Το Μπόουλινγκ έχει έρθει στο προσκήνιο, ελέω της διαμάχης της Ομοσπονδίας με την Ελληνική Γυμναστική Ομοσπονδία. Μία υπουργική απόφαση, οι Μεσογειακοί Αγώνες και η εσωτερική κόντρα που ξέσπασε στο άθλημα είχε ως αποτέλεσμα να φέρουν μεγάλη αναστάτωση. Το zougla.gr επικοινώνησε με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Ομοσπονδίας Μπόουλινγκ Άγγελο Τσουρούπη και μίλησε τόσο για τους Μεσογειακού, όσο και για τις επόμενες κινήσεις της ΕΟΜ!

-Πρόεδρε ολοκληρώθηκαν οι Μεσογειακοί Αγώνες. Μία διοργάνωση που ξεκίνησε η Ελληνική Ομοσπονδία Μπόουλινγκ και κατέληξε στην ΕΓΟ. Φαντάζομαι ότι τα συναισθήματά σας είναι ανάμικτα…

«Καταρχήν θα ήθελα να δώσω συγχαρητήρια στα παιδιά που κατέκτησαν 4 μετάλλια. Ήταν σημαντικό που έγινε η διοργάνωση και δεν υπήρχε κάποια ποινή για την Ελλάδα. Όλη η διαδικασία ήταν ιδιαίτερα έντονη και ψυχοφθόρα, αλλά τελικά έγινε έστω και από την ΕΓΟ».

-Θα περιμέναμε να σας ακούγαμε πιο στεναχωρημένο, καθώς τη διοργάνωση που ξεκινήσατε εσείς, λίγες ημέρες πριν τη διεξαγωγή των αγώνων την έκανε η ΕΓΟ…

«Έγιναν πολλές παρατυπίες και παραβιάστηκαν αρκετοί νόμοι. Θα μπορούσα κάλλιστα να μπλοκάρω τα trials που έκανε η ΕΓΟ και να μην συμμετάσχει η Ελλάδα. Για το μόνο πράγμα που στεναχωρήθηκα και ήρθα σε δύσκολη θέση ήταν για τα παιδιά που είχαν κερδίσει με την αξία τους την είσοδο τους στην εθνική ομάδα που θα αγωνιζόταν στους Μεσογειακούς. Η ΕΓΟ καταπάτησε και τους αγώνες μας κι έκανε παράνομα trials στέλνοντας άλλους αθλητές. Ήρθα αντιμέτωπος σε ένα μεγάλο δίλημμα. Να τα τινάξω όλα στον αέρα ή να σιωπήσω…;».

-Και γιατί προτιμήσατε να κάνετε πίσω;

«Αν ήταν ένας αγώνας εγχώριος θα είχα πάρει ασφαλιστικά μέτρα. Ήταν, όμως, διεθνής αγώνας. Αν δεν έκανα πίσω και διεκδικούσα το δίκιο της Ελληνικής ομοσπονδίας Μπόουλινγκ, η χώρα μας θα είχε ποινή αρκετών ετών. Δηλαδή δεν θα μπορούσε η Εθνική ομάδα να αγωνιστεί σε κανέναν διεθνή αγώνα. Όσο και να με έκαιγε το δίκιο, όσο και να με εξόργισε η στάση της ΕΓΟ, δεν μπορούσα να το κάνω αυτό. Έπρεπε να κοιτάξω το καλό του αθλήματος. Ήταν μία συνειδητή απόφαση. Το μόνο που θέλω είναι να ζητήσω δημόσια συγγνώμη, από τους αθλητές που είχαν πάρει κανονικά την πρόκριση».

-Αυτό αναγνωρίστηκε από την ΕΓΟ;

«Από τις πληροφορίες που έχω, αναγνωρίστηκε από τους παριστάμενους παρατηρητές της ΕΓΟ. Μόλις τελείωσαν τα trials είπαν στους παρευρισκόμενους ότι είναι προς τιμήν μου που δεν σταμάτησα τους αγώνες, όπως είχα κάθε δικαίωμα. Παράλληλα αναγνωρίστηκε και από την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία που με ευχαρίστησαν κι αυτοί».

-Οι επόμενες κινήσεις σας ποιες θα είναι;

«Θα συνεχιστούν οι προσπάθειές μας προκειμένου να αρθεί η Υπουργική απόφαση και η ΕΟΜ να αναλάβει την αυτονομία της. Το ευχάριστο είναι ότι ο Υφυπουργός αθλητισμού κ. Σταύρος Κοντονής θέλει όλες οι ομοσπονδίες να είναι ανεξάρτητες. Αυτός είναι ο στόχος μας και εκεί θα κινηθούμε».

-Με την ΕΓΟ είναι οριστική ρήξη; Δεν υπάρχει περίπτωση να συζητήσετε προκειμένου να βρεθεί η χρυσή τομή;

«Ο πρόεδρος της ΕΓΟ έβαλε στο περιθώριο το νόμιμα εκλεγμένο διοικητικό συμβούλιο της ομοσπονδίας μας. Μας αγνόησε τελείως, χωρίς να συζητήσει μαζί μας και έφτιαξε τμήμα μπόουλινγκ, χωρίς να ακολουθήσει τις νόμιμες διαδικασίες. Παρανόμησε στα trials, όπου χρησιμοποίησε τα δικά μας δελτία χωρίς την έγγραφη άδειά μας. Και φέρθηκε λες και δεν υπάρχουμε… Το τραγελαφικό της υπόθεσης είναι πως μετά από τη συνάντηση που είχαμε με τον κ. Κοντονή, ο υπουργός ζήτησε από τον κ. Συναδινό να υπάρξει μία συνάντηση ανάμεσα στην ΕΓΟ την ΕΟΜ και τον κ. Συναδινό, προκειμένου να βρεθεί η χρυσή τομή και να συνυπάρξουμε χωρίς διαμάχες, όσο διάστημα το Μπόουλινγκ τελεί υπό την επίβλεψη της Γυμναστικής Ομοσπονδίας. Κι εκεί ο κ. Βασιλειάδης μας αγνόησε. Επομένως με ποιον να μιλήσουμε και τι να πούμε;»

-Επομένως η ομοσπονδία Μπόουλινγκ αναστέλλει τις δραστηριότητές της μέχρι να αλλάξει η υπουργική απόφαση;

«Όχι. Αντιθέτως εμείς συνεχίζουμε κανονικά το πρόγραμμά μας, απλά τα αποτελέσματα μας δεν τα αναγνωρίζει η Γενική Γραμματεία αθλητισμού. Κάποιοι σύλλογοι επέλεξαν να πάνε στην ΕΓΟ. Επομένως εμείς ακολουθούμε τη νόμιμη διαδικασία, που είναι η διαγραφή τους από το δυναμικό μας και συνεχίζουμε το αγωνιστικό μας πρόγραμμα με τους συλλόγους που παρέμειναν στην ΕΟΜ».

-Εφόσον η ομοσπονδία Μπόουλινγκ πάρει την ανεξαρτησία της αυτοί οι σύλλογοι που έχουν πάει στην Γυμναστική τι θα γίνουν;

«Θα πρέπει να επιστρέψουν στην Ομοσπονδία. Να κάνουν τα χαρτιά τους από την αρχή και να περάσουν από Γενική Συνέλευση, προκειμένου να γραφούν ξανά στη δύναμη μας. Είναι λογικό πως αν η ΕΟΜ πάρει την ανεξαρτησία της δεν θα μπορεί η ΕΓΟ να έχει τμήμα μπόουλινγκ».

-Τέλος, είστε αισιόδοξος για την ανεξαρτησία της ΕΟΜ;

«Είμαι αισιόδοξος. Εμείς αυτό θέλουμε και πιστεύω θα τα καταφέρουμε σύντομα. Ειδικά από τη στιγμή που ο υπουργός θέλει την ανεξαρτοποιήση όλων των ομοσπονδιών είναι θέμα χρόνου και για μας».

Επιμέλεια: Ανδρέας Αθανασούλης

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης