Έντονη διαμάχη στο χώρο του τένις προκαλεί η απόφαση του Νόβακ Τζόκοβιτς για την ίδρυση νέας ένωσης παικτών, η οποία θα έχει ως κύριο μέλημα την προώθηση του αθλήματος και την εξασφάλιση των δικαιωμάτων των τενιστών.

«Μετά τη χθεσινή επιτυχημένη συνάντηση, είμαστε ενθουσιασμένοι που ανακοινώνουμε την έναρξη του Professional Tennis Players Association (PTPA). Η πρώτη ένωση παικτών μόνο στο τένις από το 1972. #PTPA», έγραψε στο twitter o Σέρβος πρωταθλητής, Νο 1 στη παγκόσμια κατάταξη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Νόβακ Τζόκοβιτς ανακοίνωσε την παραίτησή του ως επικεφαλής του συμβουλίου παικτών της ΑΤΡ, δηλώνοντας ότι σκοπεύει να σχηματίσει μία νέα ένωση που θα εκπροσωπεί τους αθλητές, αλλά τα σχέδιά του αντιμετώπισαν αμέσως μια σκληρή αντίσταση.

Ο Τζόκοβιτς, ο Καναδός Βάσσεκ Πόσπισιλ και ο κορυφαίος Αμερικανός Τζον Ίσνερ παραιτήθηκαν από το συμβούλιο αφού τους ζητήθηκε επίσημα, σύμφωνα με πηγή στο Reuters το Σάββατο.

«Έχω διαβάσει στην επιστολή της ATP, ότι πιστεύουν ότι η ATP δεν μπορεί να συνυπάρξει με την ένωση. Πρέπει να διαφωνήσω με σεβασμό. Δεν είναι απλή ένωση, αλλά αφορά τους παίκτες», δήλωσε ο 17 φορές νικητής Grand Slam.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η κίνηση του Τζόκοβιτς να σχηματίσει μια ξεχωριστή ένωση παικτών φάνηκε να ένωσε τα διοικητικά όργανα, που ζήτησαν την ενότητα σε μια εποχή που το τένις έχει καταστραφεί από την πανδημία του κορωνοϊού.

«Αναγνωρίζουμε τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα μέλη μας στις σημερινές συνθήκες, ωστόσο, πιστεύουμε ακράδαντα ότι τώρα είναι καιρός για ενότητα, αντί για εσωτερική διαίρεση», ανέφερε δήλωση της ATP.

Η παγκόσμια Ομοσπονδία αντισφαίρισης (ITF) μαζί με τις δύο επαγγελματικές αρχές (ATP, WTA) καθώς και τις διοικήσεις των τεσσάρων Grand Slam, εξέδωσαν κοινή ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία διαφωνούν στην ίδρυση της PTPA:

«Η άνευ προηγουμένου πρόκληση που παρουσιάστηκε από την πανδημία COVID-19 συνεχίζει να επηρεάζει τον αθλητισμό και τον τρόπο ζωής μας, με τρόπους που δεν θα μπορούσαμε να φανταστούμε. Οι σκέψεις μας συνεχίζουν να είναι με όλους εκείνους που επηρεάζονται σε όλο τον κόσμο. Τώρα περισσότερο από ποτέ χρειαζόμαστε συνεργασία και ισχυρές σχέσεις, και υποστηρίζουμε πλήρως το ATP στο ρόλο του στην εκπροσώπηση των καλύτερων συμφερόντων των παικτών σε όλη αυτή τη διαδικασία. Είναι δική μας ευθύνη να διασφαλίσουμε ότι το άθλημά μας θα βγει από αυτήν την κρίση με ισχυρά θεμέλια πάνω στα οποία μπορούμε να οικοδομήσουμε», ανέφεραν χαρακτηριστικά.

Αντίθετοι στην κίνηση του Νόβακ Τζόκοβιτς δήλωσαν Ράφα Ναδάλ και Ρότερ Φέντερερ.

«Ο κόσμος περνάει μια δύσκολη και περίπλοκη κατάσταση. Προσωπικά πιστεύω ότι αυτές τις εποχές πρέπει να επικρατεί η ηρεμία και να εργαστούμε όλοι προς την ίδια κατεύθυνση. Είναι ώρα για ενότητα και όχι διαχωρισμούς. Αυτή είναι η στιγμή όπου μπορούμε να κάνουμε μεγάλα πράγματα, μόνο όταν ο κόσμος του τένις είναι ενωμένος. Εμείς όλοι, οι παίκτες, τα τουρνουά, οι διοργανώτριες αρχές, πρέπει να δουλέψουμε μαζί», είπε ο Ναδάλ, ενώ ο Ισπανός ενώ ο Ελβετός έγραψε στο twitter:

«Συμφωνώ Ράφαελ. Ζούμε αβέβαιες στιγμές γεμάτες προκλήσεις αλλά πιστεύω ότι είναι κρίσιμο για εμάς να μείνουμε ενωμένοι σαν παίκτες και σαν άθλημα, ώστε να προχωρήσουμε μπροστά».

Ο Νόβακ Τζόκοβιτς, πάντως θέλοντας να ξεκαθαρίσει τους σκοπούς του, απηύθυνε πρόσκληση προς τους Φέντερερ και Ναδάλ:

«Δεν θα κάνουμε μποϊκοτάζ. Δεν πρόκειται να διοργανώσουμε παράλληλα tours. Φυσικά και θα θέλαμε να είχαμε μαζί μας τον Ρότζερ και τον Ράφα. Φυσικά θα θέλαμε όλους τους παίκτες μαζί μας. Αλλά τους καταλαβαίνω».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης