Κυπελλούχος Ελλάδας για 21η φορά στην ιστορία της αναδείχθηκε η ανδρική ομάδα υδατοσφαίρισης του Ολυμπιακού. Στον τελικό του final-4, που φιλοξενήθηκε στο Ιωνικό κολυμβητήριο της Χίου, οι «ερυθρόλευκοι» επέβαλαν τη δεδομένη ανωτερότητά τους και επικράτησαν εύκολα του Εθνικού με 18-6, κατακτώντας το τρόπαιο για τρίτη σερί χρονιά και 17η την τελευταία 20ετία.

Η τελική διαφορά των δώδεκα γκολ, μάλιστα, είναι η μεγαλύτερη στην ιστορία των τελικών της διοργάνωσης, ισοφαρίζοντας το… αντίστροφο 12-0 (υπέρ του Εθνικού) του μακρινού 1954. Στη σύγχρονη εποχή του κυπέλλου, η μεγαλύτερη διαφορά ήταν το 16-5 του Ολυμπιακού επί των… παιδοεφηβικών του Πανιωνίου, το 2006 στο final-4 παρωδία της Άρτας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η διαφορά επιπέδου των δύο φιναλίστ ήταν εμφανής από το ξεκίνημα της αναμέτρησης, με τον Ολυμπιακό να επιστρατεύει πιεστική άμυνα και να μην επιτρέπει στους παίκτες του Φάνη Κουντουδιού ούτε καν να εκδηλώσουν επιθέσεις. Οι «ερυθρόλευκοι» προηγήθηκαν νωρίς 2-0, αλλά κάποια άστοχα σουτ στην επίθεση και δύο γκολ των Τεσάνοβιτς και Παπαδόγκωνα με μακρινά σουτ, έδωσαν την ευκαιρία στον Εθνικό να μειώσει σε 3-2 στο τέλος της πρώτης περιόδου. Στο ξεκίνημα του δεύτερου οκταλέπτου, δύο διαδοχικά γκολ του Μουρίκη ανέβασαν τη διαφορά στα τρία γκολ (5-2) και από κει κι έπειτα δεν υπήρχε ερώτημα για τον νικητή.

Ο «αυτοκράτορας» κρατήθηκε αξιοπρεπώς ως το τέλος του ημιχρόνου (7-4), αλλά στη συνέχεια ο Ολυμπιακός με ένα σερί 4-0 ανέβασε τη διαφορά στο +7 (11-4) και μετέτρεψε το υπόλοιπο του τελικού σε τυπική διαδικασία. Οι «ερυθρόλευκοι» δεν σήκωσαν το πόδι από το γκάζι και με συνεχόμενα γκολ στην κόντρα στο τελευταίο οκτάλεπτο έφτασαν στη διαφορά-ρεκόρ των δώδεκα τερμάτων (18-6).

Ο Μάρο Γιόκοβιτς αναδείχθηκε πολυτιμότερος παίκτης του final-4, ενώ ήταν και πρώτος σκόρερ με επτά τέρματα, μαζί με τον Αλέξανδρο Γούνα. Καλύτερος τερματοφύλακας ψηφίστηκε ο Μάνος Ζερδεβάς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Εθνικός είχε 1/7 με παίκτη παραπάνω, 0/1 πέναλτι, 3 γκολ από την περιφέρεια, 1 από θέση φουνταριστού και 1 στην κόντρα.

Ο Ολυμπιακός είχε 6/8 με παίκτη παραπάνω, 7 γκολ από την περιφέρεια, 2 από θέση φουνταριστού και 3 στην κόντρα.

Τα οκτάλεπτα: 2-3, 2-4, 2-5, 0-6

Εθνικός (Φάνης Κουντουδιός): Καραμπέτσος, Θεοδόσης-Παπαλουκάς, Θαλασσινός, Τεσάνοβιτς 2, Βαλλιανάτος, Τοράκης 1, Παπαδόγκωνας 1, Χονδροκούκης, Μπέλεσης, Λιαπάκης 2, Καραβιώτης, Ξυλούρης, Κατσαγούνος.

Ολυμπιακός (Θοδωρής Βλάχος): Ζερδεβάς, Μυλωνάκης 3, Σκουμπάκης, Γενηδουνιάς 2, Γιόκοβιτς 3, Mπουλιούμπασιτς 1, Δερβίσης 1, Κάκαρης 1, Μουρίκης 2, Γούνας 2, Αργυρόπουλος 2, Αρ. Χαλυβόπουλος 1, Δαλμάρας, Ιπ. Χαλυβόπουλος.

Ο Θοδωρής Βλάχος, ο οποίος έφτασε τους επτά τίτλους και έμεινε μόνος στην κορυφή της σχετικής λίστας, άφησε εκτός τελικού τον Στέφαν Μίτροβιτς, επιλέγοντας δίδυμο ξένων τους Γιόκοβιτς και Μπουλιούμπασιτς. Από την άλλη πλευρά, ο Εθνικός παρατάχθηκε χωρίς τους τραυματίες Κουτσιαλή και Πρωτοψάλτη.

Πριν την έναρξη του αγώνα, τιμήθηκε η μνήμη του αδικοχαμένου τερματοφύλακα του ΝΟ Χίου, Αδαμάντιου Μαντή, που σκοτώθηκε σε τροχαίο δυστύχημα στην Αθήνα, τον περασμένο Νοέμβριο.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης