Με κάθε επισημότητα άναψε το μεσημέρι στο Παναθηναϊκό Στάδιο, η Φλόγα για τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες Νέων «Λωζάνη 2020», οι οποίοι θα διεξαχθούν στην ελβετική πόλη από τις 9 ως τις 22 Ιανουαρίου, με τη συμμετοχή περίπου 2.000 αθλητών και αθλητριών ηλικίας 14–18 ετών από όλο τον κόσμο.

Η Φλόγα άναψε με τον παραδοσιακό τρόπο, μέσω του κοίλου κατόπτρου, στα χέρια της Πρωθιέρειας Ξανθής Γεωργίου η οποία επικαλέστηκε τον Θεό Απόλλωνα να στείλει τις ακτίνες του ήλιου και ενώ προηγήθηκε ο χορός των Ιερειών, σε χορογραφία που επιμελήθηκε η χορογράφος Άρτεμις Ιγνατίου και μουσική του συνθέτη Γιάννη Ψειμάδα. Μετά την Αφή της Φλόγας ακολούθησε συμβολική Λαμπαδηδρομία εντός του Παναθηναϊκού Σταδίου, με Λαμπαδηδρόμους κατά σειρά τους Χρήστο Μαρμαρέλλη, Πασκάλ Μπιτσνού, Φαίδρα Μανιουδάκη και Σίντνεϊ Μπέρτα. Ακολούθως, ο πρόεδρος της ΕΟΕ, Σπύρος Καπράλος, την παρέδωσε στην πρόεδρο της οργανωτικής επιτροπής των Αγώνων της Λωζάνης, Βιργινί Φεβρ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Την τελετή παρακολούθησαν μεταξύ άλλων, ο υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης, ο υφυπουργός Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης, ο γενικός γραμματέας Αθλητισμού, Γιώργος Μαυρωτάς, ο περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης, ο πρόεδρος της ΔΟΑ, Ισίδωρος Κούβελος, μέλη της ΕΟΕ και των αθλητικών ομοσπονδιών, αλλά και εκατοντάδες μαθητές δημοτικών σχολείων που έδωσαν το δικό τους μοναδικό χρώμα στην εκδήλωση.

Η τελετή ξεκίνησε με πολιτιστικό δρώμενο από τη χώρα μας που παρουσίασαν τα σωματεία ενόργανης γυμναστικής και ακροβατικής ΟΑ Λαυρίου και ΦΟ Κότινος Μεταμόρφωσης, ενώ συμμετείχε και η Φιλαρμονική του Δήμου Αθηναίων.

Ο κ. Καπράλος είπε μεταξύ άλλων στην ομιλία του: «Η γέννηση της Φλόγας και το ταξίδι της ως τη διοργανώτρια πόλη, θα στείλουν και πάλι σε κάθε γωνία του πλανήτη μας, το πολύ δυνατό και διαχρονικό μήνυμα για ειρήνη, αλληλεγγύη και συναδέλφωση των λαών Οι αξίες αυτές του αθλητισμού, μπορούν να συνεισφέρουν στη δημιουργία ενός καλύτερου κόσμου, μέσω πρωτοβουλιών που προωθούν το διάλογο, τη συμφιλίωση, την αμοιβαία κατανόηση και τη σεβασμό. Χάρη σε αυτές τις αξίες η Αφή της Φλόγας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες είναι ξεχωριστή και μοναδική.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σήμερα η Φλόγα ανάβει για μία νέα σχετικά διοργάνωση, η οποία έχει όμως ξεχωριστή θέση στη συνείδηση της παγκόσμιας αθλητικής κοινότητας. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες Νέων, από το 2010 που ξεκίνησαν, έχουν αποδείξει ότι έχουν πετύχει το σκοπό τους, ανανεώνοντας το Ολυμπιακό κίνημα. Οι αθλητές που συμμετέχουν, ηλικίας 14-18 ετών, γίνονται οι καλύτεροι πρεσβευτές του Ολυμπισμού διεθνώς και αποκτούν πολύτιμη εμπειρία στη μελλοντική προσπάθειά τους να προκριθούν στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Η συμμετοχή τους στους ΟΑ Νέων είναι μια μοναδική ευκαιρία που τους ωθεί να διατρανώνουν τις αξίες και τα ιδανικά του Ολυμπισμού για ολόκληρη τη ζωή τους.

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες Νέων της Λωζάνης έχουν και συμβολική σημασία. Θα διεξαχθούν στη πρωτεύουσα του Ολυμπισμού και θα αποτελέσουν την ιδανική εισαγωγή για μία Ολυμπιακή χρονιά, ενόψει και των Αγώνων του Τόκιο.

Αγαπητοί Φίλοι και Φίλες μας από την Ελβετία,

Με ιδιαίτερη χαρά, λοιπόν, σας παραδίδουμε σήμερα αυτό το μοναδικό σύμβολο του Ολυμπισμού.

Να είστε βέβαιοι ότι η λάμψη και τα διαχρονικά της μηνύματα, θα συνοδεύσουν τις θερμές ευχές όλων των Ελλήνων για καλή επιτυχία στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες Νέων».

Από την πλευρά της η κα Φεβρ τόνισε: «Αυτή είναι μια σημαντική στιγμή για τη Λωζάνη, το καντόνι του Βο και όλη τη χώρα. Είναι ένας σημαντικός σταθμός στο ταξίδι μιας τετράχρονης προετοιμασίας. Από το 2015, όταν η Λωζάνη επιλέχτηκε ως η πόλη που θα φιλοξενήσει τους Χειμερινούς Νέων, εργαζόμαστε σκληρά για να διοργανώσουμε μοναδικούς Αγώνες. Αγώνες για τους νέους, από τους νέους και με τους νέους. Σήμερα, καθώς μιλάμε, 130.000 νέοι άνθρωποι σε όλες τις περιφέρειές μας συνδέονται και συμμετέχουν στη διοργάνωση των Αγώνων με κάποιον τρόπο.

Σήμερα, είναι η πρώτη φορά που θα επιστρέψει η Ολυμπιακή Φλόγα στην Ελβετία από τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Σεντ Μόριτζ του 1948, 70 χρόνια μετά. Και για να σηματοδοτήσουμε αυτή τη μνημειώδη στιγμή, θα μεταφέρουμε τη Φλόγα σε όλη τη χώρα και στα 27 καντόνια, κατά την διάρκεια μιας τρίμηνης λαμπαδηδρομίας σε όλη την ελβετική επικράτεια, όπου τα ιδανικά ου Ολυμπισμού θα αναδειχθούν και θα τιμηθούν.

Σήμερα δεν ανάβουμε απλώς τη Φλόγα. Ανάβουμε το Ολυμπιακό πνεύμα σε μία ολόκληρη νέα γενιά νέων ανθρώπων στην Ελβετία και όλο τον κόσμο. Είναι μεγάλη τιμή η εμπιστοσύνη για την ανάληψη της ευθύνης αυτής και αδημονούμε να καλωσορίσουμε τους νέους από όλο τον κόσμο σε απίστευτους Ολυμπιακούς Αγώνες Νέων τον Ιανουάριο!».

Οι 1οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες Νέων, έγιναν στο Ίνσμπρουκ της Αυστρίας το 2012 και οι 2οι στο Λιλεχάμερ (Νορβηγία) το 2016.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης