από προειδοποιητικούς, όταν πλησιάζει ο δρομέας σε κάποιο εμπόδιο ή άνθρωπο, μέχρι φωνητικές οδηγίες. Με τις ηχητικές πληροφορίες, ο χρήστης μπορεί να παραμείνει εντός των ορίων της διαδρομής και να πλοηγηθεί μόνος του.
 

«Εδώ και δύο μήνες περίπου, περνώ από εντατική εκπαίδευση για τον Μαραθώνιο. Έχω παρατηρήσει βελτίωση στην ενέργεια και την αντοχή μου», ανέφερε ο Χαν. «Πρόσφατα, έτρεξα 33 χιλιόμετρα και πιστεύω ότι θα μπορέσω να ολοκληρώσω και τον Μαραθώνιο». Τον περασμένο μήνα συμμετείχε σε ημιμαραθώνιο για άτομα με αναπηρίες στη Σεούλ, φορώντας τη wearable συσκευή, ώστε να συνηθίσει και στη χρήση της.
 

Ο Χαν δήλωσε ότι ο συνοδός δρομέα παίζει σημαντικό ρόλο, τρέχοντας με τον αθλητή και προσφέροντας διάφορες πληροφορίες. Ο ίδιος παρατήρησε ότι η συσκευή παρείχε, στην αρχή, περιορισμένες πληροφορίες, αλλά πλέον έχει εξελιχθεί και μπορεί να αντικαταστήσει τον συνοδό. «Οι πληροφορίες που προσφέρουν τα Welcome Dream Glasses έχουν πλέον μεγαλύτερη ποικιλία και είναι πιο ακριβείς», ανέφερε.
 

Ο Ντονγκ Χο Χαν χρησιμοποιεί τη συσκευή στον ημιμαραθώνιο της Σεούλ

Η συσκευή «Welcome Dream Glasses»
 

Ο Γιανγκ γκουαν Κουον, διευθυντής του Τμήματος Υπηρεσιών Πληροφορικής στην τράπεζα Welcome Savings, δήλωσε ότι η συσκευή είναι αποτέλεσμα συνεργασίας, στο οποίο συμμετέχει και το Ινστιτούτο Προηγμένης Επιστήμης και Τεχνολογίας της Κορέας (KAIST).
 

O Κουον ανέφερε ότι η συσκευή χρησιμοποιεί τεχνολογίες, όπως big data, machine learning και τεχνητή νοημοσύνη. «Σκεφτήκαμε πώς θα μπορούσαν οι τεχνολογίες μας να βοηθήσουν τους ανθρώπους με προβλήματα όρασης και αυτό οδήγησε στη δημιουργία των Welcome Dream Glasses», πρόσθεσε.
 

 

 

O ίδιος σημειώνει ότι υπάρχουν αρκετές αντίστοιχες συσκευές ως τώρα που χρησιμοποιούν την αναγνώριση αντικειμένων ή GPS, όμως για πρώτη φορά μια συσκευή χρησιμοποιεί τις παραπάνω τεχνολογίες για άτομα με οπτικές αναπηρίες.
 

 

Παρόλο που τα Welcome Dream Glasses προς το παρόν έχουν χρησιμοποιηθεί μόνο από τον Χαν, θα μπορούσαν στο μέλλον να αντικαταστήσουν ενδεχομένως και τα πτυσσόμενα βοηθητικά μπαστούνια, όπως αναφέρει ο Κουον.

Επιμέλεια: Παύλος Κρούστης
 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης