Ο Ολυμπιακός μπορεί να δυσκολεύτηκε, όμως επιβεβαίωσε στο φινάλε τα προγνωστικά και κατέκτησε για 20η φορά στην ιστορία του το κύπελλο υδατοσφαίρισης ανδρών. Στον επεισοδιακό και γεμάτο ένταση τελικό του final-4 του Καρπενησίου, οι «ερυθρόλευκοι» επικράτησαν 6-4 της πολύ μαχητικής Βουλιαγμένης και διατήρησαν τον τίτλο, έστω κι αν προηγήθηκαν για πρώτη φορά στο σκορ στις αρχές της τελευταίας περιόδου. Ο τρόπος με τον οποίο πανηγύρισαν στο τέλος την κατάκτηση του τροπαίου οι παίκτες του Θοδωρή Βλάχου, ήταν απλά ενδεικτικός των δυσκολιών που αντιμετώπισαν, απέναντι σε έναν αντίπαλο που δεν θύμιζε σε τίποτα την παραπαίουσα ομάδα του Δεκεμβρίου.

Το ματς ξεκίνησε με δύο σπουδαίες αποκρούσεις του τερματοφύλακα του ΝΟΒ σε επιθέσεις του Ολυμπιακού με παίκτη παραπάνω, την πρώτη σε σουτ του Φουντούλη και τη δεύτερη σε εξ επαφής προσπάθεια του Μουρίκη. Ο Χρβόγε Κόλιανιν επιφύλαξε μία έκπληξη στο αρχικό σχήμα της Βουλιαγμένης, με τον νεαρό Στάθη Καλογερόπουλο να παίρνει τη θέση του Τίγκα και μάλιστα να αναλαμβάνει πρωτοβουλίες. Ήταν αυτός που άνοιξε το σκορ, μετά από σχεδόν 3,5 λεπτά αγώνα, ενώ λίγο αργότερα ο Μπάσιτς με έναν κεραυνό διπλασίασε τα τέρματα της ομάδας του. Οι «ερυθρόλευκοι» βρήκαν λύσεις με τον Μουρίκη στον παραπάνω και με πέναλτι του Γενηδουνιά, αλλά ένα γκολ του Τίγκα ενδιάμεσα διατήρησε το μομέντουμ και το προβάδισμα για τη Βουλιαγμένη. Η πρώτη περίοδος ολοκληρώθηκε 3-2, με τον Κόλιανιν όμως να έχει ήδη δύο παίκτες (Καλογερόπουλο και Μπούχα) φορτωμένους με δύο ποινές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εντελώς διαφορετική ήταν η εικόνα του δεύτερου οκταλέπτου, με τις άμυνες να έχουν τον πρώτο και τον… τελευταίο λόγο και τις δύο ομάδες να μένουν… άσφαιρες, χάνοντας από δύο επιθέσεις με αριθμητικό πλεονέκτημα, ενώ ο ΝΟΒ απώλεσε μεγάλη ευκαιρία και σε κόντρα με τον Γούβη, λόγω της εξαιρετικής άμυνας του Αργυρόπουλου. Το πρόβλημα για την ομάδα του Λαιμού ήταν ότι μέχρι το ημίχρονο ακόμη δύο παίκτες (Σολανάκης και Τίγκας) έφτασαν τις δύο ποινές, ενώ για τον Ολυμπιακό αντίστοιχα δύο αποβολές είχε ο Φουντούλης. Άξιο αναφοράς το γεγονός ότι, παρότι είχε στον πάγκο δύο φουνταριστούς (Νικολαΐδη και Κάκαρη), ο Θοδωρής Βλάχος κρατούσε συνεχώς στο παιχνίδι τον Μουρίκη, που όμως κάποιες στιγμές έμενε από δυνάμεις και δεν έμπαινε καν στα 2 μέτρα.

Σταδιακά, η Βουλιαγμένη φάνηκε να ξεμένει από δυνάμεις και από ιδέες στην επίθεση, οπότε ήταν θέμα χρόνου να έρθει η αντίδραση του Ολυμπιακού. Παρά τα τραγικά τους ποσοστά στον παίκτη παραπάνω, οι πρωταθλητές Ευρώπης κατάφεραν να ισοφαρίσουν 3΄25΄΄ πριν τη λήξη της τρίτης περιόδου, με ωραίο σουτ του Μυλωνάκη από την περιφέρεια. Οι «ερυθρόλευκοι» προηγήθηκαν για πρώτη φορά (4-3) 6΄44΄΄ πριν τη λήξη του αγώνα, με το κλέψιμο του Φουντούλη να «πυροδοτεί» την κόντρα, που τελείωσε ο Γενηδουνιάς. Ο σκόρερ, όμως, αποβλήθηκε λίγο αργότερα με αντικατάσταση και ο Γκιουβέτσης αξιοποίησε τον παραπάνω και ισοφάρισε σε 4-4. Ο ΝΟΒ είχε φέρει πια τον τελικό εκεί που ήθελε, να κριθεί δηλαδή στο τέλος, όπως πριν δύο χρόνια στο ίδιο κολυμβητήριο.

Αυτή τη φορά, όμως, σε αντίθεση με το 2017 (όταν έπαιζε στην ιταλική Σαβόνα) υπήρχε ο Αλέξανδρος Γούνας, που έμελλε να καθορίσει το τελικό αποτέλεσμα. Ο 30χρονος περιφερειακός ήταν αυτός που έδωσε επιτέλους ένα γκολ στον παραπάνω, 3΄07΄΄ πριν τη λήξη, για το 5-4, ενώ στο 1΄34΄΄ πριν το τέλος κέρδισε πέναλτι από τον Γούβη, το εκτέλεσε ο ίδιος και διαμόρφωσε το τελικό 6-4. Ο Γούνας ήταν ο μεγάλος πρωταγωνιστής του final-4, αναδείχθηκε MVP και πρώτος σκόρερ με έξι γκολ, ενώ καλύτερος τερματοφύλακας ψηφίστηκε ο Γιόσιπ Πάβιτς.

Τα οκτάλεπτα:
3-2, 0-0, 0-1, 1-3

Βουλιαγμένη (Χρβόγε Κόλιανιν):
Χρύσανθος, Μπάσιτς 1, Καλογερόπουλος 1, Γκιουβέτσης 1, Σταμέλος, Γούβης, Αφρουδάκης, Μπούχα, Ποντικέας, Καπετανάκης, Τίγκας 1, Σολανάκης, Δ. Κουρούβανης, Χριστοφορίδης, Π. Δήμου.

Ολυμπιακός (Θοδωρής Βλάχος):
Πάβιτς, Μυλωνάκης 1, Σκουμπάκης, Γενηδουνιάς 2, Φουντούλης, Νικολαΐδης, Μπούσλιε, Μουρίκης 1, Γούνας 2, Αργυρόπουλος, Κάκαρης, Γαλανόπουλος, Αρ. Χαλυβόπουλος.

Τα τρόπαια

Ολυμπιακός 20
Εθνικός 12
Βουλιαγμένη 4
Γλυφάδα 3
ΝΟ Πατρών 1
Χίος 1

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης