Την αντίδραση του ΠΑΟΚ προκάλεσε η απόφαση της ΟΧΕ να αναθέσει στην Άρτα τη φιλοξενία του τελικού του κυπέλλου χάντμπολ γυναικών. Με δεδομένο ότι ο «Δικέφαλος του Βορρά» και η Αναγέννηση είναι τα φαβορί των ημιτελικών (παίζουν σε διπλούς αγώνες με το Πανόραμα και τον Μ. Αλέξανδρο Γιαννιτσών αντίστοιχα), ο σύλλογος της Θεσσαλονίκης εξέφρασε έντονο προβληματισμό και έκανε λόγο για «ορισμό-πρόκληση». Από τον ΠΑΟΚ αναρωτήθηκαν μάλιστα γιατί δεν επιλέχθηκε το νέο κλειστό της Άρτας για τον αγώνα της εθνικής ανδρών με την Τουρκία (ορίστηκε στην Κοζάνη) για τα προκριματικά του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος.

Η ΟΧΕ απάντησε με ανακοίνωσή της, στην οποία υπενθυμίζει ότι τρεις φορές στο πρόσφατο παρελθόν φιλοξενήθηκαν τελικοί ή final-4 κυπέλλου στην έδρα του ΠΑΟΚ, ενώ επισημαίνει ότι το κλειστό της Άρτας δεν πληροί τις προδιαγραφές της EHF και δεν θα μπορούσε να φιλοξενήσει τον αγώνα της εθνικής ομάδας. Πιο συγκεκριμένα, η ομοσπονδία αναφέρει:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η ΟΧΕ πολύ πριν την κλήρωση των προημιτελικών του κυπέλλου γυναικών (23/11) είχε προχωρημένες συζητήσεις με την τοπική αυτοδιοίκηση της Άρτας για την διεξαγωγή του τελικού, ακριβώς επειδή ήθελε να εγκαινιάσει με ένα παιχνίδι-γιορτή το νέο κλειστό γυμναστήριο μιας πόλης -έδρα της Ένωσης Σωματείων Χειροσφαίρισης Βορειοδυτικής Ελλάδος- που έχει αποδείξει έμπρακτα και διαχρονικά ότι αγαπάει και στηρίζει το χάντμπολ.

Δεν είναι η πρώτη φορά που -πιθανότατα, αν προκριθούν Αναγέννηση Άρτας και ΠΑΟΚ- ο τελικός του κυπέλλου θα διεξαχθεί στην έδρα μιας εκ των δύο φιναλίστ. Στο πρόσφατο παρελθόν η ΟΧΕ έχει αποφασίσει την διεξαγωγή δύο τελικών στο PAOK Sports Arena, τόσο σε άνδρες (ΠΑΟΚ-ΑΕΚ), όσο και σε γυναίκες (ΠΑΟΚ-ΟΦΝ Ιωνίας) το 2015, το 2016 το φάιναλ φορ των γυναικών διεξήχθη στη Μίκρα, έδρα του ΠΑΟΚ, ενώ το 2014 ο τελικός του κυπέλλου γυναικών φιλοξενήθηκε στη Βέροια, όπου αγωνίστηκαν ΠΑΟΚ και Αναγέννηση Άρτας.

Αναφορικά με την πρόταση για τον ορισμό του αγώνα Ελλάδα-Τουρκία στο κλειστό της Άρτας, να σας ενημερώσουμε ότι αφενός υπάρχει εδώ και πολλούς μήνες συμφωνία με την τοπική αυτοδιοίκηση της Κοζάνης και χορηγούς για την διεξαγωγή όλων των αγώνων της Εθνικής Ανδρών για το EURO 2020 στο κλειστό της Λευκόβρυσης, αφετέρου οι προδιαγραφές (π.χ. αντικριστές κερκίδες) από την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία για τους αγώνες της Εθνικής Ανδρών είναι συγκεκριμένες και πληρούνται από λίγα γήπεδα στη χώρα, ένα από αυτά είναι το κλειστό στην Λευκόβρυση Κοζάνης. Το κλειστό της Άρτας δυστυχώς ΔΕΝ πληροί τις προϋποθέσεις για να φιλοξενήσει επίσημους αγώνες της Εθνικής Ανδρών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επιγραμματικά θέλουμε να τονίσουμε ότι κακώς συνδέεται το αγωνιστικό σκέλος με την επιλογή της έδρας, αφού η Ομοσπονδία αποφασίζει για τις έδρες τελικών και φάιναλ φορ με γνώμονα ΜΟΝΟ το συμφέρον του αθλήματος, την ασφαλή και άρτια -οργανωτικά και τηλεοπτικά- διεξαγωγή των αγώνων».

Από πλευράς ερασιτέχνη ΠΑΟΚ εκδόθηκε ανακοίνωση-απάντηση στην ΟΧΕ, την οποία κατηγορεί ότι καταργεί την ουδετερότητα και αφήνει αιχμές για «μικροπολιτικά» κίνητρα. Μεταξύ άλλων, οι Θεσσαλονικείς υποστηρίζουν ότι «… ουδείς λόγος γίνεται για την κακή τακτική της Ομοσπονδίας να απαξιώνει, να καταργεί και να απαλείφει την ουδετερότητα, που είναι το βασικό χαρακτηριστικό ενός τελικού Κυπέλλου. Αν αυτή η τακτική ακολουθήθηκε τα προηγούμενα χρόνια και μέσα από αυτήν αναδείχθηκαν τρωτά σημεία της διοργάνωσης του τελικού, δε σημαίνει ότι αυτό πρέπει να συνεχιστεί και στο μέλλον. Από εκεί και πέρα, περιμένουμε το αμέσως επόμενο βήμα της Ομοσπονδίας, το οποίο είμαστε σίγουροι ότι θα είναι η διανομή των εισιτηρίων του τελικού. Δυστυχώς, όταν τις αποφάσεις των υπερκείμενων αρχών οδηγούν “μικροπολιτικά” κίνητρα, τέτοιες αποφάσεις θα λαμβάνονται».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης