Ο Κενυάτης, Ελιούντ Κιπτσόγκε, ο οποίος θεωρείται ο κορυφαίος Μαραθωνοδρόμος στην Ιστορία, επιστρέφει την Κυριακή (25/9) στο Βερολίνο, όπου το 2018, σημείωσε το παγκόσμιο ρεκόρ, καλύπτοντας τα 42.195 μέτρα της διαδρομής, σε δύο ώρες, ένα λεπτό και 39 δευτερόλεπτα.

Πλέον περιμένουμε να δούμε, εάν ο 37χρονος δις Ολυμπιονίκης, θα καταφέρει κάτι καλύτερο επιστρέφοντας στην γερμανική πρωτεύουσα, τέσσερα χρόνια αργότερα. Αυτή η επίπεδη διαδρομή, που ολοκληρώνεται στην Πύλη του Βρανδεμβούργου, ακριβώς στο ιστορικό κέντρο της πόλης, είναι ιδιαίτερα ευνοϊκή για καλές επιδόσεις, αφού εκεί έχει καταρριφθεί επτά φορές το παγκόσμιο ρεκόρ ανδρών, τον 21ο αιώνα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ερωτηθείς για τις φιλοδοξίες του στον αυριανό Μαραθώνιο, ο Κιπτσόγκε, είπε ότι περιμένει ένα πολύ καλό αγώνα και πρόσθεσε: «Εάν κάνω έναν καλό αγώνα, θα καταρρίψω το ατομικό ρεκόρ μου». Ωστόσο, εκτίμησε ότι είναι δύσκολο να «κατέβει» το «φράγμα» των δύο ωρών, κάτι που μόνον αυτός έχει καταφέρει, αλλά υπό ειδικές συνθήκες.

Ήταν στην Βιέννη το 2019, κατά την διάρκεια ενός αγώνα, που οργάνωσε ο ίδιος. Ο Κιπτσόγκε, τερμάτισε σε 1:59.41, αλλά η επίδοση δεν αναγνωρίσθηκε επίσημα και δεν θεωρείται παγκόσμιο ρεκόρ για την απόσταση των 42.195 μέτρων, καθώς τον βοήθησαν 41 «λαγοί» που εναλλάσσονταν σε ομάδες των επτά ατόμων περιμετρικά του, κάθε πέντε χιλιόμετρα.

«Δεν πρόκειται να τρέξω κάτω από δύο ώρες στο Βερολίνο, απλώς θα κάνω ένα καλό τρέξιμο», εξήγησε ο κορυφαίος Μαραθωνοδρόμος, προβλέποντας ότι «μια ημέρα, ένας άνθρωπος θα τρέξει έναν κανονικό Μαραθώνιο σε λιγότερο από δύο ώρες».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στην Βιέννη, η οικογένειά του τον είχε στηρίξει διά ζώσης, αλλά στο Βερολίνο «θα με βλέπουν στην τηλεόραση, γιατί τα παιδιά έχουν σχολείο», όπως τόνισε χαρακτηριστικά.

Εάν επικρατήσει ο Κιπτσόγκε θα ισοφαρίσει το ρεκόρ νικών του θρυλικού Αιθίοπα δρομέα, Χαϊλέ Γκεμπρεσελασιέ, ο οποίος έχει επικρατήσει τέσσερις φορές στο Βερολίνο.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης