Iστορική απόφαση για την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή, καθώς η Ολομέλεια αποφάσισε να εγκρίνει την τριμερή συμφωνία μεταξύ της ΕΟΕ, της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας και της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής για την ανακαίνιση των εγκαταστάσεων στην Αρχαία Ολυμπία, προκειμένου να εκσυγχρονιστούν και να αποτελέσουν παγκόσμιο κέντρο της Ολυμπιακής εκπαίδευσης.

Οι εργασίες θα αρχίσουν αμέσως μετά την Τελετή Αφής της Φλόγας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες «Τόκιο 2020» και θα ολοκληρωθούν τον Ιούνιο του 2021 λίγο πριν τη διεξαγωγή της Συνόδου της ΔΟΕ στην Αθήνα. Τη δαπάνη των εργασιών που φτάνει τα 12,5 εκατ. δολάρια θα αναλάβει αποκλειστικά η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Την παρουσίαση των εργασιών που θα γίνουν στις εγκαταστάσεις της Αρχαίας Ολυμπίας έκανε στη συνεδρίαση της ΕΟΕ, ο Διευθυντής της ΔΟΕ Πάνος Τζιβανίδης, ο οποίος απάντησε και σε όλα τα ερωτήματα.

Για την ιστορική απόφαση, ο πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής και μέλος της ΔΟΕ Σπύρος Καπράλος, τόνισε: «Είναι ευτυχής η συγκυρία ότι σε δύσκολους οικονομικά καιρούς κατά την οποία το κράτος δίνει μόνο 1 εκατ. ευρώ για επιχορήγηση στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή που δεν φτάνει ούτε για τη μισθοδοσία του προσωπικού, η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή θα προχωρήσει στην ανακαίνιση των εγκαταστάσεων της Αρχαίας Ολυμπίας. Με αυτή τη βοήθεια θα δοθεί η δυνατότητα στις εγκαταστάσεις που είναι απαρχαιωμένες και γερασμένες, να βελτιωθούν και να εκσυγχρονιστούν. Και ελπίζω ότι από τον Ιούνιο του 2021, όταν και θα ολοκληρωθεί η ανακαίνιση, η Διεθνής Ολυμπιακή Ακαδημία θα απογειωθεί και θα ξαναγίνει η Ολυμπία το κέντρο του πραγματικού Ολυμπισμού. Είναι σημαντικό να έχουμε ωραίες εγκαταστάσεις και ανθρώπους ικανούς να προάγουν τον Ολυμπισμό και αυτό θα συμβεί στην Αρχαία Ολυμπία».

Ο πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας, που έχει αναλάβει τη χρήση των εγκαταστάσεων από την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή, Ισίδωρος Κούβελος, είπε: «Όταν η Ελλάδα μπήκε στην κρίση και δεν υπήρχε η δυνατότητα ούτε καν να πληρωθούν τα έξοδα της Αρχαίας Ολυμπίας, έγινε η εκχώρηση του μάνατζμεντ από την ΕΟΕ στη ΔΟΑ και εμείς κινηθήκαμε άμεσα για να βρούμε χορηγούς και να μείνει ζωντανή η Ακαδημία που είναι ένας φάρος της Ολυμπιακής εκπαίδευσης. Όλα αυτά τα χρόνια προσπαθήσαμε να ευαισθητοποιήσουμε τη ΔΟΕ να αξιοποιήσει τις εγκαταστάσεις που είναι το μοναδικό κέντρο Ολυμπιακής εκπαίδευσης σε όλο τον κόσμο. Αυτό λοιπόν το πρόγραμμα αναβαθμίζει την Διεθνή Ολυμπιακή Ακαδημία και μπαίνουμε σε μία νέα εποχή, όπου η Ακαδημία όχι μόνο αναβαθμίζεται από πλευράς εγκαταστάσεων, αλλά και από πλευράς δράσεων και εκπαιδευτικών προγραμμάτων. Αυτά όλα είναι ιδιαίτερα σημαντικά και πιστεύω ότι η σημερινή συνεδρίαση είναι πανηγυρική και θέλω να ευχαριστήσω για την απόφαση, τόσο τον Πρόεδρο της ΔΟΕ Τόμας Μπαχ, όσο και τον Αντιπρόεδρο Ser Miang NG».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

H ανακαίνιση των εγκαταστάσεων θα περιλαμβάνει:

-Νέο αποχετευτικό δίκτυο που θα συνδέεται με το δίκτυο της πόλης

-Κεντρικό δίκτυο ύδρευσης και αλλαγή στους σωλήνες στην πυρόσβεση

-Βελτιώσεις στο ηλεκτρολογικό δίκτυο

-Διαχωρισμός ύδρευσης και άρδευσης και νέο αντλιοστάσιο

-Επιδιόρθωση της καθίζησης στο γήπεδο ποδοσφαίρου και εγκατάσταση νέου χλοοτάπητα

-Δύο νέα γήπεδα πολλαπλών χρήσεων

-Στο εκθεσιακό κέντρο, θα τοποθετηθούν νέοι μετασχηματιστές και νέες γεννήτριες. Βελτιώσεις στην πυρασφάλεια, στις υδραυλικές εγκαταστάσεις, αντικατάσταση στέγης και τοποθέτηση μόνωσης

-Βάψιμο σε όλους τους χώρους

-Ανακαίνιση εστιατορίου

-Ανανεώσεις και νέες διαρρυθμίσεις στα δωμάτια, χωρίς να πειραχθεί ο συνολικός αριθμός των 133 δωματίων  

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης