Διάπλατα ήταν τα χαμόγελα των μικρών παιδιών στην αθλητική γιορτή στο «Αθλητικό Πάρκο Φωκιανός». Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για τους Πρόσφυγες ο υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Γιώργος Βασιλειάδης παραβρέθηκε στην εκδήλωση που ήταν μια πρωτοβουλία της Ιαπωνίας.

Στην εκδήλωση βρέθηκαν ο πρέσβης της Ιαπωνίας στην Ελλάδα Γασουχίρο Σιμίζου και ο κομισάριος της Ιαπωνικής Αθλητικής Υπηρεσίας και χρυσός Ολυμπιονίκης στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Σεούλ στα 100μ ύπτιο Νταϊτσι Σουζούκι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα περίπου 40 παιδιά είχαν την ευκαιρία να πάρουν από μια μπάλα και να συμμετάσχουν σε τουρνουά ποδοσφαίρου, μπάσκετ και βόλεϊ, καθώς και σε ένα εργαστήριο Ειρήνης Orizuru (χειροτεχνία με χαρτί).

Ο Γιώργος Βασιλειάδης στον χαιρετισμό του στην αθλητική γιορτή έστειλε το μήνυμα ότι ο αθλητισμός ενώνει: «Είμαι πολύ χαρούμενος που βρίσκομαι μαζί σας σήμερα. Είμαι πολύ χαρούμενος που για μια ακόμα φορά ο αθλητισμός μας ενώνει. Μέσα από τις πρωτοβουλίες της ιαπωνικής κυβέρνησης, μέσα από τις πρωτοβουλίες που θέλουν να δείξουν ότι το Ολυμπιακό Κίνημα και ο αθλητισμός δεν είναι απλά ένα εμπορικό γεγονός, είναι κάτι πολύ παραπάνω. Μέσα σε ένα γήπεδο, σε ένα στάδιο, δεν υπάρχουν πλούσιοι και φτωχοί, δεν υπάρχουν πρόσφυγες και ντόπιοι, δεν υπάρχουν διακρίσεις. Είμαστε όλοι ίσοι. Γι αυτό, λοιπόν, χαιρετίζουμε πρωτοβουλίες σαν αυτή και χαιρετίζουμε τη συνεργασία που έχουμε αναπτύξει με την ιαπωνική κυβέρνηση, που επισημοποιήθηκε πέρυσι στο Καζάν. Χαιρετίζουμε την UNICEF που βρίσκεται πάντα δίπλα στους ανθρώπους που έχουν ανάγκη. Από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης αυτό που έχω να σας μεταφέρω είναι ότι θα είμαστε πάντα δίπλα σε κάθε συμπολίτη μας, ανεξάρτητα από το χρώμα του, τη θρησκεία του, τα πιστεύω του. Θα είμαστε δίπλα στα παιδιά μας, που μέσα από δύσκολες στιγμές, αυτές που ζήσαμε όλα αυτά τα χρόνια, μπορούμε να σας δημιουργήσουμε ένα καλύτερο μέλλον κι ένα καλύτερο σήμερα».

Από την πλευρά του ο χρυσός Ολυμπιονίκης Σουζούκι σχολίασε: «Είναι μεγάλη τιμή που βρίσκομαι στην Ελλάδα στη γενέτειρα των Ολυμπιακών Αγώνων. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τη UNICEF και το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού που διοργάνωσαν αυτή την γιορτή και την παράδοση των ποδοσφαιρικών μπαλών Αυτό γίνεται στα πλαίσια του «Αθλητισμός του Αύριο». Το πρόγραμμα αυτό ξεκίνησε όταν το Τόκυο επελέγη να φιλοξενήσει τους Ολυμπιακούς και Παραολυμπιακούς Αγώνες. Με βάση το πρόγραμμα αυτό, αθλητικές εκδηλώσεις διεξάγονται σε 200 χώρες και περιφέρειες ανά τον κόσμο, ώστε περισσότεροι άνθρωποι να έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν τον αθλητισμό».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Λούσιο Μελάντρι Εθνικός Συντονιστής του Γραφείου της UNICEF για τους Πρόσφυγες και τους Μετανάστες στην Ελλάδα τόνισε: «Η δύναμη του αθλητισμού μπορεί να ξεπεράσει πολλά πράγματα. Ένα από τα μεγαλύτερα εμπόδια για την κοινωνική ένταξη των παιδιών των προσφύγων και των μεταναστών στην Ελλάδα είναι η γλώσσα. Ο αθλητισμός αποτελεί σημαντικό σημείο έναρξης για να ξεπεραστεί με ευκολία ένα εμπόδιο σαν αυτό και να ενισχυθεί η έννοια της ισότητας και της φιλίας».

Νωρίτερα ο Γιώργος Βασιλειάδης είχε υποδεχτεί στη ΓΓΑ τον Επίτροπο της Ιαπωνικής Αθλητικής Υπηρεσίας, Νταϊτσι Σουζούκι και τον Πρέσβη της Ιαπωνίας Γιασουχίρο Σιμίζου, με τους οποίους συζήτησαν για τα περιθώρια συνεργασίας και ανταλλαγής τεχνογνωσίας μεταξύ Ελλάδας και Ιαπωνίας στον αθλητισμό.

Ο Έλληνας υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού ανέλυσε τις ενέργειες που κάνει η Ελλάδα για την ανάπτυξη του αθλητισμού την επόμενη μέρα, μετά τη δύσκολη περίοδο της κρίσης, τονίζοντας μεταξύ άλλων το επενδυτικό σχέδιο ύψους 2 εκατ. ευρώ για τον πλήρη εκσυγχρονισμό του διαπιστευμένου εργαστηρίου αντιντόπινγκ στη χώρα.

Υπενθυμίζεται ότι η Ιαπωνία και η Ελλάδα υπέγραψαν τη Συμφωνία Συνεργασίας για τον Αθλητισμό το 2017, με στόχο να ενισχυθούν οι φιλικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών με ορίζοντα τους Ολυμπιακούς και Παραολυμπιακούς Αγώνες του Τόκυο του 2020. Το 2019, η Ιαπωνία και η Ελλάδα θα εορτάσουν την 120η επέτειο των διπλωματικών σχέσεων και της φιλίας, ενώ θα ακολουθήσει η Ολυμπιακή χρονιά του Τόκυο 2020.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης